Tips för att höja din lön

Du kan göra mycket för att höja din lön. Har arbetsplatsen kollektivavtal? Bra! Där ser du hur din arbetsgivare måste hantera din lönerevision. Men det finns mer du kan göra.

 • Om du är osäker på vad som gäller för just dig och din lön är du välkommen att kontakta oss!
 • Om Unionen har en klubb på arbetsplatsen, be någon i klubben om hjälp.

Fler tips om hur du kan höja din lön

Det finns flera saker du kan göra för att höja din lön. Här är våra viktigaste tips.

 • Finns det kollektivavtal?

  Om du inte är nöjd med din löneutveckling ska du börja med att ta reda på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats och vilka skyldigheter arbetsgivaren har att höja din lön. Vad som gäller för just din  lönerevision  hittar du i det löneavtal som gäller på din arbetsplats.

 • Jämför med marknaden

  Ta reda på vad andra i liknande yrken tjänar, marknadslöner, både när det gäller ingångslön eller när du får nya arbetsuppgifter. Du kan också se fördjupad information med  lönestatistik för enskilda yrken, i olika regioner och olika åldrar.

  Ta hjälp av lönestatistik när du förbereder ditt lönesamtal

  Gör så här: Jämför din lön med lönen i statistiken. Unionens klubb på din arbetsplats är experter på lönelägen och på just din arbetsplats. Vänd dig gärna till dem. Har du inte en klubb , kan du ringa Unionen.

 • Passa på när företaget går bra

  Ställ högre krav när företaget går bra. Om du har presterat bra och företaget går med vinst, eller organisationen på andra sätt har medvind, finns det större möjligheter att arbetsgivaren kan belöna enskilda prestationer.

  Om företaget inte skulle gå lysande, ska du ändå inte ge upp.

  Argumentera för högre lön även om företaget går dåligt

  Gör så här: Läs på om hur det går för företaget, så att du kan bemöta din chefs argument om vad det finns för utrymme för löneökningar.

 • Påminn om det som är nytt sen sist

  Det är inte säkert att chefen vet om allt nytt du gör eller kommer ihåg allt du gjort under året.

  Argumentera för högre lön utifrån uppsatta mål och resultat

  Gör så här: Skriv ner vilka nya arbetsuppgifter och nya ansvarsområden du fått sedan förra lönehöjningen, så du inte glömmer något i samband med lönesamtalet eller löneförhandlingen.

 • Ta reda på lönekriterierna

  Många chefer är otydliga med vilka förväntningar de har och vad de värderar. Om du vet vilka kriterier som gäller när cheferna sätter lönen, kan du argumentera lättare.

  Det här påverkar din lön

  Gör så här: Ta reda på vad som ligger till grund för lönesättningen på din arbetsplats.

 • Påminn om förra årets löften

  Skriv alltid ner vad ni kommer överens om, så att du kan påminna arbetsgivaren om det vid nästa års lönesamtal . Se till att du har gjort din del av överenskommelsen.

  Gör så här: Påminn din chef om vad ni kom överens om. Det är svårt att backa från ett tydligt löfte.

 • Byt jobb

  Ett effektivt sätt att höja sin lön rejält kan vara att byta arbete. Men även du som vill stanna kvar där du är, kan du bli medveten om vilken lön du skulle kunna få på andra företag.

  Gör så här: Sök intressanta jobb, ange olika löneanspråk och se om du blir kallad till intervjuer. Det stärker självförtroendet och du kan faktiskt tacka nej till ett arbete som du blir erbjuden.

Dags för årets lönesamtal? Eller ny tjänst, nytt jobb, ny på arbetsmarknaden?

Bolla lön med en expert och bli en vassare förhandlare på en kvart.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg

Minimera