Kollektivavtal

Ett kollektivavtal på arbetsplatsen innebär att du i princip bara behöver komma överens med arbetsgivaren om vad du ska ha i lön när du tackar ja till en anställning. Andra grundläggande anställningsvillkor är redan klart. Det ingår i kollektivavtalet.

Bild på applåderande händer

Du tjänar på kollektivavtalet

På en arbetsplats finns många villkor man kanske tar för givna: rätt till löneförhandling varje år, tjänstepension, övertidsersättning , kompletterande försäkringar, rätt att vara med och påverka. Allt det här - och mycket mer - ingår och regleras i kollektivavtal .

Kollektivavtal är en frivillig överenskommelse om dina villkor och rättigheter på arbetsplatsen, mellan arbetsgivare och det fackförbund som organiserar anställda på arbetsplatsen.

Med kollektivavtal på jobbet har du som anställd ett paket som tryggar dina villkor. Unionen har fler än 80 kollektivavtal för olika branscher med unika och anpassade spelregler som gäller i just din bransch. 

Därför är det så bra med kollektivavtal

Tack vare kollektivavtalet får du och dina kollegor en bra grundtrygghet med bra anställningsvillkor som inte kan försämras hursomhelst. Några exempel på fördelarna med kollektivavtal :

 • Lön för det du gör
  Din lön ses över regelbundet, enligt avtalet. Du har också ofta rätt till ett lönesamtal med din chef där ni pratar om hur du utför ditt arbete, och vad du kan göra för att förbättra din lön ytterligare.

 • Extra ersättningar
  Arbetar du övertid, helger och kvällar, med jour och beredskap eller med mycket restid får du extra betalt. Det regleras i kollektivavtalet.

 • Högre pension
  Du får en särskild sorts pensionssparande via din anställning, så kallad tjänstepension. Arbetsgivaren sätter varje år in pengar hos ett försäkringsbolag som förvaltar dina tjänstepensionspengar till en låg avgift som gör att det blir mer över till din pension. 

 • Extra pengar vid föräldraledighet
  När du är föräldraledig kan du utöver föräldrapenning dessutom få föräldralön från din arbetsgivare i upp till sex månader, beroende på din anställningstid.

 • Försäkringar vid skada och sjukdom
  Om du till exempel blir sjuk en längre tid eller om du skadar dig i arbetet får du ekonomisk ersättning, tack vara försäkringar som ingår i kollektivavtalet.

 • Personlig utveckling
  Rätt till utvecklingssamtal finns i de allra flesta kollektivavtalen. Där understryks också hur viktigt det är med kompetensutveckling .

 • Extra stöd vid kompetensutveckling och uppsägning
  Ett extra förmånligt ekonomiskt och praktiskt stöd för omställning eller kompetensutveckling – både under anställning och om du blir uppsagd (gäller de flesta av Unionens kollektivavtal )

 • Mer påverkan på arbetsplatsen
  Kollektivavtalet ger dig möjlighet att vara med och fatta beslut som rör din arbetsplats. Utse ett arbetsplatsombud eller bilda en klubb så måste arbetsgivaren informera er och förhandla om större förändringar i verksamheten.

 • Makten över villkoren
  Arbetsgivarna och fackförbunden kommer tillsammans överens om villkoren i respektive bransch, inte riksdagen eller regeringen. Som medlem har du rätt att vara med och påverka.

Finns kollektivavtal på mitt nuvarande jobb?

Medlem och osäker på vilket avtalsområde som gäller på ditt jobb? Eller om du omfattas av ett kollektivavtal överhuvudtaget genom din nuvarande anställning?

På jakt efter nytt jobb? Kolla så det är bra villkor

Nyfiken på om en arbetsgivare har bra anställningsvillkor? Använd vår sökfunktion för att se om arbetsstället har kollektivavtal med Unionen.

E-kurs: Jag och kollektivavtalet

Så fungerar kollektivavtalet! Få en fördjupning i kollektivavtalets värde för dig som anställd. Du får veta vad som ingår och vilka möjligheter som finns för dig att påverka både dina egna och arbetsplatsens villkor.

Anställningsvillkor i kollektivavtal

I kollektivavtal finns alla de vanligaste och viktigaste anställningsvillkoren. Här hittar du en översikt på vad kollektivavtal innehåller och reglerar.

What is a collective agreement?

The basis of the Swedish model in the labour market. The collective agreement is an agreement between the union and the employer or the employers´ organization.

Jag vill ha kollektivavtal

Vill du ha schysta villkor på jobbet? Känna dig trygg, kunna vara med och påverka och skapa engagemang på din arbetsplats? Om svaret är ja är första steget taget på vägen till kollektivavtal på din arbetsplats.


Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg