10 saker att släppa 2024

Vill du ta steg framåt? Komma längre i karriären? Okej, men innan du kan inleda nästa kapitel, behöver du släppa de mönster som håller dig tillbaka. Här är tio saker att släppa, för ett nytt lyckosamt år.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 01 dec. 2023

Kvinna står i vinterlandskap, glad, har släppt stress.

1. Tanken ”Jag är inte riktigt redo”

Riktigt redo blir man aldrig, och det perfekta tillfället kommer heller inte att komma. Det gäller att våga se möjligheter och snabbt greppa tag i dem när de flyger förbi.

2. Fast i det förflutna

Vi kan lära oss av saker som hänt, men att fastna i ältande och ”tänk om” håller dig bara tillbaka. Här är det bra att se skillnad på vad du kan göra något åt och inte. En bra guide även i jobbsammanhang är sinnesrobönen: ”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

3. Ursäkter och undanflykter

”Det handlar inte om korten du tilldelats, utan om hur du spelar din hand”, skrev Randy Pausch i ”Den sista föreläsningen” som kom för några år sedan.
Personer som mår bra i sin framgång vet ofta att de är ansvariga för sitt eget liv – oavsett utgångspunkt, svagheter och misstag de gjort. De vet att de i förlängningen inte kommer någonstans med att peka finger eller klä på sig offerkoftan. Istället fokuserar de på vad de kan göra för att förändra situationen. Så tipset är: Äg ditt liv, ingen annan kommer att göra det.

4. SOS-jakten

På engelska används uttrycket shiny object syndrome, SOS, vilket är tendensen att ständigt jaga nya trender, nya koncept och möjligheter utan att först utvärdera om de är bra för dig och din arbetsplats. Det kan vara att hoppa på nya strategier, eller känslan av att alla ”måste” ha en app eller podd. Men ofta slösar du värdefull tid på att jaga nya mål, istället för att fokusera på det som är viktigt på riktigt. Så minns att: Allt är inte guld som glimmar.

5. Viljan att vara perfekt

De som försöker göra allt perfekt, får inte särskilt många saker ur händerna. Så försök prioritera: När är det viktigt att du levererar till 100 procent? Och när behöver du inte göra det? Världen går nämligen inte under för att din presentation blev fyra sidor istället för tio.

6. Att undvika misstag

Det här hänger ihop med perfektionismen. Den hindrar lusten att testa idéer och modet att ibland göra misstag – samtidigt som det är grunden för lärande och utveckling. Så ett av de största misstagen du kan göra är att alltid ta det säkra före det osäkra.

7. Att bryta löften

Snabbaste sättet att tappa kredibilitet är att bryta löften. Ibland kan man visserligen inte hålla ett löfte, folk blir sjuka, budgetar dras in etcetera. Så snart du inser att detta håller på att hända, kontakta berörda parter.

8. Surande

Att gå runt och sura och hysa agg mot andra, även när de har gjort förkastliga saker, är inget annat än ett effektivt sätt att hindra dig själv. Ju snabbare du kan förlåta eller släppa saken (du måste inte gilla det som skett), desto snabbare kommer du vidare.

9. Att spela säkert

Alla steg framåt innehåller en viss risk. Punkt.

10. Negativa personer

Gnällspikar som sprider dålig stämning och stjäl tid finns överallt. De lockar gärna med dig ner i gropen, för själva att känna sig lite bättre. Undvik dem så långt det går. Försök också att inte fastna i tankar om hur irriterande de är. När ni måste samarbeta, avbryt klagosången och fråga ”Okej, så vad är planen? Hur löser vi det här?” Att klaga kan visserligen kännas skönt en stund, men ett lösningsorienterat synsätt tar dig framåt.

Här finns fler tips för dig som vill komma framåt i karriären.