Vi är i en extraordinär situation men regler i våra lagar och gäller. En arbetsgivare som planerar att skära ner i sin verksamhet måste följa vissa regler. Besluten ska tas i en viss ordning och berörda fackliga organisationer ska vara med i processen.
Även om du har blivit varslad om betyder det inte att du säkert kommer att sägas upp. Själva uppsägningen kan komma i ett senare skede efter förhandlingar, eller inte bli av alls. Läs mer om processen från varsel till uppsägning.
Din arbetsgivare har ingen skyldighet att varsla dig och dina kollegor eller er fackliga organisation innan uppsägningar på grund av (men måste varsla till Arbetsförmedlingen om det är fler än fem personer som kan komma att sägas upp på grund av arbetsbrist). Däremot gäller de vanliga reglerna enligt (MBL), och exempelvis kontinuerlig information och förhandlingsskyldighet före beslut om viktigare förändringar när det finns kollektivavtal. Om Unionen har kollektivavtal med din arbetsgivare är denne skyldig att förhandla uppsägningar med Unionen.
Om en arbetsgivare helt saknar kollektivavtal är arbetsgivaren ändå skyldig att förhandla i frågor som rör uppsägning på grund av arbetsbrist eller övergång av verksamhet.
Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist kommer ditt fackliga på arbetsplatsen eller en från Unionen kontakta dig för att kunna företräda dig i förhandlingarna, för att få klarhet i orsakerna kring arbetsgivarens agerande och för att ta ställning till den fortsatta handläggningen.
Om du arbetar på en arbetsplats utan kollektivavtal där arbetsgivaren hävdar arbetsbrist, kontakta Unionen för mer information.
Om uppsägningarna fullföljs och det inte finns några lediga tjänster att omplacera uppsagd personal till, måste arbetsgivaren följa (LAS) regler för turordning vid uppsägning eller komma överens med facket om vilken turordning som ska gälla.
Läs mer om varsel och uppsägning