Avsluta medlemskap

Här kan du avsluta ditt medlemskap i Unionen och signera med BankID. Är du tveksam eller har frågor eller funderingar kring medlemskapet är du alltid välkommen att kontakta oss.

Arbetslivet förändras och det gör vi också

I Unionen strävar vi alltid efter att anpassa medlemskapet efter medlemmarnas behov och att ge bästa möjliga service och stöd till alla medlemmar.

Det kan finnas olika skäl att vilja lämna Unionen. Behoven av trygghet i arbetslivet kan förändras över tid och nya situationer i livet, nytt jobb eller ny sysselsättning kan ställa andra krav och ge nya möjligheter.

Är du tveksam är du alltid välkommen att kontakta oss så går vi tillsammans igenom hur det ser ut för just dig.

Du behövs!

Om du inte är med i Unionen förlorar vi vår viktigaste fördel – styrkan i att vi är många. Utan kraften från alla våra medlemmar blir det svårare att behålla och förbättra de förmåner som vi förhandlat oss till genom åren.

Många av villkoren i arbetslivet och de förmåner du har på jobbet bestäms i våra  kollektivavtal . Utan kollektivavtal finns ingen garanti för tjänstepension, årlig  lönerevision , övertidsersättning , sjuklön,  föräldralön  och mycket annat som vi tar för givet i arbetslivet.

Eftersom den kollektiva styrkan är så viktig för Unionen kan man inte säga upp medlemskapet från en dag till en annan. När du blev medlem godkände du Unionens stadgar och villkor. Där står bland annat vad som gäller vid utträde ur Unionen.

Tänk på detta innan du lämnar Unionen:

  • Säger du upp ditt medlemskap i Unionen så avslutar du också din inkomstförsäkring.
    Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap och som tillsammans med  a-kassan  kan ge dig extra trygghet och vara mycket värdefull om du skulle bli av med jobbet. För att kunna söka ersättning krävs dock 12 månaders medlemskap i både Unionen och a-kassan. Avslutar du ditt medlemskap idag säger du också upp din inkomstförsäkring och behöver tjäna in kvalifikationstiden på nytt den dag du återigen önskar bli medlem. Om du haft ersättning från inkomstförsäkringen under din medlemstid gäller särskilda villkor för att återkvalificera dig för en ny ersättningsperiod om du blir medlem på nytt (s.k. återkvalificeringsvillkor).
  • Rådgivning och förhandlingshjälp ges bara till medlemmar. 
    Unionens rådgivare, förhandlare, specialister och jurister arbetar alla för att ge dig den trygghet du förtjänar på jobbet. Men vi kan endast företräda medlemmar. Detta gäller även dina förtroendevalda på arbetsplatsen.
  • Har du tecknat försäkringar genom Unionen hos Bliwa eller If? 
    Var noga med att se över vad ditt fortsatta försäkringsskydd skulle kosta utan ett medlemskap i Unionen. Tänk också på att du ofta behöver fylla i en hälsodeklaration om du ska nyteckna en person- eller livförsäkring och att det kan vara svårt att få teckna försäkringen utan undantag om du till exempel har varit sjukskriven.

Logga in för att avsluta ditt medlemskap

Utträde ur Unionens a-kassa

Unionen och Unionens a-kassa är olika organisationer. Om du också vill begära utträde ur Unionens a-kassa behöver du göra det separat.