Krigsplacering och allmän tjänsteplikt – vid krig eller höjd beredskap

I händelse av krig eller höjd beredskap aktiveras olika beredskapslagar och med det kommer nya skyldigheter och anpassningar av vardagen och arbetslivet. Som anställd kan du ha allmän tjänsteplikt eller bli krigsplacerad.

Regeringen kan besluta om höjd beredskap

Vid krig eller fara för krig kan regeringen besluta om höjd beredskap. Det meddelas via radio och tv. Vid högsta beredskap hörs ett beredskapslarm utomhus. Om du är krigsplacerad ska du infinna dig på din krigsplaceringsplats vid beredskapslarm.

Finns två nivåer av höjd beredskap

  1. Skärpt beredskap: Vid krigsfara eller krig utanför Sveriges gränser. Samhället börjar anpassa sig för totalförsvaret, men ordinarie verksamhet fortsätter så mycket som möjligt.
  2. Högsta beredskap: Vid krig eller krigsfara. All samhällsverksamhet stödjer totalförsvaret och allmän tjänsteplikt införs.

Totalförsvarsplikt för dig mellan 16 och 70 år

Alla svenska medborgare och personer bosatta i Sverige mellan 16 och 70 år omfattas av totalförsvarsplikten. Det innebär att du kan bli skyldig att tjänstgöra som värnpliktig, civilpliktig eller genom allmän tjänsteplikt. Om du har avslutat grundutbildning för civilplikt eller värnplikt och återaktiveras beslutar Plikt- och prövningsverket om din krigsplacering.

Finns tre typer av totalförsvarsplikt

  • Värnplikt inom det militära försvaret
    Du som är värnpliktig försvarar Sverige militärt. Du genomför en grundutbildning med värnplikt hos Försvarsmakten. Efter grundutbildningen blir du krigsplacerad och ska komma till ditt förband om regeringen beslutar om höjd beredskap eller mobilisering.
  • Civilplikt inom till exempel räddningstjänst, barnomsorg och sjukvård
    Civilplikt är den civila motsvarigheten till värnplikt och säkerställer att viktiga samhällsfunktioner fungerar vid höjd beredskap eller krig. Personer med relevant kompetens kan krigsplaceras av Plikt- och prövningsverket. Regeringen kan aktivera civilplikten vid behov, som exempelvis för sjukvård, barnomsorg eller elförsörjning.
  • Allmän tjänsteplikt inom verksamheter som måste fungera även vid krigsfara eller krig

    Vid höjd beredskap kan regeringen bestämma att allmän tjänsteplikt gäller för din arbetsplats. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar vilka arbetstagare som omfattas så länge du inte jobbar på en statlig myndighet. Du fullgör denna plikt genom att kvarstå i din nuvarande anställning. Om du inte är krigsplacerad ska du fortsätta arbeta som vanligt, men kan bli anvisad arbete på annan plats. Är du arbetslös kan du bli anvisad enklare arbeten av Arbetsförmedlingen.

Vissa verksamheter ska ha beredskapsplaner

Myndigheter, kommuner och regioner ska upprätta beredskapsplaner, en så kallad krigsorganisation, för hur verksamheten ska fungera vid höjd beredskap. Detta gäller även offentligt ägda företag och företag som genom upphandling och auktorisationssystem är viktiga för samhället eller totalförsvaret.

Krigsplacerad – att tjänstgöra vid höjd beredskap

Krigsplacering innebär att du är förberedd för att tjänstgöra under höjd beredskap och allmän tjänsteplikt.

Du vet alltid om du är krigsplacerad genom att du fått information om detta i förhand. Är du krigsplacerad med ditt anställningsavtal som grund så är det främst en planeringsåtgärd som gör anspråk på dig i händelse av krig eller höjd beredskap. Det är först vid ett beslut om allmän tjänsteplikt som din tjänstgöringsskyldighet träder i kraft.

Viktig information om krigsplacering

  • Ingen skyldighet förrän höjd beredskap råder.
  • Förhandsbesked om arbetsuppgifter och arbetsplats.
  • En krigsplacering per person.
  • Arbetsgivaren kan krigsplacera dig utan ditt medgivande, men måste informera dig skriftligen.
  • Plikt- och prövningsverket kontrollerar att du inte redan är krigsplacerad.
  • Krigsplaceringen gäller så länge du har din anställning eller tills beslutet ändras.

Det här gäller vid höjd beredskap och allmän tjänsteplikt

  • Du ska infinna dig på din krigsplaceringsplats.
  • Du är skyldig att tjänstgöra.
  • Du kan inte säga upp dig från din tjänst.

Ditt anställningsskydd vid totalförsvarsplikt

Meddela din arbetsgivare så snart som möjligt

Har du kallats in att fullgöra din totalförsvarsplikt bör du så snart som möjligt meddela din arbetsgivare om när du kommer att påbörja din tjänstgöring och hur länge det beräknas ta. Du har dock ingen skyldighet att ge förhandsbesked om krigsplacering när denna sker eller att du är krigsplacerad vid anställning.

Kan inte sägas upp på grund av att du fullföljer totalförsvarsplikten

Du kan inte sägas upp från ditt arbete om du måste vara frånvarande på grund av att du fullgör din totalförsvarsplikt.

Men du är skyldig att på arbetsgivarens förfrågan meddela din avsikt att återgå i arbete innan din tjänstgöring påbörjas. Du bör i god tid meddela din arbetsgivare när du kan återinträda i tjänst. Om du har tjänstgjort enligt din totalförsvarsplikt i mer än tre månader måste du meddela din arbetsgivare minst två veckor innan du kan återinträda i din tjänst hos arbetsgivaren.

Har du blivit uppsagd på grund av att du fullgör din totalförsvarsplikt så är uppsägningen ogiltig. Sakliga skäl för uppsägningar

Din arbetsgivare får inte hindra eller bestraffa dig

En arbetsgivare som försöker hindra dig från eller bestraffa dig för att du fullgör din totalförsvarsplikt kan bli skyldig att betala ut lön, anställningsförmåner och ersättning för skada som uppstått.

Detta gäller även för dig om du tjänstgör åt det allmänna genom skyldigheter som uppstått på grund av andra lagar och du som tjänstgör som reservofficer eller vid en krigsorganisation inom totalförsvaret på grund av frivilligt åtagande. Även du som tjänstgör inom Försvarsmakten i en internationell militär insats, under utbildning som rekryt eller för att tillgodose särskilda personalbehov för beredskapsändamål omfattats.

Så här står det i lagen

Kapitel 9 i lagen om totalförsvarsplikt

Lagen om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m.

Ersättning vid tjänstgöring inom totalförsvaret

Du som har genomgått civil- eller värnpliktig grundutbildning eller som är hemvärnssoldat kan få dagpenning när du tjänstgör inom totalförsvaret. Den betalas också ut om du gör repetitionsutbildning inom totalförsvaret. 

Ersättningen är 90 procent av din inkomst, men som högst 1 450 kronor per dag, och som lägst 130 kronor per dag. Ersättningen betalas ut automatiskt av Försäkringskassan efter att Plikt- och prövningsverket meddelat dem om din tjänstgöring. Du behöver dock senast dagen du påbörjar din tjänstgöring meddela Försäkringskassan din aktuella inkomst och utbetalningskonto. 

Arbetsrättslig beredskapslag ses över

Den arbetsrättsliga beredskapslagen ses nu över och ett förslag på ny lagstiftning lämnades till regeringen i slutet av 2023. 

Aktuella lagar och föreskrifter

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har mer information

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har mer information om krisberedskap och civilt försvar samt om att planera krigsorganisation och vanliga frågor och svar om det. 
MSB:s information om krisberedskap och civilt försvar
MSB:s information om att planera krigsorganisation
MSB:s frågor och svar om krigsorganisation

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg