Därför ska du vara med i a-kassan också

Att säkra ekonomin vid arbetslöshet är en viktig grundtrygghet i arbetslivet. Därför är viktigt att vara med i både a-kassan och i fackförbundet Unionen. För trygghet både mellan och på jobb.

Precis som du försäkrar bostaden, barnen och bilen är det viktigt att ha en trygghet när det gäller inkomsten, om du skulle bli uppsagd och av med jobbet och därmed lönen under en period. 

Har du en lön bör du därför vara med i a-kassan , den grundläggande arbetslöshetsförsäkringen. Unionen och Unionens a-kassa är olika organisationer med olika medlemskap och som medlem i fackförbundet Unionen är det viktigaste ATT du också är med i en a-kassa, inte vilken. 

Det här är skillnaden på facket och a-kassan

Så fungerar a-kassan

För att få ersättning från a-kassan om du blir arbetslös krävs dels att du är medlem i en a-kassa, och dels att du uppfyller vissa arbetsvillkor och grundvillkor. Du måste även ha varit medlem i a-kassan en viss tid innan du har rätt till ersättning. 

Unionens a-kassa

Unionen för all annan trygghet på jobbet

A-kassan är en viktig grund för ekonomisk trygghet vid arbetslöshet, men det är också den enda trygghet du får med a-kassemedlemskapet. För alla andra frågor, problem och utmaningar i arbetslivet där du kan behöva råd och stöd och extra trygghet, är det i fackförbundet Unionen som vi kan påverka och förbättra tillsammans. Till exempel när det gäller löneförhandlingar, kompetensutveckling , jämställdhet eller omorganisationer. Vid uppsägningar måste arbetsgivaren förhandla med Unionen och som medlem kan det innebära du får en bättre deal eller till med kan behålla jobbet istället för att bli uppsagd.

Unionens medlemskap

Unionens inkomstförsäkring kompletterar över taket i a-kassan

Dessutom är det bra att komma ihåg att det finns ett ersättningstak i a-kassan . Du kan få upp till 80% av din tidigare inkomst på löner upp till 33 000 kr/månad före skatt, och efter 100 dagar sänks taket till 27 500 kr.   

Om eller när du tjänar över taket i a-kassan har du ännu ett skäl att vara med i fackförbundet Unionen. I medlemskapet ingår nämligen utan extra kostnad en inkomstförsäkring som kompletterar a-kassan och gör att du totalt kan få 70-80% av tidigare inkomst (skatteeffekter påverkar) på löner ända upp till 60 000 kr/månad. Du kan få extra ersättning från inkomstförsäkring i upp till 150 dagar, cirka 7 månader. Ersättning betalas ut först efter 12 månaders medlemskap i både Unionen och a-kassan .

För dag 101 – 150 med ersättning från a-kassan kan det vara möjligt att få kompletterande ersättning från inkomstförsäkringen för löner högre än 27 500 kr.

Unionens inkomstförsäkring och beräkna hur mycket inkomstförsäkringen kan ge dig.

Kom ihåg att meddela Unionen att du är medlem i en a-kassa för att omfattas av inkomstförsäkringen. Meddela a-kassa

Det här får du från a-kassan och från Unionen

  Från a-kassan Från Unionen
Ersättning vid arbetslöshet X  

Kompletterande inkomstförsäkring
för löner över a-kassetaket 33 000 kr/mån

  X
Fri juridisk rådgivning   X
Förhandlingshjälp av klubben eller regionen   X
Personlig coachning inför lönesamtalet   X
CV-granskning och karriärplanering   X
Kostnadsfria seminarier och föreläsningar   X
Inflytande på jobbet   X

Allt om Unionens inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap i Unionen. Inkomstförsäkringen - som kompletterar din a-kassa på inkomster högre än taket i a-kassan - gör att du kan försäkra inkomst upp till 60 000 kr i månaden. Tryggt och mycket värdefullt om du skulle bli av med jobbet.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg