Avtal 2025

Under 2025 ska Unionens kollektivavtal förhandlas om. Det kallas avtalsrörelse och innebär att du som omfattas av ett avtal på din arbetsplats får nya villkor.

Avtal 2025 herobild
Avtal 2025 grafiskt maner

Avtalsrörelsen - från insamling till förhandling

Under våren 2024 har insamlingsfasen genomförts, där vi har bett medlemmar och förtroendevalda om inspel kring vilka frågor vi ska driva i kommande förhandlingar. 

I oktober antar Unionens förbundsråd ett inriktningsbeslut som anger vilka frågor som kommer att vara prioriterade under avtalsrörelsen. Därefter kommer 14 branschdelegationer att utforma branschspecifika krav anpassat till respektive  avtalsområde .

I slutet av året sker den så kallade kravväxlingen mellan industrins parter, där fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer inom industrin berättar om sina respektive krav. Utifrån denna växling påbörjas förhandlingarna som förhoppningsvis landar i avtal för industrin senast den 31 mars, och som ger ett märke som anger riktningen även för förhandlingarna inom övriga avtalsområden.

Avtalsnyheter

Den enskilt viktigaste frågan för Unionens medlemmar är högre lön, och på en god andraplats kommer en önskan om arbetstidsförkortning. Förbundsrådet har lyssnat, och klubbat vilka frågor som kommer att prioriteras i kommande avtalsrörelse.
Alla avtalsnyheter

Unionens förhandlingschef om de prioriterade frågorna i avtal 2025

Martin Wästfelt berättar efter avslutat avtalsförbundsråd om vilka frågor Unionens medlemmar vill lyfta fram i de kommande förhandlingarna under avtalsrörelsen.   

Media URL

På tre minuter: Avtalsrörelse - vad är det och varför ska jag bry mig?

Media URL

The Collective Bargaining Process – re-negotiating salaries and working conditions

Unionens' collective agreements with the employer organisations that are in place in the private sector are valid for one or a couple of years at the time. Then it's time for re-negotiating the conditions with the employer organisations. This is called The Collective Bargaining Process (" Avtalsrörelse " in Swedish). Next re-negotiating is during 2025 (CBA 2025) The aim of the process and the negotiations is to safeguard your interests, preserve and improve your terms and conditions and ensure salary development for all members. Read more >>>

Branschdelegationerna - förhandlar fram ditt nya avtal i avtalsrörelsen

Varje branschdelegation består av förtroendevalda medlemmar i Unionen från olika arbetsplatser i de branscher som delegationen ansvarar för. Under avtalsrörelsen anpassar de avtalskrav för respektive avtalsområde och förhandlar sedan fram nya kollektivavtal.

Finns kollektivavtal på mitt nuvarande jobb?

Medlem och osäker på vilket avtalsområde som gäller på ditt jobb? Eller om du omfattas av ett kollektivavtal överhuvudtaget genom din nuvarande anställning?

"Märket" påverkar din löneökning

När fackförbund och arbetsgivare ska komma överens om nya löner är det den internationellt konkurrensutsatta industrin som är först ut. Den nivån på löneökningar som parterna enas om i industrin sätter märket för övriga branscher att hålla sig till.

Avtalsrörelsens fyra faser

Förenklat består avtalsrörelsen av fyra olika faser i arbetet med att få fram nya  kollektivavtal :

Läs mer och se några filmer om:

Den svenska modellen

Den svenska modellen är lösningen som bidragit till färre strejker i Sverige (än resten av världen) och riktigt bra reallöneökningar för medlemmarna. För att nämna två saker.

Därför älskar du kollektivavtal

När det gäller villkor för löner och förmåner på jobbet är det skönt att ha med sig kraften från alla medlemmar i Unionen för att komma överens med arbetsgivaren, eller hur? Lär dig mer om varför du gillar kollektivavtal.

E-kurs: Koll på avtalsrörelsen

E-kursen ger dig mer kunskap om avtalsrörelsen och hur kollektivavtalen omförhandlas i Unionen. Filmer, fakta och frågor blandas med utmaningar som du får lösa i ett interaktivt upplägg.

Avtal 2025 - stödmaterial till arbetsplatsen

Ta chansen att på arbetsplatsen informera om hur avtalsrörelsen går till och hur ni kan vara med och påverka era anställningsvillkor. Se under "Dokument" nedan.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg