Anställningsvillkor
Läs villkoren i ditt anställningsavtal. Om din arbetsgivare omfattas av kollektivavtal är de flesta och viktigaste villkoren reglerade i kollektivavtalet.
Läs villkoren i ditt anställningsavtal. Om din arbetsgivare omfattas av kollektivavtal är de flesta och viktigaste villkoren reglerade i kollektivavtalet.
Dina anställningsvillkor - det vill säga de rättigheter och skyldigheter som gäller i din anställning - bestäms både genom den arbetsrättsliga lagstiftningen och ditt anställningsavtal . Lagarna beskriver vilka grundläggande rättigheter och skyldigheter som gäller för dig i din arbetssituation. Till exempel handlar det om regler för arbetstid, semester, arbetsmiljö, medbestämmande, anställning och uppsägning .
Anställningsavtalet är den juridiska handling du har, som visar att du är anställd och vem som är din arbetsgivare.
Om du anställs på en arbetsplats som redan har kollektivavtal för tjänstemän , kommer din anställning automatiskt att omfattas av det avtalet. Du får både rätt till inflytande och bättre anställningsvillkor genom kollektivavtalet. I det finns regler för övertidsersättning, lönerevisioner, tjänstepension, försäkringar och arbetstid.
Om du anställs på en arbetsplats som saknar kollektivavtal , behöver anställningsavtalet också innehålla uppgifter om bland annat tjänstepension, försäkringar, övertids- och restidsersättning , sjuklön från och med 15:de dagen och föräldralön .
Kollektivavtalen har regler för nivån på lägstlöner i branschen och rätten till lönehöjning.
Permission betyder kort ledighet med lön som arbetsgivaren kan bevilja dig. Det finns ingen lag som ger dig någon rätt till permission.
Föräldralön är utfyllnad av lönen som arbetsgivaren betalar utöver föräldrapenningen från försäkringskassan till föräldralediga tjänstemän .
Utöver din grundlön finns det en hel del förmåner och ersättningar som du kan få genom din anställning. En del av dem kommer med kollektivavtal på din arbetsplats, andra är lagstadgade. En del måste du själv se till att få inskrivna i ditt anställningsavtal . I kollektivavtal finns regler för restidsersättning , ersättning för beredskapstjänst, ersättning för jourtid, ersättning för obekväm eller förskjuten arbetstid och övertidsersättning .
Kollektivavtalet kan också innebära bättre anställningsvillkor vad gäller dina semesterdagar och semestertillägg. Det gäller också uppsägningstider, vilka kan vara längre i kollektivavtal än i lagen om anställningsskydd .
Genom kollektivavtalet omfattas alla anställda av de här viktiga försäkringarna:
Logga in för att se om det finns förtroendevalda på din arbetsplats och hur du kommer i kontakt med dem om du har frågor eller idéer.
Logga inHelgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen.
När du kontaktar Unionen för rådgivning eller svar på frågor om ditt medlemskap behöver du identifiera dig. Följ instruktionerna du får i telefon.
För närvarande är det många medlemmar som behöver komma i kontakt och vi har därför längre kötider än vanligt. Vi gör allt kan för att du ska få svar så snabbt som möjligt.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.