Vadå förtroendevald?
Jo, med ett fackligt uppdrag, vald av dina kollegor, kan du påverka och förbättra verksamheten och villkoren för alla på jobbet. Det är också utvecklande, lärorikt och roligt för dig själv!
Jo, med ett fackligt uppdrag, vald av dina kollegor, kan du påverka och förbättra verksamheten och villkoren för alla på jobbet. Det är också utvecklande, lärorikt och roligt för dig själv!
När vi bad våra fackliga
ombud
beskriva sina uppdrag med en annan titel var några av förslagen: Jobbpastor, Avtalsguru, Verklighetssamordnare, Omtankesombud, Trivsel- och rättviseambassadör, Jobbhjälpare och Fringisfixare!
Jo, det är som ordet antyder en person som fått förtroende att företräda kollegorna på jobbet. Du lyssnar på medlemmar, tar åsikter vidare, för allas talan och påverkar i frågor som rör arbetsmiljö, villkor och utveckling.
Ibland stöttar du en enskild person, kanske i en förhandling eller som stöd i samtal med chefen. Andra gånger gör du skillnad för alla på arbetsplatsen – som att tycka till inför byte av kontorslokaler, förhandla upp lönerna eller lobba för att man ska få ta hunden med sig till kontoret.
Med ett fackligt uppdrag är du en del av "den svenska modellen " där löner och villkor i arbetslivet inte bestäms av politiker utan mellan fackförbund och arbetsgivare. I kollektivavtal för hela branscher men också på varje arbetsplats när det finns klubbar och ombud som kan påverka i vardagsfrågor.
Schyssta villkor får folk att stanna
Ekonomiskt har dataspelsbranschen varit en framgångssaga. Men arbetsvillkoren för spelutvecklarna är tuff. Stress och obetald arbetstid inför ett spelsläpp är vanligt. Men Petter Karlsson på Toca Boca säger att ”Med schyssta villkor är det lättare att locka till sig folk och få dem att stanna."
Vi förhandlade till oss en schysst övertidsersättning
”Tidigare hade vi inte övertidsersättning . Egentligen är det inte så konstigt, utan ganska vanligt i mediabranschen. Men i och med att vi fick kollektivavtal , fick vi också rätt till övertidsersättning . Vägen till lösning var lång, men genom god dialog och flera förhandlingar kring detaljerna lyckades vi mötas. Våra medarbetare var nöjda redan innan, men nu är de ännu gladare!”
Fackligt samarbete räddade kvar jobben
Bilbranschen går igenom något av en metamorfos just nu. Biltillverkarna ställer i hög takt om till elbilsflotta. Men elbilarnas intåg på våra vägar skakar också om delar av fordonsindustrin. Joakim Dahlin är ordförande för fackklubben på Aurobay, som tillverkar cirka 400 000 bilmotorer till Volvo per år. Joakim säger sig vara en föreningsmänniska, så när valberedningen frågade om han ville hjälpa till tvekade han inte att testa.
Jag har hjälpt folk att få heltid
”Vi är ett callcenterföretag, så hos oss finns många prov- och timanställda. När det är dags för fast anställning har vi flera gånger förhandlat så att personen fått en högre anställningsprocent än vad som först erbjöds. Det kan vara att man erbjöds halvtid, men vi har fått upp dem på heltid. En kvinna som fick en fast anställning tidigare än tänkt, hörde av sig och sa att ’yes, nu har jag bokat den där resan till Kanarieöarna!’ Det värmde.”
Alla fick högre lön
”Gör vi anställda ett bra jobb, så ska det självklart synas i lönekuvertet. 2020 hade företaget ett rekordår. Därför tyckte vi i fackklubben att det var fullt rimligt att alla tjänstemän borde få mer än det centrala avtalet lovade. Efter förhandlingar fick vi upp löneökningen från 2,8 till 3,2 procent, vilket var väldigt uppskattat.”
Folk frös på jobbet, vi höjde värmen
”Vi hade problem med temperaturen i lokalen. Det var jättekallt, framförallt på vinterhalvåret. Ja, så pass att folk hade vinterjackor på sig inomhus ibland. I förlängningen är det påfrestande, framförallt om man sitter still och jobbar. Därför lyfte jag frågan med cheferna, och tillsammans fixade vi först extra element och ett rörelseprogram för att få igång blodcirkulationen. Senare fick vi även lov att höga temperaturen.”
Vi tecknade kollektivavtal åt hockeydamerna
Tänk dig att en bransch där kvinnor kanske får en tiondel av männens löner. Visst låter det absurt. Men så har det varit inom ishockeyn. Det ville Benjamin Tidiane Diao och hans kollegor i branschdelegationen för organisationer göra något åt. Idag finns det ett kollektivavtal på plats, som bland annat innebär att hockeydamerna får ersättning om de skadar sig på isen och pensionsavsättningar.