Rätt till förhandling
Reglerna för förhandlingsrätten finns i medbestämmandelagen (MBL).
Fackliga organisationer, arbetsgivarorganisationer och enskilda arbetsgivare har grundläggande rätt att förhandla. Enskilda arbetstagare har inte förhandlingsrätt.
Det finns en allmän förhandlingsskyldighet som regleras i av 10 § MBL Den innebär att en part som kallas är skyldig att ställa upp till när motparten begär det, under förutsättning att
- förhandlingsfrågan på något sätt rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare samt
- att den organisation som ska förhandla gör det för någon medlems räkning.
Det krävs inte för den allmänna förhandlingsskyldigheten att är bundna av .
Mer om allmän förhandlingsrätt
Mer om kollektivavtal och inflytande på arbetsplatsen
Olika typer av förhandlingar
De grundläggande förhandlingsreglerna gäller för alla typer av förhandlingar. Man brukar dela in förhandlingar på arbetsmarknaden i tre typer:
Tvisteförhandlingar
I tvisteförhandlingar är syftet är att nå en uppgörelse eller samsyn på hur avtal eller lagregler som redan träffats ska tolkas och tillämpas, eller en uppgörelse om något som har inträffat som en eller ett . Mer om tvisteförhandlingar
Intresseförhandlingar
Intresseförhandlingar, eller avtalsförhandlingar som det också kallas, är en som förs i syfte att träffa , och på så sätt lösa en intressefråga. om nya centrala - riksavtal är intresseförhandlingar, likaså frågor om friskvårdsbidrag. Vid intresseförhandlingar är frågan inte reglerad i lag eller på annat sätt, och kommer man inte överens kan frågan inte föras vidare för prövning i till exempel domstol. Mer om intresseförhandlingar
Medbestämmandeförhandlingar
Medbestämmandeförhandling är arbetsgivaren skyldig att genomföra inför alla viktigare förändringar av verksamheten, arbets- eller anställningsförhållanden. Omorganisation, chefstillsättningar och är typiska situationer för medbestämmandeförhandlingar. Mer om medbestämmandeförhandlingar.
Behöver du mer hjälp att avgöra vilken typ av du är kallad eller ska kalla till? Läs mer om vad du ska tänka på när du kallar eller blir kallad till förhandling.
Löneförhandlingar
Löneavtalet är ett som innehåller regler för löner, löneökningar samt andra typer av ersättningar och anställningsvillkor.
Det centrala löneavtalet förhandlas fram av arbetsgivare och fack centralt, men innehåller många olika delar som man på företagsnivå behöver ta ställning till och anpassa till företaget. Därför förhandlar du som är med förhandlingsmandat och din arbetsgivare om ett lokalt som talar om hur det centrala löneavtalet ska fungera på din arbetsplats.
Centrala löneavtalsförhandlingar under avtalsrörelsen
Mer om lokala löneförhandlingar
Kalla till förhandling och skriv protokoll
Unionen rekommenderar att du alltid gör en skriftlig . Läs om vad du som ska tänka på när du kallar eller blir kallad till förhandling
Vad förhandlingen resulterar i ska dokumenteras i ett förhandlingsprotokoll. Läs tips och mallar för förhandlingsframställan och förhandlingsprotokoll
Preskription av rätten till förhandling
I en förhandlingssituation måste du agera inom en viss tid för att inte förlora förhandlingsrätten. Det viktigt att du vet vilka preskriptionsfrister som gäller för olika typer av förhandlingar, så att inte rätten till eller rätten till talan i domstol går förlorad.
Preskriptionsfristerna i arbetsrätten regleras i antingen lag eller i . Var noga med att läsa förhandlingsordningen i det som gäller, och kontakta Unionens regionkontor för rådgivning om du känner dig osäker.
Mer om preskription