Om din lön efter löneväxlingen är lägre än 8,07 inkomstbasbelopp per år kommer du att tjäna in mindre allmän pension än tidigare och du förlorar därmed pengar istället.
Om du löneväxlar måste du själv bevaka att lönen efter löneväxlingen inte understiger den här nivån när inkomstbasbeloppet förändras vid varje årsskifte.
Löneväxling påverkar din inkomst, din pension och andra ersättningar
får alltså inte bara konsekvenser genom sänkt lön. Utöver din allmänna pension kan det till exempel påverka ersättningsnivån på din sjukpenning och föräldrapenning men kan även påverka din sjuklön, sjukpension och tjänstepension.
Hur stor påverkan det blir beror på:
- Om din inkomst över- eller understiger taket för den ersättningsgrundande inkomsten (det vill säga hur din lön efter löneväxlingen ligger i förhållande till inkomsttaken för olika försäkringar/ersättningar).
- Om förmånen är skattepliktig eller inte (effekterna kan bli olika vid skattefria eller skattepliktiga förmåner).
Den ersättningsgrundande inkomsten du har för a-kasseersättning ändras vid , vilket innebär att även eventuell ersättning från inkomstförsäkringen påverkas.
Påverkar fler delar om det finns kollektivavtal på din arbetsplats
Om du omfattas av så påverkas alltid din tjänstepension av en bruttolönesänkning. Du kan förhindra att den påverkas genom att komma överens med din arbetsgivare om att denne fortsätter att anmäla in din före löneväxlingen som .
Bruttolönen ligger till grund för både lagstadgade och kollektivavtalade pensioner och ersättningar, vilket innebär att en bruttolönesänkning påverkar andra ersättningar som du har rätt till.
Kan få stor påverkan om du blir långvarigt sjuk
Om du omfattas av och blir långvarigt sjuk så kan en ha stor påverkan på nivån på den sjukpension som du får från . Det gäller framför allt om det rör sig om större bruttolöneavdrag.
Tänk på det här om du löneväxlar till extra tjänstepension
- Om du löneväxlar till extra tjänstepensionssparande, se till att du får skillnaden mellan löneskatt och arbetsgivaravgifter som en liten extra del till din pensionspremie. Det rör sig om cirka 5–6 procent. Det betyder att för varje 100 kronor du avstår av din lön bör pensionspremien för dig vara cirka 105–106 kronor.
- Om du omfattas av , låt löneavståendet gå till din befintliga ITPK eller ITP1-försäkring genom Collectum. Då får du pengarna inbetalda till det upphandlade pensionsbolag du redan valt och får också de låga avgifterna som förhandlats fram.
- Om du omfattas av och är så kallad ”tiotaggare” bör du lägga din till ITPK (om du inte har övergått till ITP1). Har du lagt in ITPK-premien till din alternativa pensionslösning ("tiotaggarlösning") kan du be arbetsgivaren att lägga tillbaka premien till din ITPK-försäkring. Då blir den aktiverad igen och du kan därefter låta löneväxlingen gå dit.
Exempel med för- och nackdelar med löneväxling
Exempel på situation:
Du jobbar på en arbetsplats med och du löneväxlar som ett alternativ till eget privat pensionssparande. Då avstår du en del av lönen till kompletterande pensionsavsättning inom den kollektivavtalade tjänstepensionen. Lönen sjunker med samma belopp och du får därmed ut mindre pengar i lön efter skatt.
Fördelar i löneväxlingsexemplet
- Inom den kollektivavtalade tjänstepensionen får du alltid låga avgifter. Du gör därmed din pensionsinsättning i ett förmånligt system.
- Möjligheten att sluta arbeta tidigare kan öka i och med att du får en förstärkt pension genom den fördelaktiga avsättningen.
- Att avstå lön till extra pensionsinbetalning kan eventuellt, genom olika skattesatser, ge högre insättning till pensionen än vad det skulle blivit om du betalat själv från din utbetalade lön.
Nackdelar i löneväxlingsexemplet
Den lön som du växlar bort sänker din sjuk- och pensionsgrundande inkomst, men även din ersättningsgrundande inkomst för eventuell a-kasseersättning. Det betyder att vissa ersättningar blir lägre både på sikt och i nutid.
- Inom kollektivavtalad tjänstepension låser du pengarna till åtminstone 55 års ålder.
- :s sjukpension, som du får vid eventuell långvarig sjukdom, blir lägre.
- Om du efter löneväxlingen tjänar under inkomsttaket för respektive förmån, blir sjukpenning, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning lägre.
- Under vissa förutsättningar kan även den allmänna pensionen bli lägre.
- Om du blir arbetssökande, så kan eventuell ersättning från inkomstförsäkringen bli lägre om du löneväxlar.
Ta hjälp av konkreta beräkningsexempel
Ta hjälp av tre olika beräkningsexempel för att se hur effekterna av kan bli.
- Beräkningsexempel med löneväxling mot skattefri förmån vid lön under inkomsttak
- Beräkningsexempel med löneväxling mot skattepliktig förmån vid lön över inkomsttak
- Beräkningsexempel med löneväxling mot fler semesterdagar
Skriv alltid avtal om du löneväxlar
Om du löneväxlar - skriv alltid ett avtal med din arbetsgivare om vad ni kommit överens om. Bruttolöneavdrag innebär en sänkning av din och det är viktigt att den som sker dokumenteras i avtal. Det är särskilt viktigt om du senare vill avveckla förmånen. Då behöver ni inte diskutera vad som gäller.
Ett avtal om löneväxling bör innehålla:
- Hur länge avtalet om ska gälla. Se till att din överenskommelse med arbetsgivaren inte binder upp dig att löneväxla under alltför långa perioder. Det ska vara möjligt för dig att löneväxla så länge du vill, men du ska också kunna sluta löneväxla med kort verkan.
- Vad som ska gälla när löneväxlingen upphör.
- Vad som ska gälla med förmånen när anställningen upphör.
- Hur en avveckling av förmånen ska gå till, uppsägningsregler med mera.
- Att framtida löneökningar ska beräknas på lönen före avdrag.
- Att ska beräknas på lönen före avdrag.
- Att alla lönetillägg såsom jour-, beredskaps- och ska beräknas på lönen före avdrag.
- Om du har ITP2: Att arbetsgivaren anmäler dubbla löner (den högre lönen före löneväxlingen och den lägre efter). Den högre ska anmälas som under hela tiden du löneväxlar - annars bör du inte löneväxla. På så vis får du tillgodoräkna dig både tjänstepension och på den högre lönen. Sjukpensionen beräknas dock alltid på den lägre lönen. (Observera att om din arbetsgivare inte går med på att anmäla dubbla löner, så bör du återgå från förmån till lön i god tid före din 60-årsdag, eftersom det finns så kallade begränsningsregler i -planen. Läs mer om Lönekapning – att tänka på innan du fyller 60.)
- Om du har ITP1: Att arbetsgivaren betalar en högre premie. När du har ITP1 så förlorar du alltid pension om du löneväxlar, eftersom den pensionsmedförande lönen som anmäls är den lägre lönen efter löneväxlingen. Se till att du är överens med arbetsgivaren om att denne kompenserar detta genom att betala en högre premie.
- Hur betalningen för en förmån genom bruttolöneavdrag ska hanteras vid en eventuell arbetsmarknadskonflikt eller annan konflikt med arbetsgivaren.