Klubb på din arbetsplats

Med en Unionen-klubb på arbetsplatsen ökar er möjlighet att få inflytande över beslut som påverkar villkoren och trivseln. Kolla in fördelarna och få tips här!

Personer som pratar

Påverka på jobbet

En klubb kan bildas på alla arbetsplatser där det finns minst 5 medlemmar. Med en klubb på arbetsplatsen kan ni driva de frågor som är viktiga för er anställda och ökar möjligheten till inflytande över beslut som påverkar villkoren och trivseln på arbetsplatsen.

Klubbens arbete

  • Leder klubbens arbete mellan årsmötena
  • Pratar med medlemmarna och för synpunkter vidare till arbetsgivaren.
  • Driver de frågor som medlemmarna tycker är viktiga.
  • Förhandlar med arbetsgivaren kring exempelvis lön eller omorganisation.
  • Informerar om klubbens arbete, pågående förhandlingar och aktuella frågor.
  • Håller medlemsmöten och årsmöte tillsammans med medlemmarna.
  • Informerar om medlemskapet och sprider kunskap om nyttan med Unionen på arbetsplatsen.

Liselott får energi av att hjälpa andra

För en eldsjäl som Liselott Karlsson, som brinner för att ha kontakt med och hjälpa andra människor i viktiga arbetsmiljöfrågor, börjar covid-isoleringen kännas rejält tröttsam. På Altia Sweden, där hon är ordförande i Unionens klubb , råder tillträdesförbud med några få undantag.

Läs hela intervjun

Liselott Karlsson

Liselott Karlsson

Årets Eldsjäl 2020

"Inte nog med att hon är en kämpe. Hon får dessutom andra att engagera sig och hitta sin egen potential."

Ja tack, mer information om engagemang på min arbetsplats

För- och efternamn
Ditt telefonnummer
Du behöver ha en arbetsplats för att kunna bli förtroendevald
Personnummer enligt ÅÅÅÅMMDDXXXX

Unionen är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter. För mer information, gå in på www.unionen.se/personuppgifter.

 

Exempel på möten

Klubbstyrelsemöte

Klubbstyrelsen leder arbetet mellan årsmötena. Regelbundna klubbstyrelsemöten gör det möjligt för styrelsen att planera och fatta beslut om verksamheten.

Årsmöte

Det är på årsmötet som medlemmarna bland annat har möjlighet att besluta om vilka frågor ni i klubben ska arbeta med framöver.

Medlemsmöte

Ett framgångsrikt fackligt arbete är ofta beroende av engagerade medlemmar som deltar i diskussioner och beslut. Så här ordnar ni bra medlemsmöten.

Konstituerande möte

Efter årsmötet hålls ett konstituerande styrelsemöte där de förtroendeposter som inte valdes på årsmötet fördelas mellan styrelsens ledamöter.

Fler uppdrag i klubben

För att en klubbstyrelse ska bli effektiv är det viktigt att fördela ansvaret och uppgifterna mellan er. I en klubbstyrelse kan det finnas flera olika uppdrag. Några av de vanligaste är:
Shape Created with Sketch.

Allmän klubb - när det inte finns klubb

Du som är medlem på en liten arbetsplats eller är egenföretagarmedlem kan gå med i en allmän klubb för att få inflytande på Unionens demokrati.

För dig som inte har en företagsklubb på din arbetsplats men ändå vill engagera dig, kan du i många fall ansluta dig till någon av Unionens "allmänna klubbar". Mer om allmänna klubbar.

 

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg