Förhandla lön vid ny anställning

När du söker en ny tjänst, har du ett bra tillfälle att förhandla fram en bättre lön. Att byta arbetsgivare är ett av de bästa tipsen för att få högre lön.

Förbered dig med argument för din nya lön

Skaffa dig en bild av löneläget

När du ska förhandla lön för ett nytt jobb är det viktigt att du skaffar dig en realistisk bild av vad en person med motsvarande arbetsuppgifter inom samma bransch tjänar.

Om du är ny på arbetsmarknaden - läs mer under ”Jobbguiden".

Om du har lång erfarenhet inom ditt yrke och dessutom har goda vitsord från tidigare arbetsgivare, så ska detta avspeglas i den nya lönen.

Ta hjälp av Unionens klubb

Om Unionen har en klubb på företaget där du ska börja jobba är det klokt att kontakta dem. De kan ge dig en bra bild av företaget, jobbet och löneläget.

Läs på om företaget och tjänsten du söker

Hänvisa till arbetsgivarens presentation av befattningen som du söker och beskriv hur du kommer kunna uppfylla och överträffa kraven i tjänsten och därför bör få en bra lön. Ge gärna exempel på det arbete du gjort hos tidigare arbetsgivare och som har varit framgångsrikt.

Var beredd på att ge löneförslag

Det är vanligt att du kan få frågan om vad du tänkt dig för lön. Att få möjlighet att ge ett första löneförslag ger dig ett visst övertag. Om du inte får någon fråga om vad du begär, så bör du på ett snyggt sätt framföra detta ändå. Om arbetsgivaren lägger ett förslag som ligger för lågt behöver du förklara varför du tycker det. Hänvisa till din tidigare lön om den var bättre och till dina kompetenser.

Förbered dig på frågor om din tidigare lön

Om du har för avsikt att höja din lön ordentligt i den nya tjänsten, så kan det bli lite känsligt när den nya arbetsgivaren frågar vilken lön du har idag. Tänk efter innan förhandlingen vad du ska svara på en sådan fråga.

Dokumentera vad ni kommer överens om

Om arbetsgivaren inte kan ge dig den lön du begär, men istället erbjuder sig att se över lönen lite längre fram, se då till att detta dokumenteras skriftligt, så att det inte uppstår några frågetecken om vad ni kommit överens om.

Saknas kollektivavtal måste du själv försäkra dig om att du har rätt till årliga lönerevisioner. Se till att få det inskrivet i ditt anställningsavtal .

Dags för årets lönesamtal? Eller ny tjänst, nytt jobb, ny på arbetsmarknaden?

Bolla lön med en expert och bli en vassare förhandlare på en kvart.

Lönecoachen – förhandla om mer än bara siffror

För dig som söker nytt jobb och vill ha tips och råd inför din löneförhandling. Svara på några frågor så får du de bästa argumenten när du ska förhandla om lön och förmåner som är värdefulla för just dig.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg

Minimera