Uthyrningslagen – kan påverka dig som hyrs ut från bemanningsföretag

Du som är anställd av ett bemanningsföretag och har hyrts ut till samma företag under en viss tid kan ha rätt till erbjudande om en anställning hos företaget eller rätt till ersättning.

Uthyrningslagen reglerar villkoren för bemanningsanställda

Om du är bemanningsanställd och omfattas av uthyrningslagen har du, så länge uppdraget hos kundföretaget varar, rätt till minst de grundläggande arbets- och anställningsvillkor som skulle ha gällt om du anställts direkt av kundföretaget för att utföra samma arbetsuppgifter.

Reglerna i uthyrningslagen kan bara ersättas om du omfattas av kollektivavtal för din bransch och det där finns andra villkor som reglerar vad som gäller kring detta.

Vem omfattas av uthyrningslagen?

Du omfattas av uthyrningslagen om du är anställd av ett bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning. Lagen kan vara tillämplig även om arbetsgivarens verksamhet inte benämns som bemanningsverksamhet och även om du som uthyrd arbetstagare inte benämns som uthyrd eller bemanningsanställd utan exempelvis som konsult, expert eller annat. Det viktigaste är om arbetet utförs under kundföretagets ledning och kontroll.

Om du inte utför arbete under kundföretagets ledning och kontroll så omfattas du inte av uthyrningslagen.

En bedömning behöver göras i varje enskilt fall. I vissa fall är det lätt att konstatera om en anställd omfattas av lagen eller inte, men i många fall krävs en bedömning i det enskilda fallet.

Medlem? Kontakta oss om du är osäker

Om uthyrningslagen är tillämplig i just din situation måste bedömas utifrån omständigheterna som gäller för just dig. Om du är medlem i Unionen kan du kontakta rådgivningen för stöd utifrån din situation.

Du kan ha rätt till anställning eller ersättning efter viss tid

Den 1 oktober 2022 trädde nya regler i uthyrningslagen i kraft som en del av den så kallade trygghetsöverenskommelsen. De nya reglerna förbättrar möjligheten för dig som är inhyrd arbetstagare att få  tillsvidareanställning  hos kundföretaget. De innebär att du som omfattas av uthyrningslagen och som hyrts in från ett bemanningsföretag ska erbjudas anställning i kundföretaget, alternativt få motsvarande två månadslöner i kompensation från företaget som hyrt in dig, om du har hyrts in på samma driftsenhet på kundföretaget mer än 24 månader under en period av 36 månader. Med hänsyn till kvalifikationstiden kan de nya reglerna börja gälla som tidigast den 1 oktober 2024.

Om detta gäller dig ska du därmed antingen få ett erbjudande om en anställning eller så får du en ersättning motsvarande två månadslöner. Det är upp till kundföretaget att bestämma hur de vill göra. Om du tackar nej till en anställning alternativt tar emot ersättning motsvarande två månadslöner så fortsätter uppdraget hos kundföretaget därefter som vanligt.

Konsulter kan omfattas av uthyrningslagen

Unionen har uppmärksammat att det förekommer att organisationer på arbetsgivarsidan ger tips och råd till sina medlemsföretag när det gäller uthyrningslagens tillämpningsområde och skyldigheterna som följer av lagen. En del av arbetsgivarorganisationerna ger tips och råd av sådant slag att det ligger nära till hands att uppfatta rådgivningen som att den tar sikte på att kringgå regelverket, exempelvis genom att beskriva avtalsrelationen mellan kundföretag och arbetsgivare på visst sätt.

Utöver det så förekommer det också felaktiga uppgifter om att specialister, konsulter eller liknande befattningar inte kan omfattas av uthyrningslagens regler. Även de kan omfattas av uthyrningslagens regelverk på samma sätt som andra arbetstagarkategorier.

Det som är avgörande för om du som arbetstagare omfattas av uthyrningslagens regler eller inte är hur arbetet i praktiken utförs. Det är inte avgörande hur en relation mellan arbetsgivare och ett kundföretag är beskriven i till exempel ett avtal.

Som medlem bör du kontakta Unionen snarast om du behöver hjälp

För att det ska vara möjligt att nå framgång i en eventuell tvist mot ett kundföretag gäller som utgångspunkt att vissa tidsfrister måste hållas för att möjligheten att få en prövning inte ska gå förlorad.

När det gäller de nya reglerna i uthyrningslagen gäller att ärendet måste tas till domstol (talan ska väckas) inom fyra månader efter det att kundföretaget senast skulle ha lämnat erbjudande om tillsvidareanställning eller betalt ersättning. I praktiken innebär det att den som vill göra gällande att ett kundföretag inte har följt uthyrningslagen har fem månader på sig att ta ärendet till domstol från det att kvalifikationstiden på 24månader har uppnåtts.

Eftersom tiden är så pass knapp är det viktigt att du som medlem och som vill ha hjälp kontaktar Unionen snarast efter det att erbjudande om tillsvidareanställning skulle ha lämnats eller ersättning skulle ha betalts.

Personaliserat innehåll

Fördjupning för dig som är förtroendevald

Du behöver logga in för att se detta innehåll

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg