En av Unionens viktigaste frågor är vikten av kompetensfokus. I takt med utvecklingen krävs helt nya sätt att se på kompetenser och kompetensförsörjning.
Sugen på att plugga, men har svårt att välja utbildning? Ska du satsa på din dröm, eller ett yrke som ger jobb direkt? Ja, det beror på vem du är och var i livet du befinner dig. Här är sju tips som hjälper dig att hitta rätt.
Du vet att du behöver kompetensutveckling, och har hittat din drömutbildning. Men kursen kostar pengar, så hur ska du få jobbet att betala för den? Följ förhandlingsexpertens bästa tips, och öka dina chanser rejält.
Finns det verkligen utbildningar som leder till ett nytt yrke inom ett år? Svaret är ja.
Vi har en hel lista över korta utbildningar, som inte bara ger dig en ny titel, utan också jobb.
Intresset för det nya omställningsstudiestödet är stort, men många som söker får avslag. Här är de fem vanligaste missarna – och expert-tipsen som gör att du kan lyckas lite bättre.
Det nya omställningsstudiestödet är här för att stanna, det skriver PTK, där Unionen ingår, tillsammans med LO och Svenskt Näringsliv på Expressen debatt 20 januari.
Att kompetensutveckla sig är viktigt och det är fler och fler som tar egna initiativ till det. Omställningsstudiestödet är till för att ge den enskilde större frihet att själv välja och forma sitt framtida arbetsliv. Men arbetsgivaren har fortsatt ett ansvar för att kompetensutveckla sina medarbetare.
Ett nytt år ligger framför oss. Ett bättre arbetsliv och en bättre arbetsmarknad för privatanställda tjänstemän är Unionens mål. Men vad hoppas vi mest på att åstadkomma under det kommande året, och vad kräver vi att politiken och arbetsgivarna gör för att Unionen ska kunna uppfylla målet till medlemmarna under 2023?
Vad behöver du för att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden? Digitala färdigheter är lättgissat, mer förvånande är kanske svaret att bli mer mänsklig. ”Mycket tyder på att empati och samarbetsförmåga blir allt mer efterfrågat”, säger Ann-Therese Enarsson på Futurion.
Den nya budgeten som presenterades 8 november av regeringen innehöll ett par steg i rätt riktning, men misslyckas med att möta behovet omställning och kompetensutveckling.
Den gröna industriomställningen i norr kräver en långsiktig strategi för sin kompetensförsörjning, ett utbildningssystem som svarar upp mot arbetsmarknadens behov och politiska beslut som underlättar för efterfrågad kompetens att komma till Sverige.
Under tre dagar har Unionen deltagit i olika panelsamtal, haft möten med politiker och företrädare för med- och motparter på arbetsmarknaden. För första gången har Unionen varit på företagsbesök under veckan. Under många år har digitalisering haft ett stort fokus som samtalsämne men i årets upplaga av Almedalsveckan har kompetensfrågorna fått allt större fokus.
De här personerna kan verkligen sin grej. Men behöver de plugga sin grej på högskolenivå är risken stor att deras kunskaper inte räknas. Det är orimligt att de som har gedigna kunskaper från arbetslivet ska behöva börja om från början för att stärka sin kompetens.
Idag, den 22 juni 2022, är en historisk dag. Äntligen är trygghetsöverenskommelsen i hamn genom att parterna har undertecknat det så kallade huvudavtalet.
Fler yrkesverksamma vill och behöver plugga. Högskolor och universitet behöver se till att den högre utbildningen matchar behovet och efterfrågan på utbildning för yrkesverksamma. Samtidigt spelar politiken en viktig roll för att få det att fungera. Men vem behöver göra vad för det ska bli verklighet?
Den 8 juni sa riksdagen ja till att förändra lagen om anställningsskydd (LAS) samt att införa ett helt nytt studiestöd för yrkesverksamma och stöd för att stärka individens framtida ställning på arbetsmarknaden.
Martin Linder i TV4 Nyheterna om att 300 000 privatanställda tjänstemän vill plugga på högskola och universitet när nya omställningsstudiestödet införs men att lärosätena inte har resurser för det.
Klimatfrågan tar större plats i debatten igen efter en tid av lägre närvaro under pandemin. Delvis handlar det om att Stockholm nu står värd för FN:s klimatmöte, men också för att frågan fortsatt är en av vår tids allvarligaste och mest angelägna samhällsfrågor.
Vi ser en jobb-boom just nu med nästan 100 000 lediga tjänstemannajobb. Företagssäljare, systemutvecklare och HR-specialist är några av de mest efterfrågade. Kolla in topplistan och se hur hett ditt yrke är – eller om det är dags att tänka om.
Omställnings- och kompetensstöden i trygghetsöverenskommelsen gör att anställda kan utbilda sig under hela arbetslivet. Men för att reformerna ska bli framgångsrika måste vi utveckla utbildningssystemet.
Hälften av oss kommer att behöva nya skills till 2025, enligt World economic forum. Så vad behöver du kunna för att vara fortsatt attraktiv på arbetsmarknaden? Vi har listan.
Regeringen lägger fram förslag för att förbättra möjligheten till validering till Komvux, det är mycket bra, och Unionen ser fram emot fler initiativ från regeringen framförallt vad gäller validering till högskolan.
Företagares trygghet på svensk arbetsmarknad skiljer sig idag markant från den trygghet som gäller för alla andra som jobbar. Unionen har återkommande påtalat orimligheten i ett bristande ekonomiskt skydd och oklara förutsättningar för Unionens egenföretagarmedlemmar. Äntligen finns förutsättningar för en förbättring!
Arbetsförmedlingens färska siffror visar att allt fler rekryteringar misslyckas. Samtidigt används inte lönen som verktyg för att locka rätt kompetens. Nu måste företagen sätta sig själva i förarsätet för att kunna fylla sina kompetensbehov.
Bristsituationen på arbetsmarknaden är nu värre än före krisen. Problemen är fortsatt störst i it- och telekombranschen samt i andra kunskapsintensiva delar av tjänstesektorn.
Sällan har det funnits så många lediga jobb som nu. Men hur tar du dig vidare i arbetslivet? Hur gör du för att matcha de lediga jobben? Här är sju bra tips.
Sugen på något nytt? Just nu finns det tusentals lediga jobb som väntar på dig. Men vad är det för jobb som utannonseras? Vi har topplistan över hetaste tjänstemannajobben just nu.
Vi befinner oss mitt i en jobbrevolution där yrken förändas i snabb takt. Så det är dags att uppdatera sina skills. Men vem har råd att plugga med heltidsjobb, hus och hund? Därför har vi förhandlat fram ett nytt studiestöd för dig mitt i arbetslivet. Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt förklarar vad du får.
Corona har speedat upp digitaliseringen och automatiseringen, vilket innebär att jobb förändras och försvinner. Så det är hög tid att också snabba på kompetensutvecklingen. Annars står företag där utan duktigt folk.
Den svenska dataspelsbranschen är på många sätt en framgångssaga. Inte konstigt att det råder kompetensbrist, vilket man i hög grad löst genom arbetskraftsinvandring. Men det finns ett enklare sätt att locka talanger: schyssta villkor.
Bara två av tio anställda i dataspelsbranschen är kvinnor, samtidigt som hälften av spelarna är det. En förändring här skulle inte bara göra företagen mer kreativa – fler kvinnor skulle också köpa spelen, och talangpoolen skulle öka. Så här kan branschen locka till sig fler kvinnor.
In many ways, the Swedish computer game industry is a success story. The growth in the industry has been enormous. No wonder there is a shortage of competence, which has largely been solved through labour immigration. But there is an easier way to attract talent: decent terms and conditions.
Only two out of ten employees in the computer game industry are women, while half of the players are. A change would not only make companies more creative and profitable - more women would also buy the games. Here are some tips on how the computer game industry can attract more women.
World economic forum räknade ut att vi alla behöver cirka 100 dagar till att omskola oss och öva upp nya färdigheter före 2022. Kunskaper som gör att du är fortsatt attraktiv för arbetsgivare. Här är deras inne- och utelista för färdigheter.
Välutbildade människor tvingas säga upp sig från sina jobb för att ta ”enklare arbeten” – i en tid där arbetsgivare söker med ljus och lykta efter kompetens. Galet, tycker läkaren Kristina Glise, som menar att det handlar om ett systemfel.
Pandemin har gjort att företagen automatiserar likt aldrig förr, för att effektivisera. Vi har tio i topp-listan över vilka yrken som förändras mest just nu.
Coronapandemin har skyndat på automatiseringen och digitaliseringen. Jobb effektiviseras, många förändras, vissa försvinner. Så hur ser framtiden (som snart är här) ut? Vilka tjänstemannayrken i privat sektor är på uppgång och fall? Unionen har listan.
Från butikschef till automationsingenjör på mindre än ett år. Jo, det går. Andreas Stenberg gick en boot camp-utbildning och fick ett framtidsyrke. Nu önskar han att fler fick chans att ställa om.
Tekniken förändrar arbetsmarknaden, vilket innebär utmaningar men också möjligheter. Framförallt för människor som gillar att lära om och lära nytt. Men man måste få chans att göra det. Där behöver Sverige lyfta ett snäpp.
I rapporten förutspår Unionen hur olika tjänstemannayrken kommer påverkas av ny teknik och vilken kompetens som behövs på morgondagens arbetsmarknad. Unionen har tittat på tjänstemännens arbetsmarknad i Sverige inom it, handel, kunskapsintensiva tjänster och tillverkningsindustrin.
Det har varit mycket snack om LAS i relation till trygghetsöverenskommelsen, men betydligt mindre fokus på vad anställda får i det nya avtalet: Ett nytt studiestöd som ger vuxna en reell chans att kompetensutveckla sig. Ja, du hörde rätt! Här är vad avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv innebär, enkelt sammanfattat.