Semesterersättning - för intjänad semester om du slutar
När du slutar din anställning ska du ha semesterersättning för semesterdagar du inte tagit ut.
När du slutar din anställning ska du ha semesterersättning för semesterdagar du inte tagit ut.
Förväxla inte semesterlön med semesterersättning :
De semesterdagar du ska ha ersättning för när du slutar är
Enligt 30 § semesterlagen ska semesterersättning betalas ut senast en månad efter att anställningen har upphört. Om det inte går att beräkna semesterersättningen inom en månad efter att anställningen har upphört, ska den betalas ut inom en vecka efter det att hindret mot att beräkna ersättningen upphörde.
Dina innestående semesterdagar ska ersättas som om du hade tagit ut dem och fått semesterlön . Beräkningen av semesterersättning ska grunda sig på vad som skulle gälla om du tog ut dem som semester vid samma tidpunkt som du slutade din anställning.
För att räkna ut hur mycket pengar du får i semesterersättning behöver du veta
Därefter kan du räkna fram beloppet.
Ta reda på
Antagande:
Du har 25 semesterdagar i grunden och slutar din anställning den 31 augusti. På din lönespecifikation står det att du har 10 sparade semesterdagar och att du 4 semesterdagar kvar att ta ut innevarande semesterår. De semesterdagar som du då ska ha semesterersättning för blir summan av:
de 10 sparade semesterdagarna + de 4 semesterdagar du inte tagit ut i år + 11 intjänade semesterdagar som du tjänat in från 1 april – 31 augusti inför nästa års semester = 25 semesterdagar
De intjänade semesterdagarna beräknas enligt följande
Anställningsdagar 1 april – 31 augusti = 153 dagar (30+31+30+31+31)
Antal intjänade semesterdagar = 153 anställningsdagar /365 dagar per år * 25 semesterdagar per år = 11 intjänade semesterdagar
Observera att antalet semesterdagar som du ska ha semesterersättning för beräknas annorlunda om du har förskjutet eller sammanfallande intjänandeår och uttagsår för semester.
När du vet hur många semesterdagar du ska ha semesterersättning för, kan du räkna ut beloppet. Beräkningen styrs av om det finns kollektivavtal eller inte på din arbetsplats. Det gäller olika beräkningsregler för de två olika situationerna.
Om du omfattas av kollektivavtal - använd vår räknesnurra för att räkna ut din semesterersättning.
När det saknas kollektivavtal beräknas semesterersättningen enligt semesterlagen. Den innehåller två olika regler, sammalöneregeln och procentregeln. Sammalöneregel är den som vanligast används, men om du har en stor andel rörliga lönedelar så används vanligtvis procentregeln.
Sammalöneregeln - För varje semesterdag som semesterersättning ska betalas ut för, får du ordinarie lön samt ett tillägg. Räkna månadslönen/21 + 0,43 % x månadslönen per semesterdag.
Procentregeln - Semesterersättningen är 12 % av den sammanlagda lön, såväl fast som rörlig lön, som betalats ut under föregående intjänandeår. Denna summa är den totala semesterlönen. Om du delar summan med 25, får du semesterlönen som ska utbetalas per semesterdag.
Mer information om de här båda reglerna hittar du på sidan om semesterlön.
Om du har en visstidsanställning som är tre månader eller kortare, och den inte efterföljs av någon ytterligare anställning hos samma arbetsgivare, så är din arbetsgivare inte skyldig att lägga ut den semester som du tjänat in under din anställningstid. Istället får du semesterersättning utbetald.
Om du har en sådan kortare visstidsanställning har din arbetsgivare också möjlighet att betala ut semesterersättningen löpande på månadslönen. För att få göra så, måste beloppet som motsvarar semesterersättningen specifikt märkas ut på din lönespecifikation varje månad.
Observera att om du har tagit ut förskottssemester har du en innestående skuld till din arbetsgivare. Din arbetsgivare kan kräva tillbaka skulden om du säger upp dig själv inom 5 år från det att du fått betalt för förskottssemestern. Om du omfattas av kollektivavtal finnas det ofta andra regler. Ta därför reda på vad som står i ditt kollektivavtal.
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal.
Helgfri vardag 09.00-17.00
Avvikande öppettid 5/6 09.00-12.00 stängt 6/6
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen.
När du kontaktar Unionen för rådgivning eller svar på frågor om ditt medlemskap behöver du identifiera dig. Följ instruktionerna du får i telefon.
För närvarande är det många medlemmar som behöver komma i kontakt och vi har därför längre kötider än vanligt. Vi gör allt kan för att du ska få svar så snabbt som möjligt.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.