Hetluft - Unionens nyhetsbrev till förtroendevalda
Som förtroendevald får du regelbundet det digitala nyhetsbrevet Hetluft.
Fackligt engagemang är en livsstilsfråga!
Hur fungerar europasamarbetet, vilken roll har EU för fred, frihet och demokrati och hur jobbar facken för att påverka? Många beslut som fattas på EU-nivå påverkar svenska arbets- och livsförhållanden och fackens viktiga roll.
Den nya lagstiftningen riksdagen nu fattat beslut om omfattar både omställning, kompetensutveckling och anställningsskyddsfrågor och syftar till att stärka tryggheten och individens framtida ställning på arbetsmarknaden.
Majoriteten av Unionens medlemmar jobbar digitalt och uppkopplat varje dag och i en alltmer digital och uppkopplad värld suddas gränserna mellan arbete och privatliv ut. Till exempel är det fortfarande vanligt att ha sin arbetsmobil som sin privata mobiltelefon. Men när vi använder arbetsgivarens verktyg privat kan arbetsgivaren samla in data om oss, data som arbetsgivaren kan ta del av.
Nu behöver vi lära oss hur vi ska använda trygghetsöverenskommelsen
Trygghetsöverenskommelsen har beskrivits som den största reformen av anställningstryggheten sedan 1970-talet. Jag står bakom den beskrivningen och är helt övertygad om att de här historiska reformerna kommer att bli en riktig framgång.
Det börjar märkas att det är mindre än ett år kvar till nya avtal
Utöver att förbereda oss för kommande avtalsrörelse jobbar vi vidare med tillämpningen och innebörden av alla delar i trygghetsöverenskommelsen och att de når sin fulla potential.
Viktigt steg taget mot historisk reform för omställning och trygghet på arbetsmarknaden. Inom kort drar vi igång Avtalsrörelsen 2023, vad behöver du som är förtroendevald veta?
Under kommande år fortsätter vi jobba gemensamt med att säkra goda arbetsvillkor och bidra till nödvändig omställning. Det gäller både delarna i trygghetsöverenskommelsen med kompetensutveckling för dig som individ och det gäller den omställning vi behöver göra till ett hållbart samhälle.
Även om hemarbetet just nu känns som ett bakslag så har pandemin visat att det funkat bra och många av Unionens medlemmar ser en framtid där man gärna fortsätter jobba delvis på distans. De gemensamma kontoren består, distansarbete blir ett komplement.
Utveckla och fördjupa dina fackliga kunskaper, bli stärkt i ditt uppdrag, delta i en föreläsning eller i ett regionalt möte. Vi presenterar här Unionens utbud av kurser och aktiviteter.
Väx hela arbetslivet med trygghetsöverenskommelsen
Den snabba samhällsutvecklingen kräver ny kompetens. Med trygghetsöverenskommelsen, även kallad LAS-förhandlingen, finns nu en gemensam linje för att du ska få bra ekonomiska möjligheter och tid att fortsätta att uppgradera din kompetens genom arbetslivet.
Var vill du jobba och varför i det nya flexibla arbetslivet? Svara på kvicka frågor och bli en kontorsfantast, hembinatör, familjepusslare eller nåt helt annat!
Dra en linje mellan Östersund och Kramfors och du har delat Sverige i två lika stora nord-sydliga delar. Från den linjen och många mil norrut sträcker sig Bengt Lindbloms fackliga ansvarsområde. En riktig utmaning för Svensk Bilprovnings fackliga eldsjäl som tycker att det personliga mötet är grundläggande för att kunna lösa problem på arbetsplatsen.
I det som upplevts som en rejäl uppförsbacke, på ett företag där facket och ledningen tidvis har haft svårt att hitta varandra och där många av de anställda är unga och saknar erfarenhet och kunskap om fackligt arbete, har Jessica Larsson tillsammans med fyra kollegor tagit upp striden för att placera frågor om en bra arbetsmiljö och vettiga anställningsvillkor högt upp på agendan.
På företaget AA Logistik i Västerås har ledningen och facket hittat varandra. Här finns en samsyn kring att det som är bra när det gäller de anställdas arbetsmiljö också är bra för företaget. Och mitt i denna positiva kultur finns en riktig nytänkare, med ett kreativt sinne och ett superintresse för arbetsmiljöfrågorna, redo att lyfta området till en ny nivå.
LAS-förhandlingen, trygghetsförhandlingen, förhandlingen om anställningstrygghet – olika namn för samma sak. Oavsett namn är målet med förhandlingarna som PTK (Unionen ingår) gick in i med Svenskt Näringsliv och LO att säkra privatanställda tjänstemäns anställningstrygghet. Hur gick det och vad händer nu?
Under arbetsmiljöveckan vill vi prata lite extra mycket om hur viktigt det är med arbetsmiljöfrågor och framförallt hylla alla arbetsmiljöombud runt om i landet. Därför har vi samlat inspiration och tips för en bra arbetsmiljö.
Hur kan arbetet med hållbarhetsfrågor utvecklas på ditt jobb? Här hittar du som är förtroendevald inspiration, verktyg och grundläggande information för att kunna påverka din arbetsplats i en mer hållbar riktning.
Vi vill att det ska vara enkelt för er förtroendevalda att kommunicera med medlemmarna på er arbetsplats och administrera medlemsuppgifter. Läs om de praktiska verktyg som du som förtroendevald har tillgång till.
Får du inte gehör för vikten av arbetsmiljöarbete? Här är tio vinster med att ha en god arbetsmiljö. Peka på de här punkterna nästa gång du diskuterar med arbetsgivaren.