Uppsägningstid vid tidsbegränsad anställning
Huvudregeln i en tidsbegränsad anställning är att den inte behöver sägas upp utan avslutas vid slutdatumet. Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan det finnas särskilda regler.
Huvudregeln i en tidsbegränsad anställning är att den inte behöver sägas upp utan avslutas vid slutdatumet. Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan det finnas särskilda regler.
I kollektivavtal finns det ibland regler om uppsägningsbara tidsbegränsade anställningar som ersätter eller kompletterar lagens regler.
En vanligt förekommande reglering är att arbetsgivaren under anställningens första sex månader kan säga upp arbetstagaren utan sakliga skäl genom en skriftlig underrättelse och då oftast med en månads uppsägningstid . Om arbetstagaren säger upp sig gäller då vanligen också en månads uppsägningstid , men det gäller under hela anställningstiden och är inte begränsat till anställningens första sex månader.
Uppsägningstiderna kan variera beroende på vilket kollektivavtal du omfattas av, så kontrollera alltid uppsägningstiden enligt ditt kollektivavtal innan du säger upp dig själv. Du kan också ha kommit överens om en annan uppsägningstid i ditt anställningsavtal .
Om det saknas kollektivavtal är det reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS) som gäller. Om du har en tidsbegränsad anställning är utgångspunkten att den inte är uppsägningsbar. Det innebär att både du och arbetsgivaren har förbundit er att anställningen gäller för en viss begränsad tid. Anställningen har ett startdatum och ett slutdatum. Men det förekommer att det finns blandformer, varav man kan se två typfall.
I båda fallen kan alltså dessa anställningar upphöra innan ”sistadatum”, men i det första fallet på grund av att den är uppsägningsbar och i det andra fallet på grund av att förutsättningarna för visstidsanställningen upphör (den man vikarierar för kommer tillbaka).
Om anställningen är uppsägningsbar från arbetsgivarens och din sida, så har du rätt att avsluta den med minst en månads uppsägningstid . Du kan också ha kommit överens om annan uppsägningstid i ditt anställningsavtal .
Helgfri vardag 09.00-17.00
Måndag den 7 oktober och tisdag den 8 oktober stänger Unionens medlemsservice kl. 16.00.
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.