Semesterlön
Under semestern har du rätt till ersättning från din arbetsgivare, så kallad semesterlön. För att få betald semester måste du ha tjänat in den.
Under semestern har du rätt till ersättning från din arbetsgivare, så kallad semesterlön. För att få betald semester måste du ha tjänat in den.
Förväxla inte semesterlön med semesterersättning :
Lite förenklat kan man säga att rätten till semesterlön innebär att när du tar ut semester, får du ut din ordinarie månadslön som vanligt och dessutom får du ett lönetillägg ( semestertillägg ) för det antalet semesterdagar som du tar ut under den aktuella månaden.
Det finns tre olika modeller för hur semesterlönen ska beräknas. Dels finns det reglerat i kollektivavtal , men om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats, ska någon av semesterlagens två beräkningsmodeller, sammalöneregeln och procentregeln, användas.
Modellerna skiljer sig något åt och det är viktigt att hålla reda på vilka delar av semesterlönen som beräknas på den aktuella månadslönen och vilka delar som beräknas på det som du tjänat in under intjänandeåret, det vill säga det föregående semesteråret.
Observera också att om du bara varit anställd under delar av intjänandeåret, kan det vara så att du inte fullt ut har tjänat in rätten till semesterlön .
Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats består semesterlönen av
Rörliga lönedelar i det här sammanhanget omfattar provision, tantiem , bonus , premielön, skift-, jour, beredskaps- och ob-ersättning , det vill säga ersättningar som varierar över tid.
Semestertillägget om 0,8 procent ska betalas ut i samband med semestern. Det sker vanligtvis månaden efter att du tagit ut din semester.
Semestertillägget på rörliga lönedelar (0,5 procent) ska senast betalas ut i slutet av semesteråret (vanligtvis senast 31 mars).
Om du arbetar på ett företag utan kollektivavtal används vanligtvis sammalöneregeln för beräkning av semesterlön .
Sammalöneregeln bygger på samma princip som finns i kollektivavtalen, det vill säga semesterlönen består av:
Till det kommer även semesterlön på rörliga lönedelar . Den delen av semesterlönen beräknas som 12 procent av den sammanlagda summan av alla rörliga lönedelar som betalats ut under semesteråret.
Rörliga lönedelar i det här sammanhanget omfattar provision, tantiem , bonus , premielön, skift-, jour, beredskap- och ob-ersättning , det vill säga ersättningar som varierar över tid.
Semestertillägget om 0,43 procent ska betalas ut i samband med semestern. Det sker vanligtvis månaden efter att du tagit ut din semester.
Semestertillägget på rörliga lönedelar (12 procent) ska betalas ut senast en månad efter semesterårets slut (vanligtvis senast den 30 april).
Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats kan det ibland vara aktuellt att tillämpa procentregel för beräkning av semesterlön . Det sker om du till exempel har en hög andel rörliga lönedelar (mer än 10 procent av den sammanlagda lönen), eller om du har ändrat sysselsättningsgrad mellan intjänandeåret och semestertillfället eller haft varierande sysselsättningsgrad under intjänandeåret.
Om arbetsgivaren använder semesterlagens procentregel, består semesterlönen av
Om du har rätt till fler semesterdagar än de lagstadgade, ska procenttalet (12 procent) ökas med 0,48 procent per extra semesterdag.
I löneunderlaget när man använder procentregeln ingår
Semesterlön och utbetald kostnadsersättning räknas inte in i underlaget.
Speciell uppräkning sker för semesterlönegrundande frånvaro.
Semesterlönen ska betalas ut i samband med semestern. Det sker vanligtvis månaden efter att du tagit ut din semester.
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen.
När du kontaktar Unionen för rådgivning eller svar på frågor om ditt medlemskap behöver du identifiera dig. Följ instruktionerna du får i telefon.
För närvarande är det många medlemmar som behöver komma i kontakt och vi har därför längre kötider än vanligt. Vi gör allt kan för att du ska få svar så snabbt som möjligt.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.