Så matchar du de lediga jobben

Sällan har det funnits så många lediga jobb som nu. Men hur tar du dig vidare i arbetslivet? Hur gör du för att matcha de lediga jobben? Här är sju bra tips.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Vill du fortsätta jobba på distans? Då är det dags att skriva avtal!

Publicerad 16 nov. 2021

Eftersom efterfrågan är hög på personer med rätt kompetens så har du som är sugen på ett nytt jobb ett guldläge.

– En av de viktigaste sakerna i jobbsökandet är att visa företag att du är kvalificerad för tjänsten, säger Jonas Mauritzson, rådgivare på TRR, som stöttar tjänstemän i privat sektor till nytt jobb.

Samtidigt sker det stora förändringar på arbetsmarknaden. Antalet arbetarjobb minskar över tid, medan de högkvalificerade tjänstemannajobben ökar i stadig takt. 

– Det har att göra med såväl den gröna omställningen som den tekniska utvecklingen där datorer och maskiner tar över allt fler rutinartade uppgifter. Inom loppet av några år kommer det att dyka upp jobb vi inte ens känner till i dagsläget, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

Så hur förbereder man sig för den typen av arbetsmarknad? Känns inte det osäkert?

– Att känna oro är inte särskilt konstruktivt, men se om ditt hus och fundera på hur du kan fortsätta hålla dig relevant, tipsar Jonas Mauritzson.

Hälften behöver nya skills till 2025

Ja, enligt World economic forums rapport ”Future of jobs report” kommer hela 50 procent av oss att behöva lära oss nya förmågor och färdigheter till 2025. Man räknar med att 85 miljoner jobb världen över kommer att ersättas av maskiner, men att ännu fler 97 miljoner kommer att skapas i gränslandet mellan människa, maskin och algoritm. Därför är det viktigt att se över sina kunskaper inom IT, och kanske komplettera med det som behövs. Men vi ser också att typiskt mänskliga förmågor, som kritiskt tänkande, problemlösning och självledarskap, blir allt viktigare.

– Med trygghetsöverenskommelsen, som väntas realiseras hösten 2022, kan du få betalt för upp till ett års heltidsstudier, säger Katarina Lundahl.

Här hittar du listan över de hetaste tjänstemannajobben just nu. 

Så matchar du de lediga jobben – 7 tips


Jonas Mauritzsons och Unionens steg för steg-guide tar dig vidare i karriären.

 1. Gör en själv-inventering
  Om du vill göra något nytt, men inte riktigt vet vad, är det bra att börja med att blicka inåt. Fundera på vad du gillar att göra, går igång på, och när du kommer till din rätt. Utgå ifrån din drivkraft och ditt mående. Lista sedan dina kunskaper och erfarenheter, så att du känner dig trygg med dem. Prata också med människor du jobbat med tidigare, för att sätta fingret på vad de tycker att du är duktig på. När du har gjort detta och vet vad du har med dig, är det lättare att i nästa steg gå ut och matcha dig mot olika typer av jobb.
 2. Scanna av annonser
  … och se vilka du faller för. Bry dig inte om titlar utan kolla istället på innehållet i rollen för att se vad som tilltalar dig. Ett exempel från verkligheten är personen som läste annonsen där det söktes en barnläkare. Att utbilda sig till läkare var inte aktuellt, men att få arbeta med barn och göra nytta för andra människor tilltalade. Nästa steg blev att leta efter sådana roller där personens befintliga kompetens kunde räcka långt.
 3. Översätt din kompetens
  Det kanske var länge sedan du pluggade. Det innebär inte att du inte har lärt dig något nytt de senaste tio åren. Översätt din kompetens så att rekryterare förstår den utifrån sina behov. Om du exempelvis är du sugen på att bli chef för ett varuhus utan att ha varit det tidigare, fundera då på vad en varuhuschef gör och behöver vara duktig på. Du kanske har varit chef, så check på den. Vad gör man på ett varuhus? Jo, säljer, och du har jobbat med sälj. Du behöver också kunna kommunicera med medarbetare och kunder, och du är har lång erfarenhet av att jobba med kommunikation. På det sättet kan du gå igenom din bakgrund och verktygslåda och leta upp relevanta kunskaper och erfarenheter som kan göra dig intressant för jobbet även om du saknar erfarenhet från den exakta rollen.
 4. Stärk din kompetens
  Så gott som alla tjänstemän behöver kunna interagera med datorer för att dra nytta av den nya tekniken. Så stärk din kompetens inom det området. Du måste inte kunna programmera, men skaffa dig kunskap i hur du använder digitala verktyg, som nya analysverktyg.  Universitet runt om i världen, som Harvard, Berkeley och Chalmers, erbjuder kurser via nätet. De kallas MOOC-kurser (massive open online courses) och är ofta gratis. Utbudet är stort, så tappa inte bort fokus: På vilket sätt ska utbildningen hjälpa mig mot ett nytt jobb?
 5. Utbildningar som leder dig raka vägen till jobb
  Grundidén med yrkesutbildningar är att fylla luckor som finns på arbetsmarknaden, och därför har man skräddarsytt utbildningar. YH-utbildningarna har ingen jobbgaranti, men enligt myndigheten för yrkeshögskolan får 80–90 procent av studenterna jobb direkt efter sin utbildning. Dessa är ofta kortare än vanliga högskoleutbildningar, vi pratar 1–2 år.
 6. Uppdatera ditt CV
  Det är viktigt att ha ett CV som beskriver vad du gjort tidigare, men att kronologiskt räkna upp tidigare anställningar är inte alltid det bästa. Har du exempelvis varit på samma arbetsplats i 20 år kan ett kompetensbaserat CV beskriva dig bättre. Snarare än att utgå ifrån jobbtitel och anställningstid redogör du för dina kunskaper och erfarenheter. Kliv bort från att beskriva din erfarenhet i siffror och sätt istället ord på vad du kan, vill bidra med och varför. Ge gärna exempel som belyser detta. Du kanske är ruskigt bra på att skriva, ge då exempel på det. Är tjänsten säljorienterad? Beskriv hur du fört strategiska diskussioner med kunder och vilka resultat du uppnått. Och så vidare. Tänk på att alltid anpassa innehållet så att det matchar det som efterfrågas för tjänsten du söker.
 7. Länka ihop dig med andra
  Är du van vid sociala medier så är Linkedin ett bra forum att synas på, inhämta kunskap och hitta nya kontakter. Känns det överväldigande? Börja med att ta kontakt med dem som kan det du vill kunna, eller jobbar där du vill jobba. Följ också företag du tycker är intressanta. Visa din kompetens genom att skriva inlägg i frågor som engagerar dig och reagera på andras inlägg. Ju aktivare du är, desto bättre förstår algoritmen vad du är intresserad av och kan matcha dig med intressanta tjänster.

Här hittar du listan över de hetaste tjänstemannajobben just nu.