Kompetensutveckling
Idag finns det bättre möjligheter än någonsin för att kompetensutvecklas under hela arbetslivet. Skaffa dig koll på vad du har rätt till och hur du gör för att stärka din ställning på arbetsmarknaden.
Idag finns det bättre möjligheter än någonsin för att kompetensutvecklas under hela arbetslivet. Skaffa dig koll på vad du har rätt till och hur du gör för att stärka din ställning på arbetsmarknaden.
Du behöver utveckla och fördjupa din kompetens under hela ditt yrkesverksamma liv för att anpassa dig efter de snabba förändringarna på arbetsmarknaden. Med uppdaterad kompetens är det lättare att byta både arbetsuppgifter och arbetsgivare och du sitter säkrare på jobbet – eller kan lättare ta nästa steg i karriären.
Unionen har länge kämpat för att det ska finnas ekonomiska möjligheter att göra ett kompetenslyft mitt i arbetslivet. Sedan oktober 2022 finns möjligheten äntligen på plats.
Nu kan du som är mitt i arbetslivet uppgradera din kompetens
Med trygghetsöverenskommelsen, där ett bra ekonomiskt studiestöd ingår - omställningsstudiestödet - finns stora möjligheter för den som är mitt i arbetslivet att fortsätta att uppgradera sin kompetens.
För dig som nu vill utveckla din kompetens och växa i arbetslivet finns stora fördelar med det nya omställningsstudiestödet som du kan söka fr o m den 1 oktober 2022. Omställningsstudiestödet är en ny typ av studiestöd som ger dig som är etablerad på arbetsmarknaden nya möjligheter till studier:
Du kan få studiestöd som arbetslös. Även du som är arbetslös kan få ett annat något lägre studiestöd -TRR studieersättning - i max två år tillsammans med kompletterande studiestöd
Det finns ingen lag som ger dig en direkt rätt till kompetensutveckling men i kollektivavtalen finns det beskrivet om arbetsgivarens ansvar för att du som anställd har den kompetens som krävs och kan utföra och utveckla ditt arbete även i framtiden. Du kan nu också få stöd från din omställningsorganisation (fd trygghetsråd ) för att stärka din kompetens och framtida ställning på arbetsmarknaden.
Det finns ingen lag som ger dig rätt till kompetensutveckling . Men enligt Unionens kompetensutvecklingsavtal i kollektivavtalen har arbetsgivaren huvudansvaret för att de anställda har den kompetens som krävs.
Utvecklingsavtalet
Utvecklingsavtalet är antaget på de allra flesta av Unionens avtalsområden och säger att ”Det är viktigt att de anställda ges möjligheter till vidareutveckling av sina yrkeskunskaper. Företaget tillhandahåller i så god som möjligt utbildning för de nya arbetsuppgifter som tekniken medför. Sådan utbildning sker på företagets bekostnad och med oförändrade anställnings och löneförmåner.”
Kollektivavtalet
I Unionens
kollektivavtal
har frågan om
kompetensutveckling
utvecklats ytterligare. Det kan finnas som egna avtal eller paragrafer som kan reglera vem som ansvara för vad, ställer upp ramar för hur arbetet med kompetensutveckling ska gå till och hur medarbetarna ska kunna få inflytande över den egna kompetensutvecklingen. Det kan också finnas regleringar i kollektivavtalet om medarbetarsamtal och hur du kan få inflytande över din kompetensutveckling den vägen.
Din
klubb
och förtroendevalda
Med en
klubb
på arbetsplatsens så ökar möjligheten till att en bra
kompetensutveckling
. I samverkan med arbetsgivaren kan klubben ställa krav på kompetensutveckling som gynnar både anställda och företaget.
På utvecklingssamtalet
Utvecklingssamtalets syfte är att utveckla dig som medarbetare och organisationen som helhet. Både dina och företagets behov ska styra vilken typ av utveckling du bör ha. Din chef ska ge dig en bild av vilka förväntningar och krav som ställs på dig framöver och du ska visa dina styrkor och ditt behov av utveckling framöver.
Kompetensstöd är ett samlingsnamn för det stöd som en omställningsorganisation kan erbjuda dig som anställd för att du ska kunna stärka din ställning på arbetsmarknaden.
Kompetensstöd från din omställningsorganisation kan bestå av; vägledning kring karriärval och studier, yttrande till CSN för offentligt omställningsstudiestöd , viss rådgivning för jobbsökning eller start av företag.
Är du anställd på en arbetsplats med kollektivavtal så kan du också få rätt till viss köpt utbildning och validering och kortvarigt och kompletterande studiestöd.
Studieledighetslagen
Enligt
studieledighetslagen
har du rätt till tjänstledighet för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren (så kallad kvalificeringstid).
Vad du vill studera väljer du själv. Studierna behöver inte ha något med arbetsuppgifterna att göra, men utbildningen ska ha viss planmässighet Tjänstledighet beviljas för den tid utbildningen tar, oavsett hur lång tiden är.
Du har rätt till ledighet för deltidsstudier. Rätten omfattar den tid du behöver för studierna. Vid deltidsstudier är du alltså arbetsskyldig under den tid som du inte behöver för att uppnå ditt studiemål.
Alla parter på arbetsmarknaden är överens om att kompetensutveckling och bra förutsättningar för det är en av de viktigaste frågorna för att trygga jobb och anställningar. Ansvaret är uppdelat och bildar en helhet:
Samhället och staten
Ansvarar för grundläggande utbildning genom grundskola, gymnasieutbildning och vidareutbildning, sådant som förbereder inför ett yrkesliv. Men högskolor och universitet har också ett uppdrag att ansvara för ett livslångt lärande. Det nya offentliga omställningsstudiestödet är också ett sätt som samhället är med och bidrar till för att ge möjlighet till
kompetensutveckling
som ska stärka Sveriges konkurrenskraft och stärka individers framtida ställning på arbetsmarknaden.
Unionen
Unionen ska företräda medlemmarnas intressen genom att samverka med arbetsgivaren om kompetensutvecklingsfrågor och se till att arbetsgivaren har ett aktivt arbete kring
kompetensutveckling
och följer kollektivavtalens regleringar kring det. Informera medlemmar om deras rättigheter och möjligheterna som erbjuds med
kompetensstöd
från
omställningsorganisation
, rätt till studieledighet och
omställningsstudiestöd
.
Arbetsgivaren
Arbetsgivaren ansvarar för kompetensförsörjning för den egna verksamheten. Genom kollektivavtal har arbetsgivaren tagit på sig ett uttryckligt ansvar för att kompetensutveckla sina medarbetare för att de ska kunna följa med i teknisk utveckling och förändrade krav i arbetslivet.
Individen
Ansvara för att se över sitt eget kompetensutvecklingsbehov och lyfta det i
utvecklingssamtal
och planera för hur man vill se sin egen framtid på arbetsmarknaden.
Utvecklingssamtalet ska utveckla dig som medarbetare och organisationen som helhet. Du och din chef diskuterar igenom din och företagets situation och du får en bild av vilka förväntningar och krav som ställs på dig framöver.
Det ligger både i ditt och arbetsgivarens intresse att du har den kompetens som krävs i framtiden.
Du ska visa dina styrkor och ditt behov av utveckling framöver. Vilka möjligheter finns där du är idag?