Allt för dig i din roll som chef och ledare

Här hittar du de områden som är viktiga för dig att ha koll på och där du som chef och ledare har ett extra ansvar.

Kvinna

Du i chefsrollen

Att vara chef innebär ansvar, befogenheter och utmaningar. Här får du användbara råd och stöd i din roll som ledare. Just nu är frågor om hybridarbetet i fokus - men här hittar du även råd och stöd i arbetsrätt, organisatorisk och social arbetsmiljö, lön, kompetensutveckling och mycket annat. 

Chefsliv: ”Ha en varsam balans mellan hjärna och hjärta vid konfliktlösning”

Konflikter i din arbetsgrupp kan uppstå av olika anledningar och det är din uppgift som chef att hjälpa till att lösa dem på ett konstruktivt sätt. Chefsombudsman Marianne Rozman delar med sig av sina tips och råd för att hantera konflikter på arbetsplatsen.

”För mig är relationsbyggande centralt i att leda på distans”

“En strategi i mitt ledarskap är att alla ska känna sig sedda. När jag nu gick kursen Ny i chefsrollen fick jag bekräftat hur viktigt det var.” Det säger Kasper Jönsson, ekonomichef och en av Unionens 100 000 chefsmedlemmar.

Chefsliv - om livet som chef

Intervjuer med experter och andra chefer, gästskribenter som skriver om ledarskap och mycket annat som kan inspirera och ge ny om ledarskap och rollen som chef.

Synliggör det osynliga arbetet

Det kan tyckas vara småsaker; fylla på papper i skrivaren, fixa present, snygga till konferensrummet... Men uppgifterna varken värderas eller lönesätts, och det är framförallt kvinnor som gör dem. Det säger forskaren Annika Härenstam, som tycker att det är dags att göra upp med det osynliga arbetet.

Chefsliv: "Sätt ramar!"

Ju otydligare ledarskap, desto fler konflikterna, säger Anna Ekergren, ombudsman på Unionen. Att lyssna, vara närvarande och rak i sin kommunikation är viktiga redskap när det gäller att hantera konflikter, anser hon.

Ditt ledarskap prövas när det pratas om osäkra tider

I oroliga tider är det viktigt att skapa trygghet i verksamheten. Några tips från ledarskapsutvecklaren är att vara noga med att kolla fakta innan du delar information vidare, att vara extra lyhörd för kundernas beteende och att ha en tydlig plan framåt.

Ha roligt på vägen när du bygger ditt framgångsrika team!

Ju bättre förmåga en chef har att skapa tydlighet och inkludering, desto större chans att skapa energi, samsyn och framgång i arbetsgruppen. En slutsats som kan låta självklar - men långt ifrån alla chefer är där. Det menar Silje Lea, ledarskapsutvecklare och föreläsare.

"Samtalet är centralt i ledarskapet"

Maria Barkhagen är en av Unionens nästan 100 000 chefsmedlemmar. Nyligen firade hon ett år som IT Core Systems Manager på Resurs Bank, med ansvar för ett tiotal medarbetare. Samtal, relationsbyggande och kompetensdelning har varit hennes taktik för att skapa en trygg och utvecklande grupp.

Digital integritet - det här handlar det om

Sammansmältningen av privatliv och arbetsliv väcker frågan om vilka möjligheter arbetsgivare och du som chef har att använda digitala spår som genereras på en arbetsenhet.

Någon att fråga

Genom Unionens chefslinje får du direkt svar på allmänna frågor eller blir hänvisad vidare till våra experter inom avtalsgranskning, rådgivning och förhandlingshjälp. Vi har också särskilda ombudsmän för chefer med lokal förankring i din region när du exempelvis behöver mer råd, stöd eller ett bollplank vid omorganiseringar och andra utmaningar.

Ännu inte chefsmedlem?

Om du har en ledande befattning med personal-, budget- eller verksamhetsansvar kan du bli medlem i Unionen Chef - Sveriges största fackförbund för chefer. Är du redan yrkesverksam medlem i Unionen kan du uppdatera ditt medlemskap utan att det kostar något extra.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg