De här uppsägningstiderna gäller

Illustration som symboliserar kollektivavtal genom bok och handslag

Vilken uppsägningstid gäller för dig?

Din uppsägningstid bestäms genom anställningsavtal, kollektivavtal eller i lagen om anställningsskydd. Som medlem i Unionen kan du få råd och stöd om du blir uppsagd.

Hitta ditt kollektivavtal här
Uppsägningstiden kan vara olika om du tänker säga upp dig själv eller om arbetsgivaren säger upp din anställning. Den beror också på vilken form av anställning du har och om det finns kollektivavtal eller inte. Som medlem i Unionen kan du få råd och stöd om du blir uppsagd.

Din uppsägningstid bestäms genom anställningsavtal, kollektivavtal eller i lagen om anställningsskydd.

  • I första hand - om det finns en uppsägningstid bestämd i ditt anställningsavtal är det den som gäller. I det enskilda anställningsavtalet kan du komma överens om uppsägningstider med arbetsgivaren, men avtalet är inte giltigt om det är ensidigt försämrat från arbetsgivarens sida och sämre än lagen. I så fall gäller lagen, eller kollektivavtal där det finns ett sådant.
  • Om det inte finns någon uppsägningstid angiven i ditt anställningsavtal, gäller reglerna i aktuellt kollektivavtal om det finns ett sådant på arbetsplatsen. Genom kollektivavtal kan du ha en längre uppsägningstid än vad lagen säger, så kontrollera alltid uppsägningstiden enligt ditt kollektivavtal innan du säger upp dig själv och om du får en uppsägning.
  • Om det inte finns kollektivavtal och ingen uppsägningstid angiven i ditt anställningsavtal bestäms din uppsägningstid genom lagen om anställningsskydd (LAS). 

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Ja Nej