Nystart 2024: Gratiskurserna som höjer din kompetens!

Det har nog aldrig varit viktigare, men heller inte lättare, att regelbundet skaffa sig nya skills. Här kan du höja din kompetens – helt gratis!

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 01 dec. 2023

Kvinna sitter vid laptop, och höjer kompetensen med en gratis kurs.

Enligt en rapport från World Economic Forum kommer 44 procent (alltså nästan hälften!) av de kärnkompetenser och -färdigheter vi behöver för att göra våra jobb vara utbytta inom fem år. Som tur är är internet en skattkista fylld av intressanta utbildningsmöjligheter. Här är bra sajter, appar och kurser för dig som vill höja kompetensen 2024.

Snacka många språk

Vill du lära dig ett språk? Kanske har du kunder i andra länder. Då är appen Duolingo ett av de bästa alternativen. Till skillnad från många konkurrenter är även gratisversionen fullt fungerande.
50 languages erbjuder ett stort utbud av språk. Påminner om gamla tiders språkkurser, där du hör ord och fraser, ser dem på skärmen och ska upprepa.
Babbel är ett annat bra alternativ, men tyvärr är bara de grundläggande kurserna gratis.

Programmera

Tjejer kodar har en nybörjarkurs för dig som vill testa på kodning. Under fyra dagar (12 timmar) får du testa bygga webbsidor, en snabb inblick i kodspråken HTML, CSS, och hur du publicerar projekt.
KTH har också flera kurser som ges online på distans. Du kan exempelvis lära dig grunderna i Python.
Code Academy är kända för sina kurser i programmering. Har kurser i bland annat C++, CSS, Python och Java Script.
Hos Udemy får du betala en mindre summa (kanske chefen kan fixa det), men de har över 200 000 matnyttiga kurser – många med ett boot camp-upplägg, där du lär dig i hög hastighet.

AI och cybersäkerhet

KTH kan du även ta en grundkurs i AI, lära dig etisk hackning, och cybersäkerhetsanalys.
Även Code Academy har intressanta kurser, som introduktionskurs till generativ AI och ChatGPT.

Plugga vid topp-universitet

Har du tänkt att det är för sent för att plugga på Harvard eller MIT? Inte då. edX har öppna digitala kurser på universitetsnivå från över 250 institutioner, däribland Cambridge, Berkeley, Harvard, Sorbonne och Chalmers. Andra kurser kommer från företag som IBM, Google och Oracle. Och det bästa: De är for free, som vi säger på svenska!

Uppdatera din allmänbildning  

Ted har inspirerande föreläsningar av fantastiska experter inom bland annat motivation, karriär , ledarskap och att lära sig leva livet.
How Stuff Works är en fantastisk källa för dig som vill bygga på din allmänbildning. Här kan du lära dig alltifrån hur en orkan fungerar till varför vi inte kan komma ihåg något från när vi var bäbisar, vilka de tio äldsta länderna i världen är, och vad RGB-färg betyder.   

Sociala medier, AI, foto och design

På plattformen Coursera, som också har kurser från toppuniversitet och företag, finns bra kurser i bland annat ”Social media marketing”, strategier för sociala medier och hur du lanserar ett online-företag. Du kan lära dig ”Understanding Tiktok and it’s users”, ”Public speking" och mycket mer. 
På svenska Moderskeppet.se får du betala en summa per månad, men de har praktiska kurser i AI, video och redigering, design och layout – samt hur man kommer igång med Google drive.

Sugen på ytterligare kompetensutveckling ? Då hittar du fler tips här. 

Kurser och utbildning – här är dina rättigheter och möjligheter

Få koll på dina rättigheter om du vill gå en kurs eller utbildning på betald arbetstid och vilka möjligheter som finns om du vill ta ett större kompetenskliv?