Sugen på plugg? Bli behörig på 3 sätt

Sugen på att plugga vidare, men saknar behörighet? Då kan du självklart söka Komvux-kurser, men det finns faktiskt fler vägar att gå. Kolla in de tre alternativen, och välj det som passar dig.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 11 april 2023

Kvinna i jeansskjorta som står och funderar.
1. Komvux

Här är det mest välkända alternativet: Är man inte klar med sin grundskole- eller gymnasieutbildning så har vi i Sverige den fantastiska möjligheten att plugga på Komvux. Du som är bosatt i Sverige kan söka dessa kurser från att du är 20 år. På din hemkommuns sajt finns information om hur du söker kurser just där.

2. Folkhögskola

Ett annat alternativ för dig som saknar grundläggande behörighet är allmän kurs på folkhögskola. På Komvux kan du läsa upp betyg och komplettera med ämnen du saknar, som programmering. På allmän kurs kan du bara läsa kärnämnen, som svenska, matte, engelska etcetera. Fördelen är att du på folkhögskolan kan komplettera med ämnen som intresserar dig, som idrott, drama, natur och media. Du kan även studera på distans.

Ger inga betyg. Den allmänna kursen ger dig motsvarande grundläggande behörighet. Du får ett studieomdöme, men inget betyg. Du kan alltså inte läsa upp betyg och därmed höja ditt medelvärde genom att plugga på folkhögskolan.

Så hur söker du då till högskolan, om du inte får betyg? Jo, när du söker till högskola så finns det olika urvalsgrupper. Du som studerat vid en folkhögskola ingår i en egen, särskild urvalsgrupp. Läs mer på folkhogskola.nu

Kostar den allmänna kursen något? Själva utbildningen är avgiftsfri, men du får betala för saker som kurslitteratur, mat och boende (vid behov).

3.  Reell kompetens

All kunskap och kompetens tillskansar man sig inte i skolbänken. Därför kan du bli behörig till en utbildning trots att du saknar gymnasiebetyg eller andra formella meriter. Högskolor och universitet kan bedöma (eller validera) din så kallade reella kompetens, och se om du ändå kan anses vara behörig till en specifik utbildning.

Reell kompetens är alltså den kompetens du faktiskt besitter. Du kan ha skaffat dig den exempelvis på ett jobb, via internutbildningar, genom ideellt arbete, att ha vårdat anhörig eller gjort militärtjänstgöring.

Du gör både din anmälan till utbildningen du är intresserad av, och ansökan om bedömning av reell kompetens på antagning.se
 

Öka dina chanser ytterligare!

Om det är stor konkurrens för att komma in på den utbildning du är sugen på, så kan du skriva högskoleprovet. För att plugga på högskola och universitet krävs alltid grundläggande och ibland särskild behörighet, men ett bra resultat på högskoleprovet ökar dina chanser rejält. Provet ges två gånger per år. Läs mer på hogskoleprov.nu

Här finns fler tips och råd kring kompetensutveckling.