AI-verktygen som förenklar jobb och studier

Du kan ha stor hjälp av AI-verktyg och appar i din kompetensutveckling. Vi har valt ut våra sju favoriter som gör plugget och jobbet lättare.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 10 jan. 2024

AI-verktyg som förenklar jobb och studier.

Få lugn och ro

Det kan vara svårt att koncentrera sig när så mycket ”händer” i den digitala världen. Cold turkey ger dig laserfokus genom att helt enkelt blocka appar och sajter med hjälp av en timer.

Organisera enkelt

Todoist är en underbart enkel app som hjälper dig att organisera dina uppgifter och fixa överskådliga att göra-listor. Den bistår dig också i att prioritera det viktigaste först.

Förklarar så du förstår

Behöver du får saker förklarade på ett enkelt sätt? Som Big bang, vad Freud menade med det medvetna och det förmedvetna, eller kvantmekanik. Då kan du fråga Explain like I’m five och få svar – med eller utan sarkasm. Ger svar på svenska, engelska och hel rad andra språk.

Supersnabba sammanfattningar

Study fetch. Den här AI:n kan sammanfatta föreläsningar och pdf:er på ett kick, ge dig flashcards med stödord som du kan träna på, och kan skapa en quiz baserad på materialet. Sägs korta studietiden med 20 procent. Den som testar får se!

Minns bättre med en mindmap

En tankekarta, eller mindmap, är till stor hjälp när du ska lära dig något nytt. Den är ett enkelt sätt att strukturera upp ämnen, visualisera tankar och kommunicera dem till andra. Översikten gör också att du lättare kommer ihåg informationen. Hos Mindmeister kan du göra snygga, digitala mindmaps själv eller tillsammans med andra.

Förbättra din engelska text

Har du inlämningar på engelska, så är tipset att kolla in Grammarly. Det är ett av de mest populära grammatikverktygen som hjälper dig att göra en text mer koncis, läsvänlig och grammatiskt korrekt. 
Ginger är ett annat bra hjälpmedel, som kan omformulera meningar med bibehållet innehåll. 

Få fokus

Den klassiska Pomodoro-metoden hjälper dig både i plugget och på jobbet. Du klarar av fler uppgifter med kvalitet, samtidigt som du blir mindre trött. Du ställer en timer på 25 minuter, för att fokusera på en vald uppgift, och tar då bort andra störningsmoment som pling från mejl, chattrådar och sociala medier. Därefter tar du en paus. Finns appar som hjälper dig, som Pomodoro timer – Pomofocus.

OBS! Vid de flesta skolor och universitet är det inte tillåtet att använda AI-verktyg vid examinationer. Men du kan ha god hjälp av dem när du studerar.