Sälj dina tjänster till rätt pris som egenföretagare

Det här kan du som egenföretagare göra för att räkna ut hur mycket du behöver ta betalt. Du hittar också tips på hur du kan blir en bättre försäljare.

Prissättning: Hur mycket behöver du ta betalt?

Det här kan du göra för att ta reda på vilket pris du behöver ta

  1. Räkna ut dina baskostnader
    Lägg ihop alla kostnader du har för ditt hushåll under en månad. Det vill säga boendekostnad, räkningar, el med mera. Låt oss anta att du behöver 21 000 skattade kronor för att gå runt. Betalar du 30 procent i skatt innebär det att du behöver ha en bruttoinkomst på 30 000 kronor varje månad. 
  2. Räkna ut lägsta timpenning
    En heltidsanställning beräknas ta 2 000 timmar i anspråk per år. Säg att du har möjlighet att fakturera högst 1 000 av de timmarna mot kund eftersom att du resten av tiden kanske måste ägna dig åt administration och att försöka hitta nya kunder. Om du räknar så kan du få fram den lägsta timpeng du måste debitera för att företaget och du som privatperson precis ska gå runt.  
  3. Lägg till sociala avgifter och avsättning till pension
    För att ta reda på hur mycket du behöver fakturera för att kunna ta ut 30 000 kronor varje månad behöver du ta reda på vad du måste betala i sociala avgifter, din avsättning för pension med mera och plussa på det på fakturan. 
  4. Lägg på marginal
    Till timarvodet som du räknat fram ska du sen lägga på en marginal som utgör den vinst ditt företag ska göra. Nu är frågan vad som är en rimlig vinstmarginal? För att få ett hum om vilken nivå som är rimlig att lägga sig på kan du exempelvis ta reda på marknadslönen för en anställd som gör samma jobb som du. Du kan också jämföra prisnivån med vad dina konkurrenter tar. Lägg dig aldrig lägre än vad du klarar av, även om det kan ge dig en konkurrensfördel.

Exempel på räkneformel

Exempel på formel som du kan använda dig av för att räkna ut vilket timpris du behöver ta ut om du utgår från din önskade årslön. Formeln tar inte hänsyn till den marknadsprissättning som gäller för din bransch eller tjänst.

Din önskade årslön inklusive sociala avgifter + eventuell extra årlig pensionsavsättning + direkta kostnader + indirekta kostnader  
/ debiterbara timmar under året  = ditt timpris. 

Vikten av att ta ut lön som egenföretagare

8 tips för att bli en bättre försäljare
 

  1. Var förberedd och påläst om kunden

    Att du kan presentera din produkt eller tjänst är kanske självklart, men du bör också veta lite om kunden du ska träffa. Vad gör företaget eller personen och på vilket sätt kan dina tjänster vara till nytta? 

  2. Sätt upp mål i förväg

    Bestäm i förväg vad du vill ha ut av mötet och var tydlig med det inför kunden. Om kunden har för avsikt att ta reda på mer om din produkt eller tjänst samtidigt som du planerar för att komma till ett avslut blir det kanske inte som du hade tänkt. Var lyhörd men ändå tydlig med vad du vill. 

  3. Lyssna in behovet

    För att hjälpa kunden är det bra att lyssna och analysera vad företaget har för behov innan du presenterar en lösning.  

  4. Var uppmärksam på köpsignaler

    Det kan vara bra att vara flexibel. Var framför allt uppmärksam på när det kommer köpsignaler från kunden. Det kan vara frågor som handlar om pris, distribution och villkor. Om kunden exempelvis frågar om du kan ta ett uppdrag på Gotland behöver du inte svara nej bara för att du inte gör det idag. Du kan istället svara: "Om jag kan fixa det, är du då intresserad?" och försöka hitta en lösning som fungerar för dig och kunden, som exempelvis att utföra uppdragen på distans. På så sätt kommer du inte bara ett steg närmare avslut, utan håller också dörren öppen för nya affärsmöjligheter. 

  5. Kom överens om nästa steg

    Håll affärsrelationen aktiv genom att diskutera vad som ska hända efter mötet. Förbered en plan och försök få till ett uppföljningsmöte eller åtminstone komma överens om när ni ska höras nästa gång.  

  6. Lämna något efter dig

    Om du vill kan du gärna sammanfatta eller ge fördjupad information om det ni pratat om efter mötet. Du kan med fördel skicka digitalt material senare och passa på att tacka för ett bra möte. 

  7. Ta reda på varför du inte får igenom en affär

    När du inte lyckas sälja in dig till en kund kan det vara bra att försöka ta reda på orsaken. Genom att ta reda på det kan du också se om det är något som du kan försöka förändra och förbättra. 

  8. Låt dig att inte slås ned av ett nej

    Ibland får du kanske fler nej än ja när du säljer in dig själv och det är varken personligt eller konstigt. Var alltid öppen med prisbilden och försäkra dig om att offerten motsvarar det kunden vill ha. Det sparar din tid och gör säljarbetet effektivare.  

Låt en affärscoach ge dig skjuts i företagandet!

Som medlem i Unionen Egenföretagare får du tillgång till våra certifierade affärscoacher med stor erfarenhet av egenföretagande och entreprenörskap.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg