Demokrati i Unionen

Unionen är en medlemsstyrd förening byggd på representativ demokrati. Det är du som medlem som väljer dina företrädare och bestämmer om Unionens verksamhet. 

Bild på del av kavaj med badge med texten Länge leve demokrati

Ansikte med flera olika personer


Demokratins rätta ansikte. 

I Unionen är det inte någon enstaka person som har makten. Vi är en medlemsstyrd förening där du och alla andra medlemmar kan vara med och påverka vad ditt fackförbund ska tycka, göra och åstadkomma. På arbetsplatsen, i din del av landet och för hela Sveriges skull. Så ser demokratins rätta ansikte ut!

Se hur det funkar i filmen ovanför. 

 

Vilken demokratityp är du?

Vem är du när det kommer till att var med och bestämma? Åsiktsmaskinen, Talangscouten, Debattledaren eller Frontfiguren? Testa och får tips på hur du kan påverka!

Maries idé fick stort genomslag

Medlemmen Marie Strandberg tyckte att det borde finnas tillgång till digitala fackliga kurser, för att fler medlemmar skulle kunna delta på sina villkor. Hon skrev en motion inför kongressen och fick bifall för den. I dag finns flera digitala kurser i Unionens regi. Läs tidningen Kollegas intervju med medlemmen som ville skapa förändring – och som lyckades .

Skicka en motion

Ta chansen att påverka ditt Unionen! Skriv ner dina idéer och förslag och skicka in en motion  – eller flera! Du kan skriva på egen hand eller tillsammans med andra medlemmar. 

Jag vill skicka en motion

Nominera till uppdrag

Se till att Unionen leds av kloka företrädare! Nominera någon du tror på till ett förtroendeuppdrag i Unionen. Du kan nominera dig själv! Ett fackligt uppdrag är utvecklande och ger erfarenheter du har nytta av hela livet. 

Jag vill nominera

Gör din röst hörd!

Arbetsplatsen

En egen klubb på jobbet är det bästa sättet att få mer inflytande, eftersom ingen annan kan arbetsplatsen bättre. Ni kan också välja arbetsplatsombud och arbetsmiljöombud.

Regionrådet

Du tillhör en av Unionens 18 regioner. När regionen har årsmöte (regionråd) kan du vara med och påverka vem som ska sitta i styrelsen och vad som ska tas upp på mötet.

Förbundsrådet

När hela Unionen har årsmöte (förbundsråd) beslutar deltagarna om motioner och vilka som ska förhandla pensioner och andra avtal. Du har såklart rätt att tycka till.

Kongressen

Vart fjärde år är det kongress, Unionens högsta beslutande forum. Du har chansen att påverka vad kongressen ska prata om och vilka som ska väljas till förbundsstyrelsen.

Facklig demokrati – förr & nu

Tidsmaskinen

Följ med Unionens tidsmaskin! Vi reser både bakåt och framåt i tiden. Vi spanar in fackliga framgångar genom årtionden och vi tar fram spåkulan och spanar mot framtidens utmaningar.

Jakten på makten

I fem avsnitt tar komikern Messiah Hallberg på sig rollen som grävande reporter, och reder ut vad facket egentligen är, vad facket gör och hur allt funkar. Häng med!

Ny i föreningen?

Gå vår e-kurs för dig som är ny medlem eller som vill veta mer om hur en förening funkar. Studieförbundet Sensus har skapat kursen i samarbete med flera fackföreningar.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg