Förhandla lön vid ny anställning

När du söker en ny tjänst, har du ett utmärkt tillfälle att förhandla dig till en bättre lön. Att byta arbetsgivare är ett av de bästa tipsen för den som vill ha högre lön.

Få personlig lönecoachning från Unionen per telefon

Fyll i och skicka vårt formulär, så ringer vi upp när det passar dig. Du får stöttning och verktygen du behöver inför ditt lönesamtal.

När du ska förhandla lön för ett nytt jobb är det viktigt att du skaffar dig en realistisk bild av vad en person med motsvarande arbetsuppgifter inom samma bransch tjänar.

Läs gärna mer om att ta hjälp av lönestatistik när du förbereder ditt lönesamtal. Om du är ny på arbetsmarknaden - läs mer under ”Första jobbet”.

Om du har lång erfarenhet inom ditt yrke och dessutom har goda vitsord från tidigare arbetsgivare, så ska detta avspeglas i den nya lönen.

Läs på om företaget och den tjänst som du söker. Hänvisa till arbetsgivarens presentation av befattningen som du söker och beskriv hur du kommer kunna uppfylla och överträffa kraven i tjänsten och därför bör få en bra lön. Ge gärna exempel på det arbete du gjort hos tidigare arbetsgivare och som har varit framgångsrikt.

Det är vanligt att du kan få frågan om vad du tänkt dig för lön. Att få möjlighet att ge ett första löneförslag ger dig ett visst övertag. Om du inte får någon fråga om vad du begär, så bör du på ett snyggt sätt framföra detta ändå. Om arbetsgivaren lägger ett förslag som ligger för lågt behöver du förklara varför du tycker det. Hänvisa till din tidigare lön om den var bättre och till dina kompetenser.

Förbered dig på att parera frågor om din tidigare lön. Om du har för avsikt att göra att höja din lön ordentligt i den nya tjänsten, så kan det bli lite känsligt när den nya arbetsgivaren frågar vilken lön du har idag. Tänk efter innan förhandlingen vad du ska svara på en sådan fråga.

Om arbetsgivaren inte kan ge dig den lön du begär, men istället erbjuder sig att se över lönen lite längre fram, se då till att detta dokumenteras skriftligt, så att det inte uppstår några frågetecken om vad ni kommit överens om.

Saknas kollektivavtal måste du själv försäkra dig om att du har rätt till årliga lönerevisioner. Se till att få det inskrivet i ditt anställningsavtal .

Om Unionen har en klubb på företaget där du ska börja jobba är det klokt att kontakta dem. De kan ge dig en bra bild av företaget, jobbet och löneläget.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?