Råd och stöd för egenföretagare

För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet ibland annorlunda ut jämfört med en anställd. Här har vi samlat råd och stöd för många av de situationer och utmaningar du kan stå inför som egenföretagare.

För dig som är egenföretagare

Råd och stöd för dig som är egenföretagare om bland annat vikten av att ta ut lön, vad som gäller om du blir sjuk, vad du kan göra om en kund inte betalar och hur a-kassan fungerar för dig som är egenföretagare och om vad ett så kallat hängavtal innebär.

Vikten av att ta ut lön som egenföretagare

Att ta ut en låg lön (aktiebolag) eller att deklarera en låg inkomst (enskild firma) från företaget kan få negativa konsekvenser om du blir sjuk, är föräldraledig, behöver vabba eller blir arbetslös.

Så gör du som egenföretagare när du fått en felaktig faktura

När du får en felaktig faktura ska du först kontakta företaget i fråga skriftligen och bestrida den. Det är viktigt att du sparar all dokumentation och har ett datum för bestridandet.

Skriv korrekta och trygga avtal som egenföretagare

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår.

Se över dina försäkringar som egenföretagare

Hur ditt försäkringsskydd ser ut beror på flera olika faktorer. Som egenföretagare har du ett större eget ansvar att se över dina försäkringar än om du är anställd på ett företag med kollektivavtal.

Mer att läsa för dig som egenföretagare

Här hittar du som egenföretagare aktuella artiklar. Innehållet är ett urval från Unionen Egenföretagares nyhetsbrev Min Firma.

Medlemskap i Unionen Egenföretagare

Genom medlemskapet får du bland annat tillgång till affärsjuridisk rådgivning 10 gånger per år (en timme per ärende), affärscoachning samt möjlighet att teckna förmånliga försäkringar för dig och ditt företag.

Hur vill du utveckla medlemskapet för egenföretagare?

Ge oss feedback eller förslag om hur medlemskapet kan utvecklas, skicka in motioner om frågor som du tycker Unionen ska driva för egenföretagare. Eller engagera dig mer långsiktigt genom att bli förtroendevald.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg