Så här sker förhandling vid uppsägningar
Vid en förhandling ska du som anställd alltid finnas tillgänglig. Du behöver inte närvara vid själva förhandlingen mellan arbetsgivare och förtroendevald.
Vid en förhandling ska du som anställd alltid finnas tillgänglig. Du behöver inte närvara vid själva förhandlingen mellan arbetsgivare och förtroendevald.
Det kan vara bra att delta under ”utredningsfasen”. Vanligtvis finns medlemmen till ombudets (förhandlarens) förfogande i någon lokal i närheten av förhandlingsrummet.
Om du inte är nöjd med förhandlingen, ska du fråga ditt ombud vilka alternativ du har att välja mellan och vilka konsekvenser de kan medföra. Det är du som enskild medlem, som får ta ställning till ett förslag till överenskommelse med arbetsgivaren.
När företaget har kollektivavtal har du också rätt att bli företrädd av Unionen i en central förhandling . Om ni inte lyckas komma överens och förhandlingen har avslutats, överlämnas ärendet till Unionens jurister. De fattar beslut om Unionen kan företräda dig i domstol eller, i undantagsfall, lämna rådgivning om hur du kan driva frågan vidare själv.
Om arbetsgivaren inte kontaktar Unionen för en förhandling, ska du själv ta kontakt med Unionen för en bedömning. Vanligtvis begär då Unionen förhandling. Om du vill, kan en rådgivning om förslag till lösning på situationen vara ett alternativ till förhandling.
Facklig rådgivning:
På grund av rådande läge med anledning av Coronaviruset har facklig rådgivning just nu ändrade öppettider. Våra öppettider är måndag – fredag 09.00-16.00
Avvikande öppettid 21 januari 09.00-11.30 och 14.00-16.00
Du som medlem ska känna dig trygg med att kontakta Unionen. Vi använder därför Mobilt BankID för elektronisk identifiering på telefon.