Omställningsstudiestöd – för dig som vill framtidssäkra din kompetens

Glöm snabbnudlar och korridorsboende. Nu kan du som är mitt i arbetslivet och vill framtidssäkra din kompetens eller ta ett nytt steg i din karriär söka det nya omställningsstudiestödet.

Vuxna människor i skolbänkar

Digitaliseringen, automatiseringen och klimatomställningen ställer nya kunskapskrav och gör att vissa yrken är på väg bort och nya växer fram. Unionen har länge kämpat för att det ska finnas ekonomiska möjligheter att göra ett kompetenslyft mitt i arbetslivet. Nu finns möjligheten äntligen på plats. Med omställnings­studiestödet kan du studera för att bli mer attraktiv på arbets­marknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår.

Studera på heltid eller deltid

Du kan arbeta på deltid samtidigt som du studerar med omställnings­­studiestöd på deltid. Omställningsstudiestöd går att få på 20, 40, 50, 60, 75 och 100 procent av heltid.

Det finns ingen gräns för hur mycket du får tjäna samtidigt som du har omställnings­­studiestöd. Däremot kan du bara få omställnings­­studiestöd för den tid som du inte arbetar. Om du går upp i arbetstid under tiden du har omställnings­studiestöd är det viktigt att du meddelar det till CSN, så att du inte måste betala tillbaka stöd i efterhand.

Så mycket kan du få i omställningsstudiestöd

Med omställningsstudiestödet kan du få upp till 80 procent av din inkomst i studiebidrag upp till ett tak. Under 2023 kan du som mest få cirka 22 300 kr i månaden i bidrag från CSN. Inkomsten beräknas med utgångspunkt i din årliga fastställda sjukpenningsgrundande inkomst.

Utöver bidraget kan du från CSN också få ett lån på som mest cirka 13 600 kr per månad. Summan av lånet och bidragen kan aldrig överstiga din inkomst.

Om din arbetsplats omfattas av kollektivavtal har du tillgång till extra förmånliga ekonomiska villkor. Logga in som medlem och skriv in din månadslön nedan för att se hur mycket pengar du kan få att leva på. Inte medlem än? Ansök om medlemskap.

Personaliserat innehåll

Det här kan du få

För att kunna beräkna vilket omställningsstudiestöd du kan få behöver du identifiera dig som medlem.

Kontakta din omställningsorganisation först

Omställningsstudiestöd för utbildningar som startar hösten 2023 går att söka från CSN med start den 1 april. Om du söker till våren 2024 är 1 oktober första ansökningsdag. Ta kontakt med din omställningsorganisation i god tid innan så ökar dina chanser att få ansökan beviljad. Det underlättar även för CSN att snabbare fatta beslut om din ansökan*.

 1. Ta kontakt med din omställningsorganisation. De kan ge studie- och karriärvägledning och hjälpa dig att hitta utbildningar som kan stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. De ger också en rekommendation (ett yttrande) till CSN om din ansökan om omställningsstudiestöd.
 2. Ansök om omställningsstudiestöd hos CSN. Om din arbetsplats omfattas av kollektivavtal ansöker du också om ett kompletterande studiestöd hos din omställningsorganisation.
 3. Ansök till kursen eller utbildningen som du är intresserad av.
 4. Inled en tidig dialog med din arbetsgivare, där du lyfter att du kommer vilja ha tjänstledigt på grund av studier om du kommer in på den utbildning som du har sökt. Läs mer om villkoren för tjänstledighet för studier.

*Om du saknar ett yttrande från din omställningsorganisation när du söker omställningsstudiestöd kommer CSN att fråga omställningsorganisationen om ett yttrande i efterhand, vilket förlänger handläggningstiden av ärendet.

Unionen har varit en drivande kraft bakom att omställningsstudiestödet blir verklighet, men handlägger inga ansökningar och bistår inte heller med studieråd.

Observera att även egenföretagare kan söka omställningsstudiestöd.

De viktigaste villkoren

 • Du ska ha arbetat i minst 8 år de senaste 14 åren*, räknat tidigast från 19 års ålder.
 • Du ska även har arbetat minst 12 av de senaste 24 månaderna**.
 • För att en månad ska räknas ska du ha arbetat i genomsnitt minst 16 timmar per vecka under månaden.
 • Alla utbildningar som ger rätt till studiemedel godkänns, under förutsättning att utbildningen bedöms stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Även utbildningar som en omställnings­organisation köper in kan ge rätt till omställnings­studiestöd.
 • Stödet ges i upp till 44 heltidsveckor. Det motsvarar två terminer på heltid, men kan även spridas ut under en längre period på deltid***.
 • Stöd går att få för utbildningar som motsvarar minst en veckas heltidsstudier. Den minsta studietakten är 20 procent, eller en dag i veckan. Stödet är därmed lätt att kombinera med deltidsarbete. Du kan dock bara få omställningsstudiestöd för den procentandel du inte jobbar
 • Om du får bidrag från samhället gäller olika regler beroende på typen av bidrag – dubbelkolla med CSN. Du kan inte få omställningsstudiestöd om du samtidigt får ordinarie studiebidrag eller studiestartsstöd lön för dina studier (oavsett nivå). Du kan inte heller få stödet om du får lön för dina studier.

Även perioder med till exempel sjukpenning och föräldrapenning kan i viss utsträckning tillgodoräknas som arbetad tid.

** Perioder med exempelvis sjukpenning och föräldrapenning är så kallad överhoppningsbar tid.

*** Till och med det år man fyller 39 år gäller även att utbildningens totala längd inte får vara längre än 80 heltidsveckor (cirka två år), eller motsvarande antal veckor om utbildningen ges på deltid. Från och med det år du fyller 40 år finns det ingen begränsning för hur lång en utbildning får vara.

Du kan läsa mer om villkoren och vilka utbildningar som är godkända på CSNs hemsida

Inspiration - det är inte för sent att sätta sig i skolbänken igen!

Kriss, 32, blev programmerare på ett halvår

Teknikutvecklingen kom ikapp och Kriss behövde skola om sig. Nu är hon programmerare, ett yrke med massor lediga jobb.

Tony, 51, bytte flygkris till byggboom

När flyget krisade blev Tony uppsagd. Men istället för att deppa ihop tog han tag i en gammal dröm om att vidareutbilda sig till byggingenjör.

Karin blev trafiklärare vid 58

Karins jobb konkurrerades ut av smart AI. Då bytte hon helt bana och utbildades sig till trafiklärare. "Det här är det roligaste jobb jag haft", säger hon.

3 fördelar med omställningsstudiestödet

 1. Du kan studera mitt i arbetslivet. Nu ges även du som vuxen, med jobb, huslån och barn, chansen att studera. Med avtalet skapas en ny typ av studiestöd för dig som är etablerad på arbetsmarknaden. Du kan utbilda dig i upp till ett år (på heltid eller längre tid på deltid) med ett förmånligt studiestöd som baseras på din lön.
 2. Du väljer själv. Det är inte din arbetsgivare som bestämmer vad du ska studera. Du bestämmer själv, så länge som utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden. Kanske vill du vässa dig inom ditt yrke eller välja en ny inriktning på arbetslivet.
 3. Du måste inte ha en fast anställning. Med överenskommelsen får du som är visstidsanställd rätt till samma studiestöd, rådgivning, studievägledning, validering och betald utbildning som tillsvidareanställda. Du kan även få stöd när du är mellan jobb.

Kompetensstöd

Om du redan har arbete, men funderar på att studera för att sitta mer säkert på framtidens arbetsmarknad kan du få kompetensstöd i form av bland annat studie- och karriärvägledning från din omställningsorganisation.

Omställningsstöd

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist, sjukdom eller när en tidsbegränsad anställning löper ut kan du ha rätt till stöd från en omställningsorganisation, till exempel rådgivning inför studievägval, jobbsökning eller starta företag.

Tänk nytt och smart

7 tips för att matcha de lediga jobben

Med rätt kompetens i bagaget är det just nu ett riktigt guldläge för dig som är sugen på ett nytt jobb. Omställningsorganisationen TRR ger dig råd om hur du bäst matchar de lediga jobben.

Så studerar du smart

Studieexperten Björn Liljeqvist skriver inte under på myten att det är svårare att plugga när man är äldre. Vid 50 har du en bättre förmåga att använda färdigheter, kunskap och erfarenheter för att lösa problem.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg