Bli förtroendevald

Som fackligt ombud är du med och påverkar och förbättrar i frågor som engagerar på arbetsplatsen, i klubben, som arbetsplatsombud eller arbetsmiljöombud.

Påverka på jobbet

Hur du har det på jobbet påverkar dig, så var med och påverka hur du har det på jobbet. Som medlem i Unionen får du möjlighet att vara med och engagera dig och driva de frågor som är viktigast på just din arbetsplats.

Som fackligt ombud kan du göra skillnad på jobbet - för alla

Med ett fackligt uppdrag är du med och aktivt påverkar hur ni har det på jobbet. Du får möjlighet att utveckla arbetsplatsen – och olika sidor av dig själv. Att få kollegornas förtroende att arbeta för att alla mår bra av och på jobbet ger dig erfarenheter och kunskaper om arbetslivet och dig själv som du har nytta av i den fortsatta karriären.

Allt stöd du behöver från Unionen:

  1. Ombudsmän på Unionen-kontoret nära dig
  2. Unionens medlemsrådgivning - utsedd till Sveriges bästa
  3. Digitala verktyg under Mitt uppdrag på unionen.se
  4. Kurser om rättigheter och arbetsmarknad. Kolla kursutbudet!

"Mina kollegor ska ha det bra på jobbet"

Vi har pratat med fem fackliga ombud som valt att stå upp för positiva förändringar på arbetsplatsen. För alla!

3 sätt att göra skillnad på jobbet

  1. Som arbetsmiljöombud arbetar du för att du och dina arbetskamrater ska må bra av och på jobbet. Du arbetar både med den psykiska såväl som fysiska arbetsmiljön. Du är dessutom chefens bästa stöd i arbetsmiljöarbetet.
  2. Som arbetsplatsombud har du möjligheten att föreslå och driva idéer för att du och dina kollegor ska trivas på arbetsplatsen. Du fungerar som länken mellan medlemmarna på arbetsplatsen, arbetsgivaren och Unionen. Ni kan vara ett eller flera ombud bland era medlemmar.
  3. Bilda klubb om ni är fem eller fler medlemmar. Det mest kraftfulla sättet att engagera sig på eftersom ni är flera som driver frågorna tillsammans. Tillsammans kan ni få insyn och inflytande när det gäller löner, arbetstider, semester, nyanställningar, uppsägningar eller andra frågor som engagerar er. Klubb är det mest effektiva sättet att vara med och påverka och bidra med idéer om hur arbetsplatsen kan bli ännu bättre.

Arbetsmiljöombud

Som arbetsmiljöombud (skyddsombud) i Unionen arbetar du för att du och dina arbetskamrater ska må bra av och på jobbet. Du arbetar både med den psykiska såväl som fysiska arbetsmiljön. Du är dessutom chefens bästa stöd i arbetsmiljöarbetet.

Arbetsplatsombud

Som arbetsplatsombud fungerar du som länken mellan medlemmarna på arbetsplatsen, arbetsgivaren och Unionen. Det här är ett viktigt fackligt uppdrag där du tillsammans med dina kollegor har goda möjligheter att påverka villkoren på jobbet.

Klubb

Med en egen Unionen klubb får du en unik möjlighet att påverka hur ni har det på jobbet. Det är det mest kraftfulla sättet att vara med och påverka och bidra med idéer om hur arbetsplatsen kan bli ännu bättre.

Uppdrag gör skillnad. För alla!

Som fackligt ombud får du äran att förbättra och göra skillnad för kollegorna på jobbet. Det är också utvecklande, lärorikt och roligt för dig själv!

Broschyr: Påverka på jobbet & Make an impact at work

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg