Medlemsavgift

Som medlem betalar du medlemsavgift i relation till din inkomst. Som ny medlem baseras medlemsavgiften på aktuell inkomst vid inträdet.

Shape Created with Sketch.

Skattereduktion för fackföreningsavgift i din deklaration

Sedan 1 juli 2018 är medlemsavgiften till Unionen avdragsgill med 25 procent. Det innebär att du som under perioden betalat mer än 400 kronor i medlemsavgift till Unionen får tillbaka 25 procent av summan i skattereduktion. Unionen har skickat en kontrolluppgift till Skattemyndigheten och du kan se vilket belopp du får tillbaka i din inkomstdeklaration under ”Preliminär skatteuträkning”. Tyvärr har Skattemyndigheten skrivit ut fel medlemskap under specifikationen. Du behöver inte kontakta oss eller göra någon ändring för att det står fel namn, varken hos Unionen eller Skatteverket.       

Första 3 månaderna gratis

Vad kostar medlemskapet för dig som yrkesverksam?

Unionen är fackförbundet för alla tjänstemän i det privata arbetslivet. Många av oss är till exempel projektledare, ingenjörer, administratörer, ekonomer, kommunikatörer, IT-konsulter eller säljare.

Chefer, egenföretagare och studenter kan också vara med i Unionen. Om du däremot arbetar i stat eller kommun - eller om du inte är tjänsteman - så ska du vara med i ett annat fackförbund. Läs mer på vem kan bli medlem och villkor.

Medlemsavgift för studenter

 • 100 kr för hela studietiden
  Studentmedlemskapet är för dig som studerar på högskola eller universitet och inte tidigare varit yrkesverksam medlem i Unionen. Som studentmedlem betalar du 100 kronor för ett medlemskap som gäller hela studietiden, oavsett hur länge du väljer att studera.
 • 100 kr hela första året efter att ha varit studentmedlem
  Som tidigare studentmedlem har du kraftigt reducerad avgift första året som yrkesverksam medlem och betalar bara 100 kronor för dina första 12 månader.

Medlemsavgift för egenföretagare

Som medlem i Unionen Egenföretagare betalar du två avgifter, en förbundsavgift och en serviceavgift. Förbundsavgiften betalas av dig personligen och serviceavgiften betalas av företaget: Medlemsavgift för egenföretagare.

Medlemsavgiften är avdragsgill

Från och med den 1 juli 2018 är medlemsavgiften till Unionen avdragsgill med 25 %. Det innebär att du som under året betalat mer än 400 kronor sammanlagt i medlemsavgift till Unionen får 25 % skattereduktion på summan. 

Så här funkar skatteavdraget

 1. Du är medlem i Unionen och betalar medlemsavgift, vanligtvis 225 kr i månaden.
 2. Vid årets slut får du en kontrolluppgift från Unionen på den avgift du betalat under året.
 3. Avdraget på 25 % görs med automatik i deklarationen och du får därigenom tillbaka 25 % av medlemsavgiften i form av sänkt skatt.
 4. Om du betalar 225 kr/mån och har varit medlem i 12 mån får du tillbaka 675 kr.
 5. Medlemskapet kostar i realiteten, utslaget på årets tolv månader,  169 kronor i månaden.

Så här blir det i kronor och ören: 

Månadslön före skatt:  Månadsavgift: Efter skatteavdrag:
0 - 12 000 kr 50 kr 38 kr
12 001 - 15 000 kr 100 kr 75 kr
15 001 - 19 000 kr 150 kr 113 kr
19 000 kr -  225 kr 169 kr

Tillfälligt sänkt avgift

Om din inkomst tillfälligt minskar kan din medlemsavgift sänkas under denna tid. För att få nedsatt avgift krävs att din sammanlagda inkomst i minst 3 månader är lägre än den inkomst vi grundat din ordinarie avgift på. Läs mer och ansök om tillfälligt sänkt avgift.

Frågor och svar om avgifter och faktura

Vi har svarat på de vanligaste frågorna vi får kring fakturan och medlemsavgiften. Så betalar du via autogiro, ansöker om tillfälligt sänkt avgift och agerar om du tappat bort fakturan med mera.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?