Lyckas med din ansökan till omställningsstudiestödet!

Intresset för det nya omställningsstudiestödet är stort, men många som söker får avslag. Här är de fem vanligaste missarna – och expert-tipsen som gör att du kan lyckas lite bättre.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Kvinna som får en idé.

Publicerad 20 feb. 2023

Många svenskar vill boosta sin kompetens, det visar inte minst intresset för omställningsstudiestödet, som är till för att stärka din ställning på arbetsmarknaden. Enligt CSN trillar det in ett hundratal ansökningar om dagen. I mitten på januari hade det kommit in knappt 26 000 ansökningar.

– Vissa personer skickar in flera ansökningar, kanske har de inte bestämt exakt vilken utbildning de vill gå, eller så chansar de och kollar vilken de får godkänt på, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN:s rättsavdelning.

Fler avslag än godkända ansökningar

När vi talas vid har CSN lämnat beslut i nästan 4200 ärenden, 480 har fått godkänt.

– Att fördelningen ser ut så handlar inte främst om bedömningsfrågor, utan vi har sorterat bort ansökningar som vi direkt ser kommer att få avslag. Man kanske är för gammal för att få studiestödet.  

I den första omgången kan 5300 personer få studiestödet. Vad händer när potten är slut?

– När pengarna är slut så är de slut. Men du är välkommen att söka igen. Den 1 april 2023 öppnar vi för att ansöka till utbildningar som startar hösten 2023, säger Joacim Strömblad.

5 vanliga missar – och tips på hur du lyckas bättre


Här är de fem vanligaste missarna i ansökningar till omställningsstudiestödet just nu, och CSN-expertens tips på hur du lyckas få studiestödet. 

 1. Du anger inte omställningsorganisation . Många tar inte reda på vilken omställningsorganisation de tillhör. Det måste anges i ansökan.
  Tips: Finns det kollektivavtal på din arbetsplats så tillhör du en omställningsorganisation , fråga din fackliga representant eller HR om vilken. Unionen-medlemmar är vanligtvis kopplade till TRR. Har din arbetsplats inte kollektivavtal eller om du är egenföretagare, så tillhör du den offentliga omställningsorganisationen som finns hos Kammarkollegiet.
  Läs mer om omställningsorganisationerna.
 2. Du har inget tydligt varför. Tanken med det här studiestödet är att du ska stärka din ställning på arbetsmarknaden. För att CSN ska kunna bedöma detta behöver de veta exakt vad du tänker plugga och vad som är ditt mål med studierna. Vill du sätta ihop kurser själv, så är det okej, bara du preciserar vad som är poängen med just det här paketet av kurser.
  Tips: Prata med din omställningsorganisation , så hjälper de dig att hitta rätt i utbildningsdjungeln.  
 3. Du tar inte expert-hjälp. Visst kan du slänga in en ansökan på csn.se, och hoppas på det bästa. Men dina chanser att få godkänt ökar markant om du tar hjälp av din omställningsorganisation , exempelvis TRR. Det finns flera fördelar med det. Dels ger de rådgivning kring utbildningar, dels kan de skriva ett yttrande där de tydligt förklarar varför just den här utbildningen är lämplig för just dig. Det yttrandet väger tungt. Och sist men inte minst, så kan de ge dig ett kompletterande studiebidrag.   
  Tips: Prata med exempelvis TRR först, ansök sedan.
 4. Du är för ung eller gammal. Du kan inte få det här studiestödet innan året du fyller 27 eller efter det år du fyllt 62 år.
  Tips: Är du yngre än 27 år kan du söka andra typer av studiestöd.
 5. Du söker en längre utbildning. Det här är en stor anledning till avslagen just nu: Som utgångspunkt får man omställningsstudiestöd för utbildningar på högst 80 veckor. De enda som kan få för längre utbildningar är personer över 40 år. Varför är det så? Jo, det här studiestödet kan du få en gång i livet. Är du exempelvis 29 år nu och vill läsa till civilingenjör, så kan du få vanligt studiemedel. På så sätt har du kvar ditt omställningsstudiestöd om du senare i livet inser att du behöver stärka din kompetens eller byta inriktning.
  Tips: Läs mer om vad som gäller på CSN