Tjänstebil

En tjänstebil är en bil som ägs av arbetsgivaren. Den används vanligen endast i tjänsten, såsom till exempel polisbilar och ambulanser. Om du kör en tjänstebil - håll reda på om du kört bilen i tjänsten eller privat, så att du slipper onödig förmånsbeskattning.

Det finns tjänstebilar som arbetsgivaren låter dig använda även för privat bruk. Hur du använder bilen, avgör om den räknas som tjänstebil eller förmånsbil. Du får använda din tjänstebil privat i "ringa omfattning" utan att det beskattas som en förmån. Med ringa omfattning menas högst 10 tillfällen per år med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil.

Håll reda på hur du kört bilen

För att slippa att riskera förmånsbeskattning är det bra att du kan visa hur mycket du har kört i tjänsten och i vilken utsträckning bilen har  använts för privata resor. Fyll i en detaljerad och noggrann körjournal, som visar hur bilen har använts. Det är alltid du som förare som ansvarar för att körjournalen är rätt ifylld. I lagen finns inget krav på körjournal, men utan en korrekt ifylld journal riskerar du att förmånsbeskattas.

Det säkraste sättet att garantera att bilen inte används privat är att parkera bilen på arbetsplatsen efter arbetstidens slut och lämna nycklarna på företaget.

Tänk på att resor till och från arbetet normalt räknas som privata resor.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?