Allt för dig i din roll som chef och ledare

Här hittar du de områden som är viktiga för dig att ha koll på och där du som chef och ledare har ett extra ansvar.

Kvinna

Du i chefsrollen

Att vara chef innebär ansvar, befogenheter och utmaningar. Här får du användbara råd och stöd i din roll som ledare. Just nu är frågor om hybridarbetet i fokus - men här hittar du även råd och stöd i arbetsrätt, organisatorisk och social arbetsmiljö, lön, kompetensutveckling och mycket annat. 

Synliggör det osynliga arbetet

Det kan tyckas vara småsaker; fylla på papper i skrivaren, fixa present, snygga till konferensrummet... Men uppgifterna varken värderas eller lönesätts, och det är framförallt kvinnor som gör dem. Det säger forskaren Annika Härenstam, som tycker att det är dags att göra upp med det osynliga arbetet.

Chefsliv: Vem gör det osynliga arbetet hos er?

Vem gör det osynliga arbetet på arbetsplatsen? Hur kan du som chef göra upp med det här en gång för alla? Här är tipsen om hur du kan lyfta fram det osynliga arbetet i ljuset, för att sedan fördela det jämnare.

Ha roligt på vägen när du bygger ditt framgångsrika team!

Ju bättre förmåga en chef har att skapa tydlighet och inkludering, desto större chans att skapa energi, samsyn och framgång i arbetsgruppen. En slutsats som kan låta självklar - men långt ifrån alla chefer är där. Det menar Silje Lea, ledarskapsutvecklare och föreläsare.

"Ett eget årshjul gör ledarskapet enklare"

Snart är det dags för dig som chef att boka in dina medarbetare på utvecklingssamtal. Men vad ska man tänka på? Jenny Johansson, chefsombudsman i region Dalarna ger några tips.

Chefsliv - om livet som chef

Intervjuer med experter och andra chefer, gästskribenter som skriver om ledarskap och mycket annat som kan inspirera och ge ny om ledarskap och rollen som chef.

Kompetensutveckling - en dealbreaker för företaget

Hälften av alla jobb kommer att försvinna och hälften att förändras, spår forskare. Kompetensutveckling är därmed en dealbreaker för din organisation. En vinna eller försvinna-sak. Och nu finns helt nya möjligheter att plugga med det nya omställningsstudiestödet som träder i kraft 1 oktober.

Effektivare möten när alla talar till punkt

Avbryt inte, lyssna färdigt och låt alla prata till punkt. Mötesreglerna kan tyckas vara självklara, men den som suttit i möte på jobbet vet att det är enklare sagt än gjort att följa dem. I författaren och utbildaren My Schüldts nya bok “Genialiskt!” ges tips på hur vi blir bättre på att lyssna – och bli lyssnade på.

"Samtalet är centralt i ledarskapet"

Maria Barkhagen är en av Unionens nästan 100 000 chefsmedlemmar. Nyligen firade hon ett år som IT Core Systems Manager på Resurs Bank, med ansvar för ett tiotal medarbetare. Samtal, relationsbyggande och kompetensdelning har varit hennes taktik för att skapa en trygg och utvecklande grupp.

Chef: 5 utmaningar med hybridjobb - och tips på hur du löser dem

Nu vill vi inte gå tillbaka till gamla rutiner, utan ser en chans till ett i grunden förändrat arbetssätt. Ibland på kontoret och ibland hemma, det behöver inte bli så rörigt som det låter. Här är forskarens tips på hur du får hybridjobbandet att fungera.

Digital integritet - det här handlar det om

Sammansmältningen av privatliv och arbetsliv väcker frågan om vilka möjligheter arbetsgivare och du som chef har att använda digitala spår som genereras på en arbetsenhet.

Någon att fråga

Genom Unionens chefslinje får du direkt svar på allmänna frågor eller blir hänvisad vidare till våra experter inom avtalsgranskning, rådgivning och förhandlingshjälp. Vi har också särskilda ombudsmän för chefer med lokal förankring i din region när du exempelvis behöver mer råd, stöd eller ett bollplank vid omorganiseringar och andra utmaningar.

Ännu inte chefsmedlem?

Om du har en ledande befattning med personal-, budget- eller verksamhetsansvar kan du bli medlem i Unionen Chef - Sveriges största fackförbund för chefer. Är du redan yrkesverksam medlem i Unionen kan du uppdatera ditt medlemskap utan att det kostar något extra.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg