Egenföretagare är välkomna som medlemmar

Unionen är Sveriges största fackförbund för anställda och för egenföretagare. För att bli medlem i Unionen arbetar du som tjänsteman i det privata näringslivet.

Egenföretagare utan anställda

Om du driver eget företag utan anställda är du välkommen att bli medlem och ta del av vårt skräddarsydda medlemskap för egenföretagare.

Har du en anställning samtidigt som du driver eget behöver du kontakta vår egenföretagarrådgivning så hjälper vi dig att bli egenföretagarmedlem och att registrera din anställning. Om din anställning är inom Unionens organisationsområde kan Unionen företräda dig på den arbetsplatsen. Unionens arbetsrättsliga förhandlingshjälp

Villkor för Unionens egenföretagarmedlemskap:

  • Det går bra att bli medlem innan du startat företaget.
  • Alla företagsformer är välkomna, inklusive enskild firma.
  • Du ska äga företaget själv. Undantag ges om företaget ägs av delägare som har lika stor ägarandel (max fyra).
  • Företaget får inte ha anställda, med undantag för familjemedlemmar och delägare.
  • Du utför till största del tjänstemannauppgifter inom Unionens organisationsområde (det vill säga inom privata näringslivet).

Villkor för medlemskap i Unionen

Alla medlemmar omfattas av Unionens stadgar. Vi vill särskilt uppmärksamma dig på ett par saker som tas upp i stadgarna.

  • Du behöver vara medlem i en svensk a-kassa, Unionens eller någon annan a-kassa för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen.
  • Om du vill bli medlem i Unionens a-kassa behöver du skicka in en särskild inträdesansökan dit.
  • Uppsägningstiden för medlemskapet är generellt från och med andra månadsskiftet efter det att skriftlig ansökan om utträde har kommit till Unionen, under den tiden betalar du medlemsavgiften. 

Bli egenföretagarmedlem

För att bli medlem ansöker du här

Är du redan medlem i Unionen men driver eget företag?

Är du medlem i Unionen och vill bli egenföretagarmedlem kan du logga in och registrera ditt företag. Observera: Har du kvar en anställning samtidigt som du driver eget behöver du kontakta oss innan du registrerar ditt företag så hjälper vi till att registrera dig som kombinatör. Logga in och registrera ditt företag

Allt som ingår i medlemskapet

Är du företagare och har anställda? 

Som företagare med anställda är du välkommen i Unionens medlemskap för chefer, för din personliga trygghet. Det gäller om du arbetar som tjänsteman i privat sektor . Är du redan egenföretagarmedlem i Unionen kan du byta till Unionens medlemskap för chefer och behålla din personliga trygghet, men istället för de specifika förmånerna för egenföretagare får du del av de specifika kurser och webbinarier som riktar sig till dig som chef. 
Allt om Unionen Chef och hur du går med 
 

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg

Minimera