Föräldralön
Föräldralön är utfyllnad av lönen som arbetsgivaren betalar utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan till föräldralediga .
Beroende på vilken anställningstid du har innan föräldraledigheten, kan du få upp till 6 månader. Kraven på anställningstid varierar mellan de olika kollektivavtalen. Titta därför vilka regler som gäller i ditt avtal.
Upp till en månadslön motsvarande 10 /12
För den som tjänar upp till motsvarande 10 /12 per månad, är föräldralönen genom 10 procent av lönen och föräldrapenningen från Försäkringskassan cirka 80 procent av lönen. Totalt blir det cirka 90 procent under de första månadernas föräldraledighet. Den som till exempel har 25 000 kronor i månadslön får 2 500 kronor per månad i av arbetsgivaren.
Högre månadslön än motsvarande 10 /12
Försäkringskassan betalar bara ut föräldrapenning på upp till motsvarande en årslön på 10 . Dessutom fyller kollektivavtalen ut med . Det innebär att arbetsgivaren betalar 90 procent av de lönedelar som ligger över 10 prisbasbelopp/12 per månad och 10 procent av lönen upp till lönegränsen, under den tid som man har rätt till föräldralön. Totalt blir din ersättning från Försäkringskassan och arbetsgivaren under din föräldraledighet cirka 90 % av din månadslön, om du tar ut full ersättning från Försäkringskassan.
Restidsersättning
Med avtal till exempel 104 kronor per timme. Utan avtal 0 kronor per timme
Restid är den tid som går åt för att resa under en beordrad tjänsteresa, oavsett om man kör egen bil eller reser med tåg, buss, båt eller flyg. Restidsersättning betalas för den tid du reser utanför ordinarie arbetstid.
Tjänsteresor som görs under ordinarie arbetstid får man ingen extra för, utan då har man sin vanliga lön. Om arbetsgivaren har bekostat sovplats på tåg eller båt under resan räknas inte heller natten klockan 22.00 – 08.00 som restid.
I de flesta avtal är restidsersättningen per timme månadslönen dividerad med 240. Den som exempelvis tjänar 25 000 kronor per månad får 104 kronor per timme i .
Ersättning för beredskapstjänst
Med avtal till exempel 18 kronor per timme. Utan avtal 0 kronor per timme
Med beredskapstjänst menas att tjänstemannen står till arbetsgivarens förfogande, vanligtvis i hemmet, genom att vara anträffbar och inställa sig för att utföra arbete vid arbetsplatsen eller annan plats om det uppstår behov.
Ersättningen för beredskapstjänst varierar mellan olika avtal och beroende på hur snabbt man ska kunna inställa sig på arbetsplatsen eller börja arbeta från annan plats. Med en månadslön på till exempel 25 000 kronor kan ersättningen vara alltifrån 18 kronor till 71 kronor per beredskapstimme.
Om man blir beordrad att arbeta när man har beredskap ska betalas ut för arbetade timmar. Arbetsgivaren ska även bekosta eventuella resekostnader. Vanligen betalas ut för minst tre timmar eller för den längre tid som övertidsarbetet pågår.
Ersättning för jourtid
Med avtal till exempel 42 kronor per timme. Utan avtal 0 kronor per timme
Med jourtid i våra menas tid då tjänstemannen ska vara på arbetsplatsen för att utföra arbete om det uppstår behov.
I de flesta är grundersättningen per timme månadslönen dividerad med 600. Med exempelvis 25 000 kronor i månadslön blir det 42 kronor per jourtimme. Ersättningen är högre på helger.
Jourtid får tas ut med högst 50 timmar per månad.
Ersättning för obekväm eller förskjuten arbetstid
Med avtal till exempel 42 kronor per timme. Utan avtal 0 kronor per timme
Med förskjuten arbetstid i våra menas ordinarie arbetstid som är schemalagd på kvällar, nätter eller helger.
Vardagkvällar klockan 18.00 - 24.00
I de flesta avtalen är ersättningen månadslön dividerad med 600 under vardagkvällar klockan 18.00 – 24.00. Med en månadslön på till exempel 25 000 kronor blir det ett tillägg på 42 kronor per timme utöver vanlig månadslön.
Lördagar och söndagar
På lördagar och söndagar blir tillägget 83 kronor och på storhelger 167 kronor per timme vid en månadslön på 25 000 kronor. Se ditt eget avtal för detaljer. Ersättning för förskjuten (obekväm) arbetstid och övertidsersättning kan inte ges samtidigt.
Övertidsersättning
Med avtal till exempel 266 kronor per timme. Utan avtal 0 kronor per timme
Övertidsarbete är arbete utöver ordinarie arbetstid som är beordrat av arbetsgivaren eller godkänt i efterhand. Övertidsarbete kompenseras med antingen pengar eller kompensationsledighet. Om man har 8 timmars arbetsdag i sitt schema och chefen säger att man ska arbeta två timmar till för att det är mycket att göra, så har man rätt till särskild ersättning utöver sin vanliga månadslön för dessa två timmar.
Fram till klockan 20.00
I de flesta avtal är övertidsersättningen månadslön delat i 94 för varje timme fram till klockan 20.00 på vardagskvällar. Med en månadslön på 25 000 kronor blir övertidsersättningen 266 kronor per timme. Om både arbetsgivaren och den anställde vill, så kan övertidsersättningen istället tas ut i form av kompledighet med 1 ½ timme för varje timme.
Efter klockan 20.00
I de flesta avtal är övertidsersättningen månadslön delat i 72 för varje timme efter klockan 20.00 på kvällen och på helger. Med en månadslön på 25 000 kronor blir övertidsersättningen 347 kronor per timme. Om både arbetsgivaren och den anställde vill, så kan övertidsersättningen istället tas ut som kompledighet med 2 timmar för varje timme.
Utan
Om det inte finns på din arbetsplats - se till att övertidsersättningen skrivs in i ditt .
Arbetstider
Den ordinarie arbetstiden får inte överstiga 40 timmar i genomsnitt per helgfri vecka under en fyraveckorsperiod. Det skiljer dock mellan avtalen, så det förekommer även längre beräkningsperioder. Den sammanlagda arbetstiden inklusive övertid får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader.
Semesterdagar och semestertillägg
ger rätt till 25 semesterdagar per år. Chefer och andra som har frihet när det gäller arbetstider kan komma överens om att avstå från övertidsersättning och istället få högre lön och/eller tre eller fem extra semesterdagar. Sådana överenskommelser kan sägas upp, om man vill omförhandla ersättningen eller om man vill återgå till övertidsersättning per timme.
Semestertillägg är i de flesta avtal 0,8 procent av månadslönen för varje semesterdag. Med en månadslön på 25 000 kronor och 25 intjänade semesterdagar blir det 25 000 kronor x 0,8 procent = 200 kronor x 25 dagar = 5 000 kronor i utöver den vanliga månadslönen.
Semestertillägget på rörlig lön, till exempel provision, är 0,5 procent av summan av den rörliga lönedel som har utbetalats under intjänandeåret per semesterdag. Om du under intjänandeåret exempelvis fått sammanlagt 40 000 kronor i provision, och ersättning för obekväm arbetstid, så blir det 40 000 kronor x 0,5 procent = 200 kronor x 25 dagar = 5 000 kronor i för rörlig lön.
Uppsägningstider
Uppsägningstiden kan variera beroende på om du säger upp dig själv eller om arbetsgivaren gör det. Din anställningstid kan också påverka längden på uppsägningstiden. Uppsägningstider kan vara längre i än i . Vid på grund av förlängs i de flesta avtal arbetsgivarens med sex månader för den som fyllt 55 år och har en sammanhängande anställningstid på minst tio år, så att uppsägningstiden då blir ett helt år. Utan kollektivavtal är den egna uppsägningstiden en månad om du inte kommit överens om annat i ditt .
Anställningsformer
Huvudregeln är tillsvidareanställning och kollektivavtalet reglerar i vilka situationer tidsbegränsade anställningar är tillåtna. Utan kan arbetsgivaren utan motivering använda särskild , men efter tolv månaders sammanlagd under fem år övergår anställningen till en . Mer om anställningsformer