Allt om din lön

Här hittar du våra bästa lönetips, råd om hur du förbereder ett lyckat lönesamtal, aktuella marknadslöner, information om löneavtal och mycket annat som gäller din lön och andra ersättningar i jobbet.

Pengar på orange bord

Marknadslöner – tjänar du som du förtjänar?

Söker du lönestatistik för att du byter jobb eller för ta reda på om din nuvarande lön är marknadsmässig? Hur mycket tjänar andra i ditt yrke?

Löneökning och lönepott – så fungerar det

Löneutrymme - ofta kallat lönepott - är den summa pengar som din arbetsgivare (om det finns kollektivavtal) ska fördela mellan Unionens alla medlemmar på företaget eller organisationen vid en lönerevision.

Fler råd kopplade till din lön

Mer än lön – förmåner och ersättningar

Utöver grundlön kan du få andra förmåner och ersättningar. Vissa är lagstadgade. Andra får du genom kollektivavtal eller skrivna i ditt anställningsavtal .
Lön och andra ersättningar

Löneväxling – vad är det och lönar det sig?

Det kan finnas för- och nackdelar med en löneväxling . Det är viktigt att du värderar förmånen innan du bestämmer dig. Skriv alltid avtal om du löneväxlar.
För- och nackdelar med löneväxling

Förhandla bort övertidsersättning?

Ibland är det möjligt att förhandla bort övertidsersättning och istället få annan kompensation. Innan du bestämmer dig för att avtala om annan övertidskompensation bör du räkna på värdet.
Vad övertidsersättningen är värd

Unionens egeninsamlade lönestatistik

Här hittar du som jobbar inom industrin och byggsidan samt vissa delar av tjänstesektorn Unionens egeninsamlade lönestatistik.

För dig som är förtroendevald

Är du förtroendevald och medverkar i lokala löneförhandlingar?

Med de centrala kollektivavtalen på plats går löneprocessen vanligtvis vidare lokalt. Här är tipsen för hur ni lyckas i de lokala löneförhandlingarna.

"Alla fick högre lön"

Gör vi anställda ett bra jobb ska det självklart synas i lönekuvertet, så tänkte fackklubben på Emballator. Efter framgångsrika förhandlingar fick de på så sätt mer än det centrala avtalet lovade.

För dig som söker jobb

Ingångslöner – vad bör du begära i lön?

Har du fått ditt första jobb? Här hittar du aktuella lönelägen för dig som är ny på arbetsmarknaden. Löneintervallen gäller vanliga yrken bland Unionens medlemmar.

Lönecoachen – förhandla om mer än bara siffror

För dig som söker nytt jobb och vill ha tips och råd inför din löneförhandling. Svara på några frågor så får du de bästa argumenten när du ska förhandla om lön och förmåner som är värdefulla för just dig.

Räkna ut din semesterlön

När du tar ut betalda semesterdagar får du ett extra lönetillägg som kallas semestertillägg. Summan av din vanliga månadslön och semestertillägget är din semesterlön.

Så här gör du om arbetsgivaren inte har betalat ut din lön

Om du inte fått din lön utbetald, behöver du agera direkt. Följ Unionens guide för att få veta hur du bör gå vidare.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg