Låt AI göra jobbet – 7 tips

AI är här för att stanna, så varför inte använda sig av den. Vi har listat sju tips på hur AI snabbt och enkelt kan assistera dig i jobbet.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 30 jan. 2024

Jobba med AI

AI kan hjälpa dig att göra jobbet lite snabbare och bättre. Så sätt den i arbete, låt den bli din assistent. En klar fördel med AI-assistenten är nämligen att den hittills framförallt är bra på repetitiva, lite halvtråkiga uppgifter. Du kan alltså frigöra tid för mer stimulerande saker.

Minns dock att all AI är i en lärandefas. Så för bästa resultat, var beredd att granska svaret du får, ställ följdfrågor, ge feedback och ge på så sätt AI:n möjlighet att försöka igen, förbättra och omarbeta.

Så kan AI assistera dig:

  1. Mini-sekreterare. Du kan använda en AI för att skapa en personlig assistent som schemalägger möten, hanterar påminnelser och ger dig information om din dagliga agenda.
  2. Automatisera svar på vanliga frågor. Får du regelbundet samma frågor från kunder och kollegor? Då kan du använda AI för att ta fram ett gäng bra svar på dessa, som du roterar mellan. 
  3. Formulera mejl och rapporter. Du kan använda en AI för att skriva smarta mejl, rapporter och andra dokument. Du kanske inte ska ta den föreslagna texten rakt av, men låt AI komma med ett förslag som du sedan tvättar. AI kan ge dig inspiration och fina formuleringar.
  4. Översättare. Kanske har du kontakter och kunder som du kommunicerar på engelska, franska eller tyska med. Då kan AI vara till stor hjälp. Bara senaste året har exempelvis ChatGPT blivit betydligt bättre på att översätta texter.
  5. Renskriva mötesanteckningar. Hur kul är det? Släng in dina mötesanteckningar i AI:n och be den att sammanfatta och organisera dem. Det spar tid och ger dig god översikt.
  6. Din personliga researcher. Istället för att du ska sitta och söka efter en massa information själv, kan du fråga en AI för att få snabba svar på specifika frågor, eller för att sammanfatta information från olika källor. Minns dock att AI ibland hallucinerar och hittar på saker, så dubbelkolla fakta innan du hänvisar till dem.
  7. Bollplank och idéspruta. Att brainstorma själv är inte helt lätt, och det är inte alltid kollegan har tid. Då kan du vända dig till AI:n och be den generera idéer för projekt, marknadsföring eller liknande.