Dag före röd dag och dag före helgdag

Det finns ingen rätt i arbetstidslagen att sluta tidigare dag före röd dag eller vara ledig på klämdagar. Läs mer om vad som kan gälla.

I vissa branscher finns det inskrivet i centrala kollektivavtal , men vanligast är att det finns en policy, som arbetsgivaren har beslutat om, eller ett lokalt avtal, om halvdag före röd dag.

Det är vanligast med normal arbetstid under dag före röd dag och på klämdagar (en dag eller flera dagar som infaller mellan olika helgdagar), men det finns något enstaka kollektivavtal som ger arbetstagare rätt till ledighet på klämdagen samt halvdag (halv arbetsdag) dag före röd dag.

Ofta är det lokala fackklubbar som har förhandlat fram sådana förmåner som gäller just den arbetsplatsen. På andra företag jobbar man in klämdagarna för att kunna vara ledig.

Vad som gäller nationaldagen beror på om du arbetar på ett företag med kollektivavtal eller inte och i så fall vilket avtalsområde det då gäller. Informationen finns i Avtalsnytt 2015 för avtalsområdet. Logga in för att hitta ditt eget kollektivavtal eller sök kollektivavtal.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?