Jag vill ha kollektivavtal

Vill du ha schysta villkor på jobbet? Känna dig trygg, kunna vara med och påverka och skapa engagemang på din arbetsplats? Om svaret är ja är första steget taget på vägen till kollektivavtal på din arbetsplats.

Vill du och dina kollegor ha schysta villkor på jobbet och omfattas av de fina villkor som ett  kollektivavtal  innebär?

 • regler om lön, arbetstid och anställningsform
 • rätt till förhandling om lön varje år
 • regler om övertid, restid och obekväm arbetstid
 • extra ersättning när du är föräldraledig eller långtidssjuk
 • rätt till information och inflytande
 • försäkringar för extra ekonomisk trygghet vid t ex arbetsskada
 • ekonomiskt och praktiskt stöd om du blir uppsagd
 • en av marknadens bästa pensionsförsäkringar, ITP

Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats kan du som medlem i Unionen vara med och driva frågan att din arbetsgivare ska teckna kollektivavtal. 

Fem steg till ett kollektivavtal

1. Jag vill ha kollektivavtal 

Vägen till kollektivavtal börjar med ett engagemang på din arbetsplats. Ju fler ni är på arbetsplatsen som engagerar sig för schysta villkor på jobbet, desto större är chansen att arbetsgivaren tecknar kollektivavtal. Vill ni ha avtal? Gå till steg 2!

Bra att veta: Avgörande för framgång är att det finns engagemang från er som är anställda hos arbetsgivaren.

2. Ta kontakt med Unionen

Nu behöver vi få koll på läget. Hur många tror du är medlemmar på arbetsplatsen? Vet du vad din arbetsgivare har för inställning till kollektivavtal? Vet du vad kollegorna tycker? Kontakta Unionen för en första avstämning så ser vi  till att du kopplas ihop med rätt  regionkontor  för nästa steg.

Bra att veta: Allt sker i samråd med er.

3. Prata avtal på jobbet

Nu har du kontakt med Unionens regionkontor. Om ni önskar kan ni få stöd genom till exempel ett arbetsplatsbesök där någon från regionkontoret  kommer till er för att prata om kollektivavtalets värde och svara på frågor och funderingar. Kort och gott någon som hjälper er att skapa och driva engagemang!

Bra att göra: Prata gärna om värdet av kollektivavtal med dina kollegor. Om det känns bra, prata gärna chefer och arbetsgivare också.

4. Vi tar kontakt med arbetsgivaren

Om engagemanget finns är det dags att kontakta arbetsgivaren. Vi vet att med engagerade anställda ökar chansen till kollektivavtal markant. 

Bra att veta: När regionkontoret kontaktar arbetsgivaren är du anonym om du vill. Vi berättar inte på vems initiativ frågan väcktes om ni inte så önskar.

5. Tillsammans beslutar vi hur vi går vidare

Efter kontakten med arbetsgivaren får vi diskutera med er vad nästa steg blir. Var medveten om att det inte finns några garantier och att processen kan ta tid. Det finns några olika scenarier att vänta sig:

 1. Det blir ett kollektivavtal, hurra!
 2. Arbetsgivaren är inte redo att teckna avtal. Då får vi tillsammans diskutera hur vi ska gå vidare och undersöka om vi ska vidta åtgärder. Ge inte upp, det är som sagt en lång process. 
   

Anställningsvillkor i kollektivavtal

I kollektivavtal finns alla de vanligaste och viktigaste anställningsvillkoren. Här hittar du en översikt på vad kollektivavtal innehåller och reglerar.
Shape Created with Sketch.

Unionen organiserar tjänstemän i det privata näringslivet och ideella organisationer. För att kunna driva frågan om kollektivavtal ska det finnas tjänstemän på din arbetsplats och din arbetsgivare måste vara verksam inom det privata näringslivet.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg