Kontakta din omställningsorganisation först
för utbildningar som startar hösten 2023 går att söka från CSN med start den 1 april. Om du söker till våren 2024 är 1 oktober första ansökningsdag. Ta kontakt med din i god tid innan så ökar dina chanser att få ansökan beviljad. Det underlättar även för CSN att snabbare fatta beslut om din ansökan*.
- Ta kontakt med din omställningsorganisation. De kan ge studie- och karriärvägledning och hjälpa dig att hitta utbildningar som kan stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. De ger också en rekommendation (ett yttrande) till CSN om din ansökan om omställningsstudiestöd.
- Ansök om omställningsstudiestöd hos CSN. Om din arbetsplats omfattas av ansöker du också om ett kompletterande studiestöd hos din omställningsorganisation.
- Ansök till kursen eller utbildningen som du är intresserad av.
- Inled en tidig dialog med din arbetsgivare, där du lyfter att du kommer vilja ha tjänstledigt på grund av studier om du kommer in på den utbildning som du har sökt. Läs mer om villkoren för tjänstledighet för studier.
*Om du saknar ett yttrande från din omställningsorganisation när du söker omställningsstudiestöd kommer CSN att fråga omställningsorganisationen om ett yttrande i efterhand, vilket förlänger handläggningstiden av ärendet.
Unionen har varit en drivande kraft bakom att omställningsstudiestödet blir verklighet, men handlägger inga ansökningar och bistår inte heller med studieråd.
Observera att även egenföretagare kan söka omställningsstudiestöd.
De viktigaste villkoren
- Du ska ha arbetat i minst 8 år de senaste 14 åren*, räknat tidigast från 19 års ålder.
- Du ska även har arbetat minst 12 av de senaste 24 månaderna**.
- För att en månad ska räknas ska du ha arbetat i genomsnitt minst 16 timmar per vecka under månaden.
- Alla utbildningar som ger rätt till studiemedel godkänns, under förutsättning att utbildningen bedöms stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Även utbildningar som en omställningsorganisation köper in kan ge rätt till omställningsstudiestöd.
- Stödet ges i upp till 44 heltidsveckor. Det motsvarar två terminer på heltid, men kan även spridas ut under en längre period på deltid***.
- Stöd går att få för utbildningar som motsvarar minst en veckas heltidsstudier. Den minsta studietakten är 20 procent, eller en dag i veckan. Stödet är därmed lätt att kombinera med deltidsarbete. Du kan dock bara få omställningsstudiestöd för den procentandel du inte jobbar
- Om du får bidrag från samhället gäller olika regler beroende på typen av bidrag – dubbelkolla med CSN. Du kan inte få omställningsstudiestöd om du samtidigt får ordinarie studiebidrag eller studiestartsstöd lön för dina studier (oavsett nivå). Du kan inte heller få stödet om du får lön för dina studier.
* Även perioder med till exempel sjukpenning och föräldrapenning kan i viss utsträckning tillgodoräknas som arbetad tid.
** Perioder med exempelvis sjukpenning och föräldrapenning är så kallad överhoppningsbar tid.
*** Till och med det år man fyller 39 år gäller även att utbildningens totala längd inte får vara längre än 80 heltidsveckor (cirka två år), eller motsvarande antal veckor om utbildningen ges på deltid. Från och med det år du fyller 40 år finns det ingen begränsning för hur lång en utbildning får vara.
Du kan läsa mer om villkoren och vilka utbildningar som är godkända på CSNs hemsida