Uppsägning
Som medlem i Unionen kan du få råd och stöd om du blir uppsagd. Din anställning kan avslutas av olika anledningar och för dem gäller olika regler.
Som medlem i Unionen kan du få råd och stöd om du blir uppsagd. Din anställning kan avslutas av olika anledningar och för dem gäller olika regler.
En tillsvidareanställning (i dagligt tal fast anställning) gäller tills den sägs upp och uppsägningstiden har löpt ut. Anställningen kan sägas upp av både dig själv och av arbetsgivaren, men arbetsgivaren måste ha sakliga skäl , det vill säga giltiga skäl, för att kunna säga upp dig.
Om det är bestämt redan när anställningen börjar, att den ska upphöra vid en viss tidpunkt (en så kallad visstidsanställning ), slutar anställningen utan att någon behöver säga upp den.
Vid en uppsägning gäller kollektivavtalet där det finns ett sådant och reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). Innan du blir uppsagd, är arbetsgivaren skyldig att kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Unionen för en förhandling . Om det gäller arbetsbrist upprättas en turordningslista.
En uppsägning från arbetsgivaren ska alltid vara skriftlig och överlämnas till dig personligen. Från uppsägningstillfället gäller en viss uppsägningstid till dess att anställningen faktiskt upphör. Under uppsägningstiden gäller särskilda regler.
Mer om vad som gäller om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist och om från varsel till uppsägning.
Om det finns klubb på arbetsplatsen är det den som sköter förhandlingen med arbetsgivaren och hjälper dig. Logga in på Mitt Unionen för att se kontaktuppgifter till den klubb du tillhör.
Om du som är medlem i Unionen har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist ska detta ha föregåtts av en förhandling med ditt fackförbund. Ring Unionen snarast för att få reda på vad som gäller i din situation.
Uppsägningstiden är olika om du säger upp dig själv eller om din arbetsgivare gör det. Den beror också på vilken anställningsform du har och på hur länge du varit anställd.
Du kan när som helst säga upp dig själv från en tillsvidareanställning ("fast anställning"). Uppsägningstider från en tillsvidareanställning
Huvudregeln i en tidsbegränsad anställning är att den inte behöver sägas upp utan avslutas vid slutdatumet. Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan det finnas särskilda regler. Uppsägningstid vid tidsbegränsad anställning
Syftet med en provanställning är att den efter prövotiden ska övergå i en tillsvidareanställning . Provanställning
Din arbetsgivare har skyldighet att visa på sakliga skäl vid eventuell uppsägning . Uppsägningstider om din arbetsgivare säger upp dig
Om det finns klubb på arbetsplatsen är det den som sköter förhandlingen med arbetsgivaren och hjälper dig. Logga in på Mitt Unionen för att se kontaktuppgifter till den klubb du tillhör.
Logga in för att se om det finns förtroendevalda på din arbetsplats och hur du kommer i kontakt med dem om du har frågor eller idéer.
Logga inUnionen kan hjälpa till med frågor kring ditt medlemskap och arbetsliv.
Helgfri vardag 09.00-17.00
Måndag den 22 oktober och tisdag den 23 oktober stänger Unionens medlemsservice kl. 16.00.
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.