Bli arbetsplatsombud

Som Unionens arbetsplatsombud får du en unik möjlighet att påverka dina och kollegornas villkor på jobbet. Du får all utbildning du behöver för ditt uppdrag som arbetsplatsombud. På så sätt utvecklar du inte bara din arbetsplats, utan även dig själv.

Leende människor i kontorsmiljö

Påverka hur ni har det på jobbet!

Som  arbetsplatsombud  kan du föreslå och driva idéer för att du och dina kollegor ska trivas på arbetsplatsen. Du är länken mellan medlemmarna , arbetsgivaren och Unionen. Ni kan vara ett eller flera  ombud .

Exempel på vad som kan ingå i ditt uppdrag

  • Att ta emot viktig information från arbetsgivaren enligt medbestämmandelagen
  • Att prata med medlemmarna och föra synpunkter vidare till arbetsgivaren
  • Att ha dialog med medlemmarna genom till exempel medlemsmöten
  • Att informera om medlemskapet och sprida kunskap om nyttan med Unionen på arbetsplatsen

Förhandling

  • Har du begränsat förhandlingsmandat förhandlar du med arbetsgivaren i de frågor medlemsmötet beslutat. I det beslutet ska det tydligt framgå vilka områden medlemmarna gett dig mandat att förhandla om. För övriga områden sker förhandlingarna mellan arbetsgivaren och en representant från Unionens regionkontor
  • Har medlemmarna gett dig fullt förhandlingsmandat sköter du alla fackliga förhandlingar med arbetsgivaren. Självklart får du ändå stöd av Unionen. 

Kompetensutveckling på köpet!

Uppdraget som arbetsplatsombud är inte bara bra för arbetsplatsen, utan även för dig själv och din personliga utveckling. Du får tillgång till kostnadsfria utbildningar och seminarier som du har möjlighet att gå under betald arbetstid. Som länken mellan arbetsgivare och medlemmar får du koll på din organisation och vägar till beslut, och i kraften av ditt uppdrag har du en reell chans att påverka. Unionens fackliga rådgivare och ditt regionkontor stöttar dig så att du blir trygg och säker i din roll. Dessutom är det en meriterande erfarenhet att ha med på ditt cv.

Vem kan väljas till arbetsplatsombud?

Alla som är medlemmar i Unionen kan väljas till arbetsplatsombud av medlemmarna på arbetsplatsen. Detta sker på ett medlemsmöte. Är du och dina kollegor intresserade av att ha arbetsplatsombud på jobbet?

Så här gör ni för att välja arbetsplatsombud.

För dig som redan är arbetsplatsombud med förhandlingsmandat

Här hittar du som är vald till arbetsplatsombud med med begränsat eller förhandlingsmandat information och verktyg som rör ditt uppdrag.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg