Om uppdragen minskar för dig som egenföretagare
Tips och råd vad du som egenföretagare kan göra om dina uppdrag börjar bli färre.
Tips och råd vad du som egenföretagare kan göra om dina uppdrag börjar bli färre.
Upplever du att det har blivit svårare att sälja dina tjänster? Kanske är du konsult och får inte förlängda eller nya uppdrag i samma utsträckning som tidigare? Att ge generella råd utifrån din individuella situation är svårt, men här hittar du som driver eget företag tips på några saker som du kan stämma av när du upplever osäkra tider för ditt företag.
Undersök om du har möjlighet att hitta helt nya kunder och kanske även nya marknader.
Som medlem kan du boka tid för affärscoachning för egenföretagare
Som medlem kan du få granskning och feedback på din profil på Linkedin
Får du mycket avbokningar kan du i största möjliga mån föreslå att istället boka om möten/jobb till längre fram i tiden.
Utöver tiden du lägger på att försöka få fler uppdrag kan du även se om du har någon tid för kompetensutveckling .
Egenföretagare har också rätt att ansöka om omställningsstudiestöd hos CSN. Med omställningsstudiestödet kan du studera för att vidareutveckla dig inom ditt område eller för att byta spår.
Innan du tar ett nytt uppdrag – se till att du har tecknat företagsförsäkring innan du skriver avtal. Skulle det exempelvis uppstå en tvist gällande något av de avtalen så omfattas du normalt inte av det försäkringsskyddet från ansvarsförsäkringen (som ingår i en företagsförsäkring) om du tecknade försäkringen efter att avtalen skrevs.
Gå även igenom dina avtal ordentligt så att det är uppdaterade.
Vikten av att skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare
Om du inte får tillräckligt med uppdrag som egenföretagare så kan du också söka arbete som anställd. Det är viktigt att stämma av att du fortsatt kan driva ditt eget företag parallellt med din extra anställning.
Du som är medlem får arbetsrättslig rådgivning i din anställning och Unionen kan också granska ditt nya anställningsavtal innan du skriver på.
Det är din uttagna lön (om du har aktiebolag) eller det årliga överskottet (om du har enskild firma), som är grunden till eventuell ersättning från bland annat socialförsäkringar och a-kassa (om du är med i en a-kassa). Kontakta Försäkringskassan och din a-kassa för information om vad som gäller för just dig.
Skydda din inkomst som egenföretagare – ta ut lön
Så fungerar a-kassa och inkomstförsäkring för egenföretagare
Om du gör bedömningen att dina intäkter kommer att bli lägre än förväntat kan du behöva justera din budget för hela året.
Du som driver ditt företag som enskild firma eller handelsbolag får i början av varje år ett beslut från Skatteverket om hur mycket preliminär F-skatt du ska betala. Om det inte stämmer överens med hur det har gått för ditt företag kan du göra en ny preliminärdeklaration till Skatteverket.
I längden tjänar båda parter på att förhandla om förlängda betaltider (om du behöver det) så att era samarbeten kan fortsätta.
Undersök om du kan få förskottsbetalning från de kunder och uppdragsgivare som du har en långvarig relation med och som du vet att du kommer fortsatta göra affärer med.
Företagare kan precis som anställda ha rätt till arbetslöshetsersättning. Men i jämförelse med anställda är rätten till arbetslöshetsersättning mer begränsad för företagare. Oftast behöver företagare lägga företaget vilande eller avveckla det för att kunna få ersättning, men det finns vissa undantag till detta. Din a-kassa har mer information om rätten till arbetslöshetsersättning för företagare och om hur ersättningen beräknas. För att du ska omfattas av Unionens inkomstförsäkring krävs bland annat medlemskap i en svensk a-kassa. Unionens inkomstförsäkring grundar sig på a-kassans beslut gällande ersättning.
Så fungerar a-kassa och inkomstförsäkring för egenföretagare
Företagares rätt till ersättning hos Unionens a-kassa
Inkomstförsäkring och villkor
Våra öppettider är måndag - fredag 09.00-12.00
Du som medlem ska känna dig trygg med att kontakta Unionen. Vi använder därför Mobilt BankID för elektronisk identifiering på telefon.
Medlemslinje för dig som är egenföretagare. Vi ger rådgivning och information om medlemskapet.
För rådgivning, frågor kopplat till ditt medlemskap eller fakturafrågor kan du som medlem använda ett kontaktformulär för snabb service.
Har du allmänna frågor om medlemskapet kan du mejla egenforetagare@unionen.se.