Förtroendevald

Som förtroendevald är du med och påverkar och förbättrar i frågor som engagerar på arbetsplatsen, i klubben, som arbetsplatsombud eller arbetsmiljöombud.

två personer pratar

Arbetsmiljöombud

Som arbetsmiljöombud (skyddsombud) arbetar du för att du och dina arbetskamrater ska må bra av och på jobbet. Du arbetar både med den psykiska såväl som fysiska arbetsmiljön. Du är dessutom chefens bästa stöd i arbetsmiljöarbetet.

Arbetsplatsombud

Som arbetsplatsombud fungerar du som länken mellan medlemmarna på arbetsplatsen, arbetsgivaren och Unionen. Det här är ett viktigt fackligt uppdrag där du tillsammans med dina kollegor har goda möjligheter att påverka villkoren på jobbet.

Klubb

Med en egen klubb får ni vara med och påverka på arbetsplatsen. Ni får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, insyn i vad företaget planerar för framtiden, samt möjligheten att bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten.

Välj rätt kurs som förtroendevald

Tag chansen och utveckla dig i uppdraget. Det ger dig kompetens, trygghet och styrka i din roll som förtroendevald. Utgå från dina behov när du planerar din fackliga kompetensutveckling.

Viktiga verktyg för förtroendevalda

Det ska vara enkelt för er i klubbstyrelsen och för dig som arbetsmiljöombud eller arbetsplatsombud att ha kontakt med medlemmarna på din arbetsplats. Läs om de verktyg som du har tillgång till.

Jobba på relationen med arbetsgivaren

Det fackliga arbetet blir lättare och roligare när arbetsgivaren ser värdet av det på arbetsplatsen. Hur ser det ut på din arbetsplats?

Mitt Uppdrag

Här finns verktygen som underlättar i din roll som förtroendevald.

Nyheter till dig som förtroendevald

I Hetluft kan du läsa om avtalsrörelsen, om hur andra förtroendevalda arbetar, få tips och stöd och mycket mer. Det är fritt fram att dela artiklar och material ur hetluft till kollegor. Den finns både som papperstidning och digital.

Trycksaker och profilprodukter

Här hittar du Unionens trycksaker för förtroendevalda, och kan även beställa profilprodukter.

Vad är en förtroendevald?

Det är mycket prat om förtroendevalda inom facket. Det är för att de är våra vardagshjältar. En förtroendevald är som ordet antyder en person som fått förtroende att företräda medlemmarna, dig och mig.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg