Medlemskapet

Ett medlemskap i Unionen ger dig trygghet, utveckling och kraft att påverka ditt arbetsliv. Som medlem har du styrkan av 700 000 medlemmar i ryggen.

Bli medlem
Det här är därför du ska vara medlem i Unionen

Medlemskap i Unionen ger trygghet i arbetslivet

Det här är varför du ska vara medlem i Unionen: 

 • Någon att fråga – medlemsrådgivning och förhandlingshjälp
  Som medlem i Unionen har du alltid någon att vända dig till med frågor om din anställning, dina rättigheter på arbetsmarknaden. Och du: Vi har Sveriges bästa medlemsrådgivning

 • Inkomstförsäkring – extra trygghet vid arbetslöshet
  Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet utan extra kostnad. Har du en inkomst över 27 500 kr/mån kan inkomstförsäkringen ge dig ersättning utöver  a-kassan . Du behöver vara medlem i en a-kassa för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen.

 • Koll på din lön – lönerådgivning och marknadslöner
  Tjänar du som du förtjänar? Unionen ger dig marknadslöner, lönetips, råd inför lönesamtal och löneförhandling , information om löneavtal och mycket annat som gäller din lön och andra ersättningar i jobbet.

 • En stark röst på arbetsmarknaden
  När vi är många – idag över 700 000 – får Unionen en kollektiv kraft att driva och påverka frågor om löner och villkor,  kompetensutveckling  och balans i arbetslivet. Vi förbättrar dina villkor och försvarar dina rättigheter på jobbet. 

Ännu inte medlem?

Bli medlem i Unionen och ta del av medlemskapets alla fördelar.

Det kostar 235 kronor i månaden att vara med i Unionen

De allra flesta medlemmar i Unionen betalar 235 kronor i månaden*, men din avgift blir lägre om du har en inkomst under 25 000 kronor i månaden. 

Bli inte förvånad om du upptäcker att kostnaden är lägre om du jämför oss med andra fackförbund. Tack vare vår storlek kan vi har en lägre avgift utan att tumma på kvaliteten.

* Om det finns en  klubb  på din arbetsplats kan en obligatorisk klubbavgift tillkomma. 

Hur mycket kan inkomstförsäkringen ge dig?

Ange din månadslön i räknaren nedan för att ta reda på hur mycket vår inkomstförsäkring är värd för dig. För att kunna få ersättning krävs att du varit medlem i både Unionen och en a-kassa i 12 månader. Villkor och samlad information om Unionens inkomstförsäkring

Månadslön före skatt

Räkna ut vad inkomstförsäkring och tilläggsförsäkring ger dig!

Så vet du att Unionen är facket för dig

 • Du jobbar på kontor. Anställd, chef eller egenföretagare. 
  Vissa fackförbund är specialiserade på specifika yrken, medan andra täcker flera områden. Unionen organiserar alla tjänstemän inom privat sektor . Även chefer och egenföretagare. Du som är student och planerar att jobba inom det privata arbetslivet är också välkommen som medlem. 
 • Finns det kollektivavtal med Unionen på din arbetsplats?
  Om det finns kollektivavtal med Unionen så kan du vara säker på att ett medlemskap i just Unionen är rätt för dig. Men även om det inte finns kollektivavtal kan du självklart vara medlem. 
  Kolla om det finns kollektivavtal med Unionen.
 • Finns det en fackklubb på arbetsplatsen?
  Ta reda på om det finns en aktiv Unionen- klubb där du jobbar. Om det finns så är det ett extra bra skäl att gå med i Unionen.
  Så tar du reda på om det finns en Unionen-klubb på arbetsplatsen 

När är Unionen inte rätt fackförbund för dig?

Unionen organiserar inte arbetare som industriarbetare eller byggnadsarbetare. Inte heller tjänstemän som arbetar inom stat, regioner eller kommuner, eller de som jobbar inom bank, försäkring, kyrka, vård, skola eller omsorg.

Vem kan bli medlem och villkor

Därför är det viktigt att vara med i rätt fackförbund

Medlemsrådgivning

Som medlem i Unionen har du alltid någon att vända dig till oavsett om du har en enkel fråga eller skulle hamna i en knivig situation på jobbet.

Maxa din lön

Unionen stöttar dig i din löneutveckling genom lönestatistik, marknadslöner och rådgivning inför lönesamtal och löneförhandling.

Jobb och karriär

Oavsett om du vill göra en liten eller en stor förändring i ditt arbetsliv har Unionen medlemstjänster som ger dig en skjuts i karriären.

Försäkringar

Medlemskapet ger dig tillgång till flera försäkringar. Några ingår i medlemskapet och andra är en del av kollektivavtalet. Du kan även teckna förmånliga försäkringar med våra samarbetspartners.

Som medlem i Unionen får du dessutom:

 • Medlemsförmåner
  Du får tillgång till medlemsförmåner och tjänster som erbjuds till medlemmar. Det kan vara allt från förmånliga priser på försäkringar till utbildningar.

 • Möjlighet att påverka dina arbetsvillkor
  Genom att vara med i Unionen har du möjlighet att vara med och påverka dina arbetsvillkor. Vi kallar det inflytande. Och du! Om du blir förtroendevald får du ännu fler chanser att påverka.

 • Ett medlemskap som anpassar sig efter ditt arbetsliv
  Om du under arbetslivet blir chef, egenföretagare eller arbetslös så anpassar vi medlemskapets innehåll för dig. Du får tjänster och rådgivning utifrån din aktuella arbetslivssituation.

 • Du blir en del av den svenska modellen  
  Genom ett medlemskap i Unionen bidrar du till att stärka den svenska modellen i Sverige och därmed till anställdas inflytande på jobbet. För din skull – och alla andras. 

Ansök om medlemskap nu!

Missa inga förmåner eller fördelar. Ordinarie medlemsavgift i Unionen är 235 kr/mån.

Varför ska jag vara med i facket?

 1. Du får arbetsrättslig hjälp och trygghet: Som medlem får du stöd och rådgivning i arbetsfrågor. Vid problem som orättvis behandling eller osäkra arbetsförhållanden, erbjuder Unionen hjälp och vägledning. Medlemskap i Unionen ger dig också extra trygghet vid arbetslöshet genom inkomstförsäkring .
 2. Du bidrar till förhandlingsstyrka för schysta villkor och ett bättre arbetsliv: Unionen förhandlar om löner, arbetsvillkor och förmåner för alla medlemmar. Som enskild individ är det svårt att förhandla om detta själv. När vi är många får Unionen kraft att driva frågor om löner och villkor, kompetensutveckling och balans i arbetslivet. Bara genom att vara medlem är du med och bidrar till vår gemensamma styrka och förbättrar arbetslivet. När en arbetsgivare tecknat kollektivavtal med Unionen så gäller det för alla tjänstemän på arbetsplatsen. Men det är bara medlemmar i Unionen som kan påverka innehållet.
 3. Utbildning och utveckling: Unionen har bland annat varit med och förhandlat fram omställningsstudiestödet, så att det ska finnas ekonomisk möjlighet att göra ett kompetenslyft mitt i arbetslivet. Som medlem får du tillgång till utbildningar och råd och stöd i din karriärutveckling. Fackligt medlemskap ger dig också möjlighet att ta uppdrag som förtroendevald , med förtroendet att företräda dina kollegor. Unionen finns med dig genom arbetslivet.

Kom ihåg a-kassan också!

Fackförbundet Unionen och Unionens a-kassa är två olika organisationer. A-kassa är något som vi på Unionen rekommenderar, för din trygghets skull, men också för att medlemskap i en svensk a-kassa krävs för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen om du skulle bli arbetslös. 
Därför ska du vara med i a-kassan också

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg

Minimera