Distansarbete och hybridarbete

Vad kan din arbetsgivare kräva av dig när det kommer till distans- och hybridarbete och vilka rättigheter har du när det bland annat kommer till din arbetsmiljö? Vi ger dig svar på dina frågor.

Personer i hybridmöte

Vad är det som gäller i det nya arbetslivet?

Arbetslivet har förändrats och det som tidigare kallades normal har vänts upp och ner. Hybridmöten, teknikstrul, segt bredband hemifrån och krav på socialt umgänge på kontoren. Hur ska du handskas med förändringarna och vad är det egentligen som gäller när det nya arbetslivet efter pandemin nu är verklighet? Unionens Mirjam Olsson ger dig svar på frågorna.

Ämnen

Möten och mötesteknik
Distans- och hybridarbete
Arbetsmiljö

Mirjam Olsson

Mirjam Olsson

Utredare, Unionen

Mirjam svarar på frågor om det nya arbetslivet.

Möten och mötesteknik

1. Vi rekommenderas att ha kameran på under våra digitala möten, men jag tycker verkligen inte om att se mig själv på skärmen och känner att det stör min koncentration. Kan jag vägra?

2. Finns det några knep för att ordna bra hybridmöten – då vissa medarbetare är på kontoret och andra medverkar hemifrån? 

3. Det blir alltid en massa tekniskt strul när vi har hybridmöten. Vad kan jag och mina kollegor kräva av arbetsgivaren för att det ska funka tekniskt? 

4. Officiellt kan vi jobba hemifrån när vi bedömer att det är lämpligt, men min chef kallar till möten utan att lägga med någon länk för onlinemedverkan. Hur bör jag förhålla mig? 

Personer som har digitalt möte

5. Jag har kommit överens med min chef om att jag jobbar hemma på fredagar. Nu har jag blivit kallad till ett fysiskt möte på jobbet på en fredag. Kan jag välja att inte delta? 

6. Jag leder en arbetsgrupp och tycker att mötena blir rörigare när vissa medverkar hemifrån istället för att vara på plats. Samtidigt har företagsledningen sagt att vi får jobba hemifrån när det passar. Hur tar jag upp mitt upplevda problem på ett bra sätt? 

Test: Vilken hybridjobbartyp är du?

Var vill du jobba och varför i det nya flexibla arbetslivet? Svara på kvicka frågor och bli en kontorsfantast, hembinatör, familjepusslare eller nåt helt annat!

Distans- och hybridarbete

Person som pratar i telefon

7. Vi bestämmer själva när vi jobbar hemma och när vi åker in till kontoret. Betyder det att jag kan tillgodoräkna mig tiden som jag jobbar på tåget när jag åker till och från jobbet?

8. Var går gränsen för att jobba hemifrån? Kan jag sitta på landet och jobba?

9. Kan min arbetsgivare hävda att möjligheten att jobba hemifrån är en löneförmån, och därför ge mig sämre löneökning?

10. Kan jag jobba från utlandet?

11. Kan min chef bestämma vilka dagar jag ska jobba hemifrån och vilka dagar jag ska vara på kontoret? 

12. Hur tillgänglig måste jag vara om jag jobbar hemma? 

Allt om det nya arbetslivet

När många gärna fortsätter jobba på distans för arbetsro och balans, kommer andra tillbaka till kontoret för social kontakt och effektivt samarbete. Men de flesta vill mixa och maxa. Tillsammans gör vi det nya normala till det nya optimala.

13. Om jag loggar in och börjar arbetsdagen hemma och sedan är tillgänglig via telefon och mejl när jag åker in till jobbet, kan jag räkna jobbresan som arbetstid då?

14. Jag bor litet och kan inte jobba hemifrån. Nu är jag orolig för att arbetsgivaren drar ner ytterligare på antalet kontorsplatser. Kan jag kräva att det finns en sittplats för mig på kontoret?

15. Kan jag utföra privata ärenden på dagen om jag jobbar ikapp det på kvällen?

16. Min ersättning för att använda bil i tjänsten överstiger kostnaden. På grund av ökat hemarbete får jag nu inte den ”extra inkomsten” längre. Kan jag begära högre lön istället?

17. Jag föredrar att jobba hemifrån, men är samtidigt rädd för att chefen ska glömma mig i frågor kring löne- och karriärutveckling när vi nästan aldrig ses. Hur ska jag tänka?

18. Jag jobbar betydligt mer effektivt hemifrån än när jag är på kontoret. Måste jag ändå jobba lika många timmar?

19. Vi ska egentligen vara på jobbet en majoritet av tiden, men vår chef jobbar hemifrån oftare än så. Betyder det att vi kan göra som hen?

Arbetsmiljö

20. Är försäkringsskyddet detsamma, även om jag jobbar hemifrån? 

21. Har jag rätt att köpa en bra väska för att bära min dator fram och tillbaka till kontoret, på arbetsgivarens bekostnad? 

22. En kollega i min arbetsgrupp tenderar att alltid jobba hemifrån. Det försvårar diskussioner och det löpande arbetet. Kan jag ta upp det med chefen?

23. Jag har flera digitala möten med externa kontakter varje dag. Nu har min chef bestämt att vi ska ha en dag i veckan då alla kommer in och där det ska finnas utrymme för att vara sociala med varandra. Det stressar mig, för jag behöver fortfarande ha mina digitala möten. Vad borde jag göra?

24. Jag känner förväntningar på att jag ska jobba hemifrån när jag eller barnen är sjuka istället för att sjukanmäla mig eller vabba. Hur ska jag resonera?

25. Jag har tidigare varit utbränd, men känt mig mycket mindre stressad när jag jobbat hemifrån under pandemin. Kan företagshälsovården ordinera att jag får jobba hemifrån för att inte falla in i skadlig stress igen?

Bli en mästare på hybridmöten - 14 tips

Hyrbridmöten är svårare att arrangera men här för att stanna. Så anta utmaningen och bli ett hybrid-proffs. Här är tipsen så alla deltagare kommer till tals och känner sig inkluderade.

26. Kan jag som chef kräva att mina medarbetare arbetar hemifrån?

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg