Allt fler 40-plussare pluggar

Allt fler som är 40 år och äldre studerar. Troligen för att vi jobbar längre och behöver uppdatera våra kunskaper – eller för att man hinner med mer än en karriär under sitt arbetsliv.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 25 aug. 2023

Glad medelålders kvinna mot gul vägg.

Läsåret 2012/2013 fick 24 000 personer som passerat 40-strecket studiemedel av CSN. 2021/2022 var antalet uppe i över 51 000. Alltså dubbelt så många på knappt tio år.

– I och med att pensionsåldern höjts, så behöver fler uppdatera sina kunskaper under arbetslivet. Andra vill skola om sig helt, man hinner med ett yrke till, säger Sofia Lennerth, analytiker på CSN.

En annan anledning tror CSN är att man två gånger har höjt åldersgränsen för vilka som kan få studiemedel. Idag kan du få det till och med det år du fyller 60.

– Vi välkomnar alltså fler äldre studerande.  

Deltidsplugg vanligast

De flesta pluggar deltid, och det är väldigt vanligt att man till exempel läser gymnasiekurser på Komvux eller fristående kurser på universitet.

– Man kanske behöver komplettera med något ämne för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden, eller så vill man få ut sin examen.  

Det är betydligt fler kvinnor än män som studerar. 72 procent av 40-plussarna är kvinnor.

– Preliminära resultat från en studie vi publicerar senare i höst visar att kvinnorna ofta har sysselsättning när de börjar studera, medan männen oftare är arbetslösa. Så männen har en annan ingång i studierna, man behöver ett nytt jobb. Kvinnorna pluggar mer löpande livet ut.

Kvinnor är alltså bättre på det livslånga lärandet?

– Ja, det verkar så, säger Sofia Lennerth.

Antalet 40-plussare är egentligen ännu högre

Hon påminner om att det är ännu fler än siffrorna visar som faktiskt pluggar - alla ansöker ju inte om studiestöd.

– Generellt är det en lägre andel bland 40-plussarna som tar studiemedel och en ännu lägre andel som tar studielån. Man kanske får stöd av sin partner, och vill inte ta lån senare i livet.