Arbetslös

Läs om olika saker du behöver göra som arbetslös. Läs om Unionens inkomstförsäkring och andra försäkringsskydd som är viktiga för dig som är arbetslös. Här hittar du också fortsatt vägledning inför att söka nytt jobb, starta eget eller studera.

Om du blir arbetslös

 1. Ansök till ditt  trygghetsråd  för hjälp och rådgivning
  Om du blivit uppsagd och din arbetsgivare har kollektivavtal har du rätt att få hjälp av ett trygghetsråd som ger dig råd och stöd på vägen mot ett nytt jobb. Du kan också ha rätt till extra ersättning därifrån. Vilket trygghetsråd du tillhör beror på vilket kollektivavtal din arbetsgivare har. Läs mer om hur trygghetsråd fungerar.
 2. Skriv in dig på Arbetsförmedlingen
  Skriv in dig på Arbetsförmedlingen senast din första arbetslösa dag. De skyddsnät som finns i samband med uppsägning förutsätter att du visar att du står till arbetsmarknadens förfogande. Om du inte skriver in dig i tid riskerar du bland annat att förlora a-kasseersättning och inkomstförsäkring. 
 3. Ansök om a-kassa
  Vänd dig till din a-kassa för att söka arbetslöshetsersättning och frågor om a-kassan . Kontakta din a-kassa för mer information.
 4. Unionens inkomstförsäkring
  En anmälan om ersättning från inkomstförsäkringen sker inte med automatik i samband med att du anmäler dig till Arbetsförmedlingen och a-kassan. Om du uppfyller kraven för ersättning behöver du göra en separat ansökan till inkomstförsäkringen. Läs mer och sök ersättning från Unionens inkomstförsäkring.
 5. Uppdatera dina uppgifter hos oss
  Om du rapporterar in att du är arbetslös kan vi ge dig bättre service och hjälp när du behöver råd eller stöd.

Uppdatera dina uppgifter

Anmäl att du är arbetslös så kan vi ge dig bättre service.

Se över ditt försäkringsskydd

Livförsäkring för arbetslösa

Som arbetslös står du ofta utan annat dödsfallsskydd än den lagstadgade omställningspensionen. I medlemskapet i Unionen ingår därför en livförsäkring vid arbetslöshet. Den innebär att arbetslösa medlemmar som inte längre omfattas av efterskyddet i tjänstegrupplivförsäkringen TGL, eller aldrig omfattats av någon, får ett skydd som motsvarar TGL. Kostnadsfri livförsäkring för arbetslösa

Premiebefrielse vid längre arbetslöshet

Om du har försäkringar via ditt medlemskap kan du få premiebefrielse vid längre arbetslöshet. Detta gäller för Unionens personförsäkringar via Bliwa samt hem- och bilförsäkring via If. Försäkringar och premiebefrielse.

Se över ditt försäkringsskydd

Om du står utan arbete står du också utan försäkringsskydd från din tidigare arbetsgivare. I vissa delar kan ett efterskydd gälla om din arbetsgivare har haft kollektivavtal . Som arbetssökande är det därför bra att se över dina försäkringar, framför allt dina personförsäkringar, om du vill komplettera med något för att öka ditt skydd när du inte längre är anställd, till exempel olycksfallsförsäkring och sjukförsäkring. 

På väg mot ny sysselsättning

Få vägledning och stöd i din situation här och nu men också hjälp att hitta rätt på din väg mot en ny sysselsättning.

Nytt jobb

När du vill söka nytt jobb har Unionen en rad tjänster och verktyg. Du kan till exempel få tips och råd från våra experter, få din cv och LinkedIn-profil granskad, intervjuträna mm.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg