Vad är en förtroendevald?

De är våra vardagshjältar! De lyssnar på oss medlemmar, tar våra åsikter vidare, och påverkar i frågor som rör arbetsmiljö, villkor och utveckling.

Med förtroende att företräda de anställda – dig och mig

Det är mycket prat om förtroendevalda inom facket. Det är för att de är våra vardagshjältar. En förtroendevald är som ordet antyder en person som fått förtroende att företräda medlemmarna, dig och mig. Eller ja, ett arbetsmiljöombud jobbar för en bra arbetsmiljö för alla anställda.

Förtroendevalda lyssnar på oss medlemmar, tar våra åsikter vidare, och påverkar i frågor som rör arbetsmiljö, villkor och utveckling. Ibland stöttar man som förtroendevald en enskild person, kanske i en förhandling eller som stöd i samtal med chefen. Andra gånger gör man något som alla på arbetsplatsen har nytta av – och det kan vara alltifrån att du får tycka till inför byte av kontorslokaler, till att man förhandlar upp lönen för alla, eller så verkar man för att anställda ska få ha hunden med sig till kontoret.

Som förtroendevald kan man få stora och mindre uppdrag och olika epitet; man kan vara arbetsmiljöombud, arbetsplatsombud eller styrelseledamot i den lokala klubben och så vidare. Gemensamt är att utan dem, inget fackförbund. De gör stordåd och smådåd varje dag. Det är därför vi kallar dem för våra vardagshjältar.

Det där låter intressant, men måste man kunna allt?

Inte alls, alla har vi varit nybörjare någon gång. Och den samlade kunskapen bland våra förtroendevalda är stor, så det finns alltid någon att fråga, alltid någon som sitter på den kunskap just du behöver. Som förtroendevald har du alltså ett nätverk av bra personer att fråga råd hos. Dessutom erbjuder Unionen en uppsjö av gratis kurser, där du kan förkovra dig i allt från ”koll på kollektivavtalet” till hur man smartast förhandlar vid omorganisation.

Påverka på jobbet – bli förtroendevald

Ta reda på mer om vilket fackligt uppdrag som passar dig.
Henry Catalini Smith

Henry Catalini Smith

Klubbordförande

Nu kämpar vi för kollektivavtal !

Tech-branschen är känd för sina coola kontor och vidlyftiga förmåner. Men för något år sedan insåg Henry Catalini Smith på Spotify att de inte hade samma bastrygghet som nio av tio anställda svenskar. Nu kämpar han för att de ska få kollektivavtal.

Läs Henrys berättelse

 Petter Karlsson

Petter Karlsson

Klubbordförande, Toca Boca

Schyssta villkor får folk att stanna

Ekonomiskt har dataspelsbranschen varit en framgångssaga. Men arbetsvillkoren för spelutvecklarna är tuff. Stress och obetald arbetstid inför ett spelsläpp är vanligt. Men Petter Karlsson på Toca Boca säger att ”Med schyssta villkor är det lättare att locka till sig folk och få dem att stanna."

Läs Petters berättelse. 

Sofia Edgren

Sofia Edgren

Klubbordförande, Spoon

Vi förhandlade till oss en schysst övertidsersättning

”Tidigare hade vi inte övertidsersättning. Egentligen är det inte så konstigt, utan ganska vanligt i mediabranschen. Men i och med att vi fick kollektivavtal , fick vi också rätt till övertidsersättning. Vägen till lösning var lång, men genom god dialog och flera förhandlingar kring detaljerna lyckades vi mötas. Våra medarbetare var nöjda redan innan, men nu är de ännu gladare!”   

Läs Sofias berättelse

Joakim Dahlin, Klubbordförande, Aurobay

Joakim Dahlin

Klubbordförande, Aurobay

Fackligt samarbete räddade kvar jobben

Bilbranschen går igenom något av en metamorfos just nu. Biltillverkarna ställer i hög takt om till elbilsflotta. Men elbilarnas intåg på våra vägar skakar också om delar av fordonsindustrin. Joakim Dahlin är ordförande för fackklubben på Aurobay, som tillverkar cirka 400 000 bilmotorer till Volvo per år. Joakim säger sig vara en föreningsmänniska, så när valberedningen frågade om han ville hjälpa till tvekade han inte att testa.

Läs Joakims berättelse

Therese Pettersson, klubbordförande, Webhelp

Therese Pettersson

Klubbordförande, Webhelp

Jag har hjälpt folk att få heltid

”Vi är ett callcenterföretag, så hos oss finns många prov- och timanställda. När det är dags för fast anställning har vi flera gånger förhandlat så att personen fått en högre anställningsprocent än vad som först erbjöds. Det kan vara att man erbjöds halvtid, men vi har fått upp dem på heltid. En kvinna som fick en fast anställning tidigare än tänkt, hörde av sig och sa att ’yes, nu har jag bokat den där resan till Kanarieöarna!’ Det värmde.”

Läs Therese berättelse

Ellinor Karlsson, klubbordförande, Emballator

Ellinor Karlsson

Klubbordförande, Emballator

Alla fick högre lön

”Gör vi anställda ett bra jobb, så ska det självklart synas i lönekuvertet. 2020 hade företaget ett rekordår. Därför tyckte vi i fackklubben att det var fullt rimligt att alla tjänstemän borde få mer än det centrala avtalet lovade. Efter förhandlingar fick vi upp löneökningen från 2,8 till 3,2 procent, vilket var väldigt uppskattat.”

Läs Ellinors berättelse

Jaser Mardini, Arbetsmiljöombud och styrelseledamot, Randstad

Jaser Mardini

Arbetsmiljöombud och styrelseledamot, Randstad

 

Folk frös på jobbet, vi höjde värmen

”Vi hade problem med temperaturen i lokalen. Det var jättekallt, framförallt på vinterhalvåret. Ja, så pass att folk hade vinterjackor på sig inomhus ibland. I förlängningen är det påfrestande, framförallt om man sitter still och jobbar. Därför lyfte jag frågan med cheferna, och tillsammans fixade vi först extra element och ett rörelseprogram för att få igång blodcirkulationen. Senare fick vi även lov att höga temperaturen.” 

Läs Jasers berättelse

Bild på Benjamin Tidiane Diao

Benjamin Tidiane Diao

Ledamot i branschdelegationen för organisationer

Vi tecknade kollektivavtal åt hockeydamerna

Tänk dig att en bransch där kvinnor kanske får en tiondel av männens löner. Visst låter det absurt. Men så har det varit inom ishockeyn. Det ville Benjamin Tidiane Diao och hans kollegor i branschdelegationen för organisationer göra något åt. Idag finns det ett kollektivavtal på plats, som bland annat innebär att hockeydamerna får ersättning om de skadar sig på isen och pensionsavsättningar.

Läs Tidianes berättelse

Påverka på jobbet – bli förtroendevald

Ta reda på mer om vilket fackligt uppdrag som passar dig.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg