Centrala och lokala löneavtal ger ramar kring din lön

Det centrala löneavtalet är en del av kollektivavtalet och sätter ramarna för lönesättning i en bransch. Ett lokalt löneavtal gäller på arbetsplatsen. Därutöver kan individuella villkor om lön finnas i ditt anställningsavtal.

Det centrala löneavtalet gäller för din bransch

Det centrala löneavtalet ingår i det  kollektivavtal  som gäller just din bransch. Ibland kallas det branschlöneavtal. Det centrala löneavtalet gäller i den bransch du är anställd och ger ramarna för hur lönerna ska sättas inom branschen.

Ditt centrala  löneavtal  är ett ramavtal och ger bara ramen för arbetet med löner. Det innehåller ofta nivåerna för löneökningen och principer för hur den årliga lönerevisionen på arbetsplatsen ska gå till. I avtalet står det hur ofta och hur mycket din arbetsgivare totalt måste höja lönerna och på vilka grunder lönerna ska sättas. Det beskriver också processen för arbetet med löner och ditt eget inflytande över hur lönerna sätts.

Centrala löneavtalsförhandlingar

Löneavtalet ingår i det  kollektivavtal  som gäller i just din bransch och förhandlas fram av Unionen och arbetsgivarorganisationerna under avtalsrörelsen.
Centrala löneförhandlingar under avtalsrörelsen

Lokalt löneavtal gäller på din arbetsplats

Ditt lokala  löneavtal  handlar om hur löneavtalet för din bransch ska tillämpas på just det företag där du är anställd. Det centrala löneavtalet innehåller många olika delar som man på arbetsplatsnivå behöver ta ställning till när avtalet ska tillämpas Därför förhandlar Unionens  klubb  och din arbetsgivare om ett lokalt  löneavtal  som talar om hur det centrala löneavtalet ska fungera på din arbetsplats.

Lokala  löneavtal  förhandlas fram av förtroendevalda på din arbetsplats. Unionens  klubb  bevakar att arbetsgivaren följer det centrala löneavtalet, att lönerna sätts på sakliga grunder och att ingen diskriminering sker. Klubben kan också förhandla fram ytterligare  löneutrymme  som kan läggas på individuella löneökningar.
Så här går lokala löneförhandlingar till

Info icon Shape info icon

Tänk på att ...

Procentsatsen i löneökningar på central och lokal nivå (t ex 3,0 % vid en lönerevision ) inte automatiskt tilldelas dig som enskild medlem utan är ett riktmärke, en kollektiv nivå för att säkra en stabil reallöneökning över tid. Vad du som individ ska ha för lönepåslag ska avgöras av din prestation utifrån de lönekriterier som finns på din arbetsplats. Löneökningsutrymme och lönepott

Anställningsavtalet sätter utgångspunkten för din lön

Utgångspunkten för din lön finns i ditt  anställningsavtal . I anställningsavtalet fastställs den lön du börjar din anställning Sedan höjs normalt din lönenivå genom individuella  lönesamtal  eller löneförhandlingar som utgår från vad som står i det centrala och lokala löneavtalet. Mer om lönesamtal och löneförhandlingar

Bara förbättringar genom löneavtal

Genomgående för denna process är att alla dessa avtal kan leda till förbättringar. De får inte leda till försämrade villkor jämfört med de avtal som slutits tidigare. Ditt centrala löneavtal och de skrivningar som finns i detta avtal ska därmed ses som en miniminivå för hur löneprocessen lokalt ska hanteras. Löneavtal kan innehålla många olika delar. Du kan läsa mer om vad löneavtal innehåller

Unionens klubb eller du själv kan komplettera avtalet och komma överens om sådant som inte står i ditt centrala löneavtal . Till exempel kan ni avtala om andra förmåner som komplement till löneökningar - extra pensionsinbetalning, en extra semestervecka med mera. Meningen med detta är att ge både dig själv och företaget möjlighet att anpassa reglerna till den egna situationen.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg

Minimera